НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Авиомузей Бургас до квартал Сарафово

Авиомузей Бургас е раят за всички деца и възрастни, които се увличат от превозни средства. Там има пътнически и бойни, вече ретро самолети, а в част от тях може да се влиза. Музеят се намира в района на летище Бургас, край Сарафово. По алеите му има доста пейки, но сянката не е много, затова препоръчваме посещение в по-хладните части на деня през горещите месеци.

Музеят работи целогодишно. Може би много пъти сте го подминавали по шосе Е87 в посока Бургас – Варна. За нас беше полезно откритие в един от онези дни, които не са подходящи за плажуване.

УПЪТВАНИЯ:

До Авиомузея можете да стигнете и с автомобил, и с градски автобус.

С кола пътят ви е по шосе Е87 от град Бургас (ако идвате откъм Варна е същото). На голямото кръгово в квартал Сарафово завивате към летище Бургас. Щом излезете от кръговото и попаднете в района на летището, музеят се пада ваше дясно, до входа на летище Бургас. Влизате вътре в летището, по шосето няма къде да паркирате.

Ние доста се чудихме и накрая питахме униформените на входа, които без думи ни дадоха знак да влезем. Вътре в паркинга се повъртяхме, чудейки се къде да точно да спрем. Накрая установихме следното:

Алеите са еднопосочни и за да излезете после, ще пресечете почти целия летищен паркинг. Хубаво е да имате монети, за да заплатите паркинга. Цената е 3 лева на час. От страната на Сарафово, точно срещу музея, имаше и друг платен паркинг, но тогава трябва да пресечете шосето пеша.

За пешеходците:

Можете да използвате автобусна линия 15:

http://burgasbus.info/burgasbus/?page_id=5705

ИСТОРИЯ:

Идеята за създаване на Авиомузей Бургас се родила след първото авиоизложение в Бургас. Целта е била да се съберат самолети, свързани с историята на Българската гражданска авиация. Първоначално експозицията е била и на открито, и на закрито. През 2012 година показаните самолети са били преместени на входа на Бургаското летище и новия терен е бил отреден за изграждане на Авиомузей. От 2017-та година, по случай 70 години от първия граждански полет в България, там официално се намира Авиомузей Бургас.

В състава на експозицията влизат осем самолета и един хеликоптер.

ТУ–154: Тридвигателен реактивен самолет за средни разстояния. Той е първият пътнически самолет на авиоконструктора Туполев. Самолетът няма военни предшественици, нито военни варианти. От този модел са били произведени 925 бройки. Влязъл в експлоатация през 1972 година.

Екипажът му се състоял от 4 човека, можел да носи 164 -180 пасажера.

Показаният модел е служил на Българската гражданска авиация 15 години.

АН–12: Четиримоторен турбовитлов транспортен самолет. От този модел са били произведени 1248 бройки. Първи полет 1957 година.

Екипажът се е състоял от 5 до 8 човека.

Капацитет: 60 парашутиста или 90 пасажера.

Показаният LZ-BAB е единственият самолет АН – 12, останал в България.

АН–24: Самолет с два турбовитлови двигателя. Първи полет през 1959 година. От този модел са били произведени 1367 бройки (включително китайския Y-7).

Екипажът се е състоял от 3 до 5 човека.

Капацитет: 48-52 пасажера.

Показаният модел е служил в Българската гражданска авиация 23 години.

L29 с прякор „Delfin“ бил учебно-тренировъчен самолет. Моделът бил пуснат в експлоатация през 1963 година. От него са били произведени 3665 бройки.

Екипажът се състоял от 2-ма души.

Изложеният експонат е с бордови номер 64 и е използван във Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в град Долна Митрополия.

МИГ–17: Едноместен фронтови реактивен изтребител. Първи полет на модела – 1950 година. От него са били произведени 8045 броя в бившата СССР и 2825 броя по лиценз в други държави. Бил най-широко разпространеният самолет по време на войната във Виетнам.

Експонатът на Авиомузей Бургас до 1997 е бил на съхранение във Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

МИГ–21: Свръхзвуков изтребител с първи полет на модела през 1955 година. От него са били изработени 11 496 бройки. Той е най-произвежданият свръхзвуков самолет.

Показаният МИГ-21 е модел от 1964 година. Промишленото му название е „Изделие 94“ със заводски номер 1690. Той е едноместен вариант за дневен бой във всякакви метеорологични условия. Бил е на съхранение в трета авиационна база „Граф Игнатиево“.

МИ–2: Многоцелеви хеликоптер с първи полет на модела през 1961 година. От него са били произведени 5 250 броя.

Екипажът се състоял от двама души и можел да превозва още 6-7 пасажера.

Показаният модел е един от първите, регистрирани в страната ни. Последният му полет е бил през 1998 година. Служил вярно в България 25 години.

АН–2: Лек едномоторен многоцелеви самолет. Известен е и като „Антоновка“, „Кукурузник“, „баба Ана“ или „Анушка“. Първи полет на модела – 31 август 1947 година. От него са произведени 18 000 броя.

Екипаж от двама души, капацитет: 12 пасажера.

Показаният модел е отписан от регистъра през 1992 година поради навършване на общотехнически ресурс от прелетени 11 354 часа, при норма от 12 000 часа. Летял и служил в селскостопанската авиация на България 19 години.

АН–14: Лек транспортен самолет. Първи полет на модела през 1958 година. От него са били произведени 332 броя.

Екипаж от двама души, капацитет: 7 пасажера.

Показаният модел бил използван е за фотографиране, следене за удавници, разливи, рибни пасажи до 1985 година. Летял и служил в селскостопанската авиация на България 14 години.

Работно време и цени:

Ние посетихме Авиомузея през лятото на 2020 година. Тогава това бяха цените и работното време:

На сайта на музея също има публикувани цени и работно време. За зимния период, от 01 октомври 2020 година до 31 Май 2021 година те са:

  • Работно време от 9:00 часа до 17:00 часа, от сряда до неделя.
  • Почивни дни: понеделник и вторник
  • Входен билет – 4 лева.
  • Входен билет за деца над 6 години, учащи до 26 години и пенсионери – 2 лева.
  • Авиослужител – 2 лева.
  • Семеен входен билет (съпруг и съпруга придружени от едно или повече деца) – 8 лева.

Билетите се купуват в гише, поместено в един от самолетите. Там можете да получите информация на място.

За нас посещението на Авиомузея беше много любопитно. Направихме си снимки за спомен, децата тичаха по алеите и се вълнуваха, представяйки си, че са пилоти или важни пътници.

В големия Т –154 дори беше отделено място, на която да си направиш хартиено моделче на самолет. Забелязахме и тренажор „Виртуална реалност“, но не сме проверили какво се крие в него. Оставихме го за следващия път, когато отидем там.

Още гледки от Авиомузей Бургас:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Повече подробности има на сайта на музея:

Comments are closed.