ЛИКЬОР ОТ ЛИПА: РАШАФИЯ ИЛИ РАТАФИЯ, РЕЦЕПТА на Славейков

Оказа се, че и от липовия цвят може да се направи ликьор. Това е още един вид ликьор, на който попаднахме в книгата с рецепти, записани преди 150 години от Петко Рачов Славейков. Липовият ликьор, както и дюлевият се споменават и като рашафия или ратафия (Ratafia). Явно това е било името за сладките, слабоалкохолни напитки.

Макар да се прави с ракия, ратафията е изключително мек и пивък ликьор, който се харесва и на мъжете, и на жените. Ароматът на липовият цвят остава и дори цвета става червеникав, подобно на този на липовия чай. Вкусът също е много близък – подчертано зимен, напомнящ за бумтящи печки и сняг до колене навън.

Единствената трудност за приготвянето на ликьора може да се окаже брането на липов цвят, защото вече по доста места в България е забранено. Направено е, за да се опазят липите от чупене на клони при грубото бране на цвета. Но, ако имате липа в двора или пред него, са ви нужни само шепа-две цъфнал цвят.

ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА ЗА ЛИКЬОР ОТ ЛИПА – РАШАФИЯ:

По рецептата, описана от Славейков, се бере добре разцъфнал липов цвят и се слага в стъклен съд – шише или буркан. Залива се с винен спирт, затулва се (запушва) съда и се поставя на слънце за три недели (три седмици). След това се прецежда и му се добавя шекер (захар). На всеки щоф* от течността се добавя захар по един и половина фунта**, разтопена с равно количество вода. Накрая всичко се прецежда пак.

* щоф – 1 кофа = 10 щофа = 12,29941 литра (за 1902 година)

**фунт – 1 фунт= 0,4095124 кг (за 1899 година)

Ето как направихме рецептата ние, в доста по-скромно количество:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ОКОЛО 1 литър ликьор:

  • три-четири шепи липов цвят
  • около 350 милилитра домашна ракия (нашата е над 50 градуса, добавете по-малко вода, ако вашата е с по-нисък градус)
  • около 350 милилитра дестилирана или преварена вода
  • 200 грама захар
  • 200 милилитра вода

ПРИГОТВЯНЕ НА ЛИКЬОР ОТ ЛИПА:

За приготвянето ползвахме литров буркан. Сложихме липовите цветчета и ги заляхме с домашна ракия и пречистена вода, в съотношение 1:1. Така алкохолът се получава на около 25 градуса и дори по-малко след добавянето на захарния сироп. Винаги ползваме хубава, домашна ракия.

Затворихме буркана с капачка, за да не изветрее алкохола. Оставихме за три седмици на светло, в топла стая. Когато правите напитка с алкохол през лятото, не я оставяйте съвсем на слънце, за да не изветрее и задължително я запушвайте добре. Марля се слага само при ферментация.

След като минаха тези три седмици, прецедихме течността и добавихме захарен сироп. Той се приготвя от двеста грама захар, разтопена в същото количество вода. Ние сложихме бяла захар, но карамеления вкус на нерафинираната захар би се паснала чудесно също. Оставихме сместа с капачка за още една седмица, след което прецедихме отново, макар видимо да нямаше утайки.

Вкусът на напитката се променя, когато се добави захар или захарен сироп, става по-мек. Колкото повече време престояват, домашните ликьори „омекват“ и обогатяват вкуса си. Вкусът им не е постоянен, той се променя, макар ликьорът да стои в стъклено шише и видимо да няма какво да пуска нови аромати. Забелязали сме също, че ракията е най-добрият алкохол за тези домашни рецепти.

Оригиналната рецепта за липовият ликьор взехме от книгата на Петко Рачов Славейков „Готварска книга или наставленія за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы / Събраны отъ разны книгы [от П. Р. Славейков]“, издадена през 1870 година.

Желаем ви много поводи за наздравици и драги гости на трапезите ви!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.