ЛИКЬОР ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХИ: РЕЦЕПТА на А.Н.Делев

Търсите ли изпитана рецепта за ароматен орехов ликьор? Ние си правим орехов ликьор от доста зими, но тази рецепта ни се получи най-ароматна и хубава от всички досегашни. Тя е стара, открихме я в книгата на Антон Николов Делев* „Семейно съкровище (Домашна енциклопедия) Книга, потребна за във всяко семейство и за всекиго.”, издадена през 1891 година.

* Антон Николов Делев е български книжовник, журналист, писател и общественик.

Ликьорът от зелени орехи, записан от Делев, се прави почти по същия начин както основната рецепта. Единствената разлика са подправките.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • 50 зелени орехчета
  • 2 литра домашна ракия 25 градуса
  • 10 грама канела, по-добре на пръчка, защото смляната се прецежда трудно
  • 5 грама карамфил на розички
  • 5 массис (macis)* (може да се замени с индийско орехче)
  • 1 килограм захар и 1 килограм вода, направени на захарен сироп

*Мацис (массис) или мейс, наричан още мускатов цвят, представлява ароматна подправка, добивана от плодовете на мускатовото дърво Myristica fragrans. От него се добива и индийското орехче. Всъщност, мацис е външната му обвивка, която има малко по-остър вкус от ядката.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЛИКЬОР ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХИ:

За рецептата ние използваме 50 зелени орехчета. Берат се, преди да са се оформили черупките и са още меки, някъде през юни. В оригинал орехите се разчупват. Ние сме свикнали да ги бодем, затова използваме шило и пробиваме по десетина дупчици във всяко орехче. Внимавайте, тази процедура оцветява кожата, дори да сложите ръкавици. Но пък йодът е полезен.

Слагаме набодените орехчета в литрови буркани заедно със слабата ракия. В рецептата ракията е описана като 15 градусова, ние използваме малко по-силна, около 25 градуса. За да получим по-нисък градус ракия, у дома просто разреждаме ракията с дестилирана или изворна вода. Ползваме хубава, домашна ракия.

Правили сме ликьор и с водка, но с ракия ликьорите стават по-вкусни, убедени сме.

В бурканите добавяме канела, карамфил и мацис (массис). Понякога, ако не намерим мацис, заменяме със същите грамове смляно/настъргано индийско орехче.

Затваряме бурканите с капачка и орехите трябва да престоят така две седмици на сянка. И да останат повечко време, няма лошо. След това течността се прецежда. Овкусената ракия се разбърква с двата килограма захарен сироп. Отново затваряме с капачки и оставяме да престои още два месеца на стайна температура. След тези шейсет дни течността отново се прецежда и вече е готова за консумация.

Ликьорът от тази рецепта е много по-ароматен от този, получен с обикновената ни рецепта за зелени орехи. Става по-слаб като алкохолен градус, но много ароматен ликьор, който е по-вкусен, колкото повече отлежава.

Тази рецепта за ликьор от зелени орехи е от книгата на Антон Николов Делев в книгата му „Семейно съкровище (Домашна енциклопедия) Книга, потребна за във всяко семейство и за всекиго.”, издадена през 1891 година.

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.