ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА… моята любима носия, подарък от баба, с която се чувствам истинска българка!

автор: Бетина Христова

Всяка една носия е специална и носи своята красота и история. Няма носия, която да облека и да не ми хареса, особено ако тя е автентична.

Моята любима народна носия е Елховската, от Тракийската фолклорна област. За мен тя е специална. Не просто защото е красива, а защото е наследство от моята баба. Ризата е много къса, а украсата по нея е от конци от пеперуда. Запазени са и до днес, въпреки че цялата носия е поне на 50 години.

Черният сукман с жълта украса отгоре е изключително красив. А частта, която най-много различава този женски народен костюм от всички други е, че на кръста под престилката се навива пояс, който по принцип е характерен за мъжките носии. Той е широк 10-12 сантиметра и е дебел. Престилката е червена и допълва цялостната визия на носията. На краката се обуват шарени чорапи и скарпини. Може да се носи и с търлъци. На главата се слага червена кърпа, подобна на македонските – с ресни, вързана отзад и падаща свободно. Възможно е носията да се украси и с пафти и пендари.

Казвам се Бетина Христова и съм на 20 години. Занимавам се с народни танци още от 3-годишна. Завърших Националното училище за танцово изкуство през 2015 година. Изключително интересен ми е автентичния фолклор и всичко, свързано с обичаите и традициите на народа ни. Целта, която съм поставила пред себе си е всичко, което съм научила и продължавам да уча за целия фолклор на българите, да го предам на хората край мен, за да запазим по-дълго истинското българско.

Танцуването е моят начин на живот. Не мога, а и не искам да си представям ежедневието си, без народните ни песни и хора.

Повече за АСТИ ДЕНС можете да го видите тук:

https://www.facebook.com/astidance/
https://www.facebook.com/events/
http://astidance.com/

Автор: Бетина Христова

Редактор:Евел Инара

Снимки: личен архив Бетина Христова

Пълнощастие© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.