ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИНА… сурвакарски костюм на войводата на село Лесковец

Всеки член на сурвакарска група е длъжен да се съобразява с водача (войводата) си, според неписания сурвакарски етичен кодекс. Войводата има централна роля в игрите. Той е човекът, който казва в коя къща да се влезе първо и къде ще играят сурвакарите – вътре или на двора. Той първи благославя домакините и разпределя даровете.

Облеклото на войводата се състои от  униформа – синя, червена или черна на цвят, украсена с еполети и везмо, понякога има и закачени медали. На главата има четническа шапка с перо или конска опашка, понякога конска опашка е закачена и за сабята му. Войводата задължително има и свирка – с нейна помощ той задава ритъма на цялата сурвакарска група.

Водачът или войводата на сурвакарската група на село Лесковец Иван Ранев е потомствен сурвакар. Неговият баща Методи Ранев е майстор на сурвакарски маски. Тази година, на фестивала „Сурва – 2017“ Иван Ранев спечели престижното бронзово отличие при наградите за войвода.

Групата на сурвакарите от село Лесковец съществува от незапомнени времена. В миналото са се обличали с костюми от парцали и перушина. В последствие са започнали да изработват маски от кожи и дървени ликове, украсени с рога на животни. Групата, в това число и „Мечката”, е участник във филма „Козият рог“. Печелили са много награди и отличия.

Автор: Иван Ранев

Редактор: Евел Инара

Снимки:личен архив Иван Ранев
Пълнощастие© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.