ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА…Петър Дамянов от „Белодрешковци“

Казвам се Петър Дамянов и съм от с. Каравелово, близо до Карлово. Обличам и нося с гордост вече 39 години кукурската носия. Ръководител съм на кукерска група „Белодрешковци“.

Името на нашата група идва от облеклото ни:

  • Бял панталон и бяла риза, украсени с шарени шевици. Бялото е символ на чистота, пречистване и прошка.
  • Маските ни са украсени с цветя, рога и шарени панделки. Те са символ на идващата пролет, а със звука на хлопките, които задължително са нечетен брой, прогонваме злото от всеки дом и пожелаваме берекет, здраве и дълголетие.

Старите хора в моето село Каравелово още пазят спомен за времето, когато маскираните групи по Сирни заговезни са наричани джамали*.

*Думата идва от названието на зиданите печки в старите български жилища, бел.ред.

Всеки от „Белодрешковците“ носи или само хлопки, или само чанове, за да не се губи хармонията на звука. Повечето звънци са стари, наследени от дядовците ни и всеки тежи най-малко 3-4 килограма.

Освен кукерската носия, с радост обличам и традиционната мъжка носия на Каравелово.

Носията се състои от:

  • кафяви потури
  • елек
  • червен пояс
  • бяла везана риза
  • навуща и калпак.

Традициите и обичаите трябва да бъдат спазвани и предавани на следващите поколения, и аз се стремя да го правя. Щастлив съм, че и сина ми върви по моите стъпки и също цени българското!

Нашата кукерска група „Белодрешковци“ спечели 1-во място за най-атрактивен кукерски костюм на Националния фестивал на маскарадните игри „На гости у шопско” в град Елин Пелин тази година (2019, бел.ред).

Вижте повече за нашата кукерска група и селото ни тук:

https://www.facebook.com

Автор: Петър Дамянов

Редактор: Евел Инара

Снимки: личен архив Петър Дамянов и Пълнощастие

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Comments are closed.