ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА…кукер от Отец Паисиево

автор: Атанас Танев

Кукерски състав с. Отец Паисиево общ. Калояново обл. Пловдив

Заедно с топлия вятър на Средногорието, в моето село Отец Паисиево идва време за пролетната сеитба и празника „Сирни заговезни“.

Пеенето на хлопките на така наречените „старци“ оглася улици и дворове. Заедно тръгваме да прогоним злите сили – замайваме главите на хората с чудните си премени.

Аз съм Атанас Танев, председател на читалището и ръководител на Кукерската група в с Отец Паисиево.

  • Всички в групата сме облечени в бели ризи с шарени шевици, червени фустанели и сме обути с лапчуни, стегнати с черни гайтани и цървули.
  • На кръста си всеки от нас носи хлопки, тежащи над 30 килограма, но най-впечатляващи са качулките ни. Няма да видите другаде такива.

Те са величествени и островърхи, високи над три метра, извезани с мъниста, накичени с цветя и огледала, които символизират красивата пролет. В ръцете си „старците“ на Отец Паисиево държим калъчки, с които всяка пролет побеждаваме злото и проправяме път за нов живот.

В кукерството ме въведе първи братовчед на баща ми, когато бях деветгодишен. Той е човекът, който изработва нашите неповторими качулки до ден днешен. Сега, вече 30 години по-късно, аз съм горд че и двамата ми сина – близнаците Теодор и Мирослав Таневи – са кукери откакто станаха на четири годинки.

Този обичай – „Игрите на старците“ – е възроден през далечната 1903 година, при основаването на читалището при тогавашното село Кочмаларе – днешното Отец Паисиево. Прогонили злото, „старците“ приветстват стопаните да тръгнат да орат и засяват нивите си, защото пролетта е дошла и селото е готово за нов живот.

Кукерската група на Отец Паисиево е участвала в международни маскарадни игри и фестивали – Перник, Раковски, Рожен, Широка лъка, Ямбол, Стара Загора, Варна,Карлово, Габрово, Свети Влас и много други, като винаги е била между първите.

  • Бел. ред.

Любопитно е, че от селото идва рода на Васил Левски по бащина линия. Благодарение на писателя, историограф и публицист Данаил Кацев – Бурски (1888г. – 1958г.), родом от същото село и същия род, историята на семейството на Левски е проследена до началото на 17 век – до спахията Драгой, роден около 1600г. в село Кочмаларе. По-късно родът се разклонява и дядото на Апостола – КунчоТудуров – бяга от Кочмаларе във Войнягово, където повторно се задомява.

Автор: Атанас Танев

Редактор: Евел Инара

Снимки: личен архив Атанас Танев

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Comments are closed.