МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е моята носия от Средногорието

Когато облякох за първи път народна носия се почувствах уникално индивидуална, изведнъж разчупвайки общоприетите модни решения видях във външния израз на носията излъчването на голяма красота и топлина. Аз се казвам Костадинка Дойчева на 26 години, родом съм от град Копривщица. Занимавала съм се с народни танци, обичам българските традиции и обичаи.

Изключително съм горда и щастлива, че имах възможността да участвам в един национален и най-български проект “Аз съм Българка!” на фотографа Радослав Първанов, който има за цел да покаже на света колко красива е нашата Родина и колко магнетична е красотата на българката, облечена в народна носия.

“Къща-музей Димчо Дебелянов”

Облечена с носията, двамата с него заснехме кадри, с които се докоснахме до българското Възраждане, а именно в родния ми град Копривщица. Съвсем скоро предстои откриване на изложба с кадри от всички заснети места от проекта “Аз съм Българка”.

“Къща музей Лютова къща”

Традиционната народна носия е изработена от висококачествени платове, тя е богато украсена с шевици, гайтани, красиви копринени кенета, дантели, извезана е с много вкус и фантазия.

Елементите, формите и цветовете, цялата колоритност на това облекло въздейства и показва ясно и убедително къде са корените ни.

Чувствам се загадъчна и нежна в това българско народно облекло. Самият костюм е създаден от няколко части – кенарена риза, престилка, сукманен тип носия с невероятни гарнирани бродерии. Всичко това е изкуство, което пресъздава изящна форма и символизъм. В него личи майсторство, история и магия.

ОЩЕ ОТ ПЪЛНОЩАСТИЕ

МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА…на Петър Дамянов от „Белодрешко... Казвам се Петър Дамянов и съм от с. Каравелово, близо до Карлово. Обличам и нося с гордост вече 39 години кукурската носия. Ръководител съм на кукерс...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е носията ми на тупанджия... автор: Богомил Боянов Аз съм Богомил Боянов, на 55 години съм и управлявам собствен бизнес. От дете съм запален сурвакар, а от повече от ...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… e шопската носия на Елин... Когато бях малка, на всички празници в града ни имаше концерт с участието на танцовия състав от читалището в Златица. За мен танците им бяха дори пове...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е моето първо шопско менте или... Моята любима дреха е българската народна носия, по-конкретно първия ми шопски елек. Той е подарък от моите родители. Именно с него заснех първия си ви...

Comments are closed.