МОИТЕ 4!… Четири лични и любопитни факта отвъд баскетбола за още четирима от НАЛБ

НАЛБ или Национална аматьорска лига по баскетбол е най-голямата баскетболна организация, занимаваща се с аматьорски спорт в страната. Само в първенството на НАЛБ в София през този сезон участват 40 отбора.

Марин Механджиев – основател и съдия 

Аз съм Марин Механджиев, роден съм на 13 октомври 1962 година в град София. Инженер съм по автоматизация на химическото производство. С баскетболната игра се „запознах“, като дете в училищния двор, но никога не съм очаквал, че тя ще заеме такова място в живота ми. Баскетболен съдия също станах случайно – един приятел, с когото играехме ми каза, че има курсове за съдии. Реших, че след време, когато няма да мога да играя, като съдия ще получавам понякога по някой мач /най-много в Б група/ и пак ще съм в баскетбола. Така станах баскетболен съдия, преминах през различните нива и категории и станах международен съдия. Не съм го очаквал, ставайки съдия. Тогава не знаех, че има съдийски категории. Години наред реферирах най-тежките срещи в страната. В НАЛБ съм от самото й създаване, но започнах да реферирам от сезон 2013/2014 година, защото преди това съдийствах в НБЛ, а съдиите към федерацията имаха забрана да ръководят мачове, без разрешение на председателя на съдийската комисия.

Екипът на НАЛБ е изключителен и съм горд, че тези хора са ми приятели. Отношенията с отборите и състезателите са приятелски, почтени и принципни. Всеки, който истински и безкористно обича баскетбола не може да не признае, че НАЛБ е това, което трябва да бъде всяка съвременна организация.

Четири любопитни факта за Марин Механджиев:

 • Фен съм на Байерн Мюнхен от дете.
 • Много обичам историята, обичам да посещавам крепости, замъци и исторически забележителности.
 • Фен съм на Бостън Селтикс и Лари Бърд.
 • Обичам да танцувам rock’n’roll и туист.

Кристияна Стоева – статистик

Здравейте! Както останалите трима колеги в тази статия, така и аз съм отчаяно и неспасимо влюбена в баскетбола. Но, да започнем от самото начало. „Това не е ли само за мъже?“ беше въпросът, които изгуби смисъл едва след първата ми тренировка, датираща в така далечната за мен 2011-та година. От дете се занимавам със спорт, но баскетболът остави най-огнен отпечатък в душата ми и вярвам, че ще се задържи повече от всички други. Той ми носи едно благо, несравнимо спокойствие, изпитвайки координацията и издръжливостта на тялото ми, като не позволява да мисля за ежедневните си проблеми. Ами НАЛБ? Това просто беше късмет. Екипът на НАЛБ ми предостави страхотната възможност за социализиране, личностно израстване, много баскетбол и най-вече – забавление и усмивки. За крехката ми възраст това изживяване беше и продължава да е ключов момент за моя характер. Есента на 2016-та избрах да продължа обучението си в чужбина, но независимо от физическото разстояние продължавам да „присъствам на мачовете“, помагайки за тяхното пълно обслужване.

„Ако обичаш работата си, тя не е твое бреме.“ „ Ако повярваш в мечтите и делата си – други биха те последвали в тях.“ Два цитата, отлично прилягащи на отношението на екипа на НАЛБ към задълженията. НАЛБ is love, НАЛБ is life!

Четири любопитни факта за Кристияна Стоева:

 • Виждам хумора във всякакви ситуации и често изказвам критичното си мнение.
 • Въпреки „завидните“ си танцувални и певчески умения, не се срамувам да ги демонстрирам, следвайки първичния си инстинкт за забаление.
 • Имам силна връзка с планината, независимо от сезона. Слънчев преход или скокове по преспите – да не забравяме спокойствието, предоставящо липсата на обхват с дни.
 • Като част от „опитай всичко“ проекта си, наскоро започнах да тренирам и бойни изкуства.

Петър Маринов – поддръжка на сайт 

Казвам се Петър Иванов Маринов, на 34 години. Роден съм в град Сливен на 17 декември. Към момента работя като Linux / UNIX System Administrator и Security Administrator. Запалих се по баскетбола през лятото на 1996 г., когато приключих седми клас. Дотогава бях инвалид, вследствие на няколко хирургически операции след инцидент в детството. Никой треньор не би взел момче на 14 години, без никаква физическа култура и физически данни, така че историята ми преди НАЛБ се свежда до дълги часове по уличните игрища, часове пред телевизора с NBA Action и списание Буба Баскетбол. Винаги съм искал да играя баскетбол, така че смело мога да твърдя, че Хелга (отборът, с който стартирах в НАЛБ) и НАЛБ са направили една мечта реалност. Технически погледнато, аз имам нищожно участие в организацията на лигата. Като всяка една прохождаща идея и НАЛБ в началото имаше нужда от подкрепа. Присъединих се в момент, в който нуждата от уеб сайт стана жизненоважна. Никога не съм се замислял с какво точно ме е грабнала идеята, просто видях възможност да помогна на чудесна идея, свързана с баскетбола. Направих го с радост, тъй като вече се бях убедил в чистите намерения за развитието на НАЛБ.

Надявам се бъдещето на този спорт да е по-светло от настоящето, а НАЛБ да продължава да следва посоката, която е поела. В баскетболен план мисля да продължа да се забавлявам. В личен план всеки ден за мен е нов план и нова победа.

Четири любопитни факта за Петър Маринов:

 • Никой не ме е тренирал и всичко за баскетбола съм научил сам.
 • Заклет фен съм на Чарлз Баркли.
 • Обичам и екстремните спортове.
 • Не харесвам Facebook, въпреки че работя в IT сферата.

Ивайла Алексиева – видеооператор 

Казвам се Ивайла Алексиева и съм на 30 години. Родена съм в град Ботевград на 24 януари. В момента работя в Пловдив, в качеството си на ВиК инженер. Запалих се по баскетбола в далечната 1996 година в училище и в залата, наблюдавайки мачовете на професионалистите от БК „Балкан” Ботевград по онова време. Към екипа на НАЛБ се присъединих след невероятното предложение на титулярния фотограф на НАЛБ – Надежда Попова и след одобрението това да се случи на Мартин Механджиев. Баскетболът има история в България и искрено се надявам усилията и подкрепата на повече организации като НАЛБ, която не спира да се развива и работи в полза на спорта, да спомогнат за неговото възраждане и залите да започнат отново да се пълнят с малки и големи – играчи и публика, увеличавайки семейството на тази невероятна игра.

Един ден искам да стана спортен мениджър на някой баскетболен отбор отвъд океана! Защо не и в NBA?!? Ако това все пак не се случи, имам резервен план – да стана преуспял ВиК инженер, на който му остава достатъчно време да се забавлява. Шегата настрана, наистина се надявам, че баскетболът в България ще се прероди отново, НАЛБ ще продължи да съдейства с инициативи и действия това да се случва, а всички останали съществуващи и новопоявяващи се занапред подобни организации ще спомагат нещата да проработят много скоро.

Четири любопитни факта за Ивайла Алексиева:

 • По думите на много хора, които ме познават, говоря доста бързо.
 • Обичам екстремни изживявания, особено свързаните с височини.
 • Фен съм на Дерик Роуз (най-младият MVP (2011) в историята на NBA с Чикаго Булс), играч на Ню Йорк Никс към сезон 2016/2017 в NBA.
 • Зависима съм към течен шоколад. За протокола: в кухненския шкаф винаги има налични резерви за спешни ситуации – минимум един буркан с лъжица.

МОИТЕ 4!… Четири лични и любопитни факта за още четирима от НАЛБ

Comments are closed.