ЛИКЬОР ОТ ШИПКА С ВОДКА И МЕД – РЕЦЕПТА

Това е втората ни рецепта за шипков ликьор – тази е с водка, а не с ракия. Става малко по-тъмен на цвят, а вкусът му е само леко кисел, с аромат като на шипков мармалад.

СЪСТАВКИ:

Като за първи път, от всяка рецепта правим малко количество. Колкото да опитаме дали ще ни допадне. Съотношението е: на една част плод шипка се добавят една част и половина водка и една третина мед. Ето го как изглеждаше нашият опит:

  • Един килограм плодове от шипка
  • Литър и половина водка
  • 300 – 400 грама мед
  • Една чаена лъжица суха мента
  • Една чаена лъжица суха лайка
  • 7 – 8 „пирончета“ карамфил

ПРИГОТВЯНЕ:

Вземат се узрели шипки, отрязват им се двата края. Замразяват се за едно денонощие. Изваждат се и се изчаква да придобият отново стайна температура. Смилат се в кухненски блендер. След това, вече смлени се поставят в голям буркан. Добавят се ароматите и всичко се залива с водка. Буркана се оставя се на топло и тъмно място за месец или малко повече.

Измине ли нужното време, сместа се прецежда през тензух, за да се премахнат семките и косъмчетата от шипките. Накрая се добавя течен мед. Количеството мед варира според вкуса на всеки човек. Може да се добави и повече, ако искате ликьора да е по-сладък.

Забелязали сме, че всеки ликьор има нужда от отлежаване – поне половин година. Тогава вкусът става още по-богат и плътен.

Надяваме се рязането на шипките да не ви откаже от тази рецепта. Накрая наградата е елексир в бутилка.

Наздраве!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.