ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА… кюстендилската сая на баба… която не е моя:)

автор: Десислава Агонцева

Моята любима дреха е кюстендилска сая. За първи път я видях, когато прабаба ми я подари на братовчедка ми! Тя подари на всяка от нас по една носия, но никога през живота си не бях виждала толкова красива дреха като тази сая – парче черен вълнен плат и много гайтан и сърма, които някой майстор някога, преди около 100 години е вплел с невероятно старание в тази дреха. Гледах металните конци на сърмата, наредени между есенните цветове на пазвата и успях да се влюбя в една дреха.

Ето я и нея:

Когато се роди тази любов, аз реших че ще намеря и за себе си такава дреха – която да ми пасва идеално и която да остане за поколенията. Първо мислех да си направя – но как? Сърмата вече не се намира, такъв тъничък гайтан не се произвежда… Дори да успеех да ги намеря, как щях да изработя това нещо – то си е цял занаят? Затова прерових всички сайтове и разпитах за всички пазари, където мога да намеря автентични носии и най-накрая я открих – моята втора любов! Имах претенции за разстоянието между сърмата на ръкава и конкретната форма на украсата – да бъде точно по мой вкус. Когато я видях, я познах – все едно съм я пазила в съзнанието си цял живот, но никога не е придобивала реална форма!

Вижте я и вие! Не е ли прекрасна?

Казвам се Десислава Агонцева, на двадесет и… години, от град Перник. Шопкиня, изпълнена с любов към народната носия от по-южния край на областта, където живееше прабаба ми. Работя в сферата на търговията на едро. Танцувам от близо 10 години, предполагам е ясно какви танци:) В момента съм част от танцова формация АСТИ ДЕНС  и успешно научих достатъчно, че да се появявам пред публика. Дерзая към самоусъвършенстване и използвам всеки случай, за да сложа любимата си дреха. Тук съм в пълното си снаряжение -преди да се потопя в атмосферата на фестивала в Жеравна.

П.П. Пафтите, които съм сложила тук, са подарък от друга моя любима баба и също са ми много на сърце. Всичко останало е специално подбрано, за да се съчетае с начина, по който традиционно се носи кюстендилската сая.

Благодаря ви, че споделихте с мен емоцията от това да притежавам късче история, което ми напомня къде ми е корена и откъде извира в мен любовта към българското!

Повече за АСТИ ДЕНС можете да го видите тук:

https://www.facebook.com/astidance/
https://www.facebook.com/events/
http://astidance.com/

Автор: Десислава Агонцева

Редактор: Евел Инара

Снимки: личен архив Десислава Агонцева

Пълнощастие© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.