НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Бистришко езеро и горския парк там

Всички, които живеем в София, харесваме въздуха и височините на софийското село Бистрица. Но ако не познавате околността му, а само преминавате през него, няма как да знаете за няколкото изключително приятни местенца за разходка там. Не става въпрос за заведенията в Бистрица, нито за централните улици – през почивните дни претъпкани с коли и народ. В покрайнините на една от Бистришките махали открихме чудесен, малък парк с река и изкуствено езеро.

Можете да отидете там и с количка, макар паркът да е горски. Според нас паркът е особено приятен през летните жеги.

Открихме „Бистришкото езеро“ съвсем случайно, докато разглеждахме в Гугъл карти. Видяхме очертанията на водна площ в началото на Витоша и веднага отидохме да го видим. Мястото наподобява Симеоновските езера – вероятно са изградени по едно и също време. И двете са горски паркове и се намират на метри от последните къщи на кварталите, край които са изградени. В полите на Витоша са, затова въздухът е свеж, а реките – планински.

Едно уточнение – езерото беше източено, когато го посетихме (началото на април 2019, бел. ред.). Но пак беше хубаво.

УПЪТВАНИЯ

Как да стигнете до Бистришкото езеро?

Ако се движите в посока село Железница, от улица „Никола Крушкин – Чолака“ (главния път, който минава през цялото село, бел. ред.), трябва да завиете надясно малко преди главния площад на Бистрица. Най-добре да завиете по улица “Янчовска река“ след това по улица „Космонавт“ и накрая да търсите улица „Черни връх“. Улица “Черни връх“ е вашият ориентир. “Бистришкото езеро“ не е отбелязано в Гугъл картите, търсете водната площ край улица „Черни връх“.

В един момент няма да има къщи от дясната ви страна. Изкуственото езеро и горския парк са на двайсетина метра от пътя. С автомобил можете да стигнете почти до тях или да намерите място за паркиране на уширението на улица „Черни връх“. Няма много места, а шосето е тясно, но пък в сравнително добро състояние.

ИСТОРИЯ

Не можахме да открием информация кога е изграден парка около Бистришкото езеро и дали през лятото то е пълно с вода. Каменният басейн беше изпразнен. Отстрани течеше планинска река, както и по-малко поточе, което се влива в езерото.

Мястото е подходящо за кратко бягство сред природата, ако имате някой и друг свободен час. Чудесно е и за целодневен пикник с деца. Въпреки няколкото оформени „тераси“ в терена, можете да отидете с количка. Край езерото има дървени шезлонги, няколко маси и голяма беседка. Две мостчета минават над реката, която на това място има малки водоскоци. Децата могат да тичат по пътечките и полянките наоколо. Продължите ли по пътеките нагоре, ще стигнете до хижа Алеко.

Бистришкото езеро е добро място и за празнуване на открито, ако си хванете навреме някой от кътовете с дървени маси и пейки, или голямата беседка. Все-пак не забравяйте, че горе е планина. Слънцето напича, но вятърът хапе, особено на сянка през хладните месеци. Когато ние го посетихме, денят беше студен и нямаше хора, въпреки че беше неделя.

На разположение има:

  • огнища за барбекю
  • голяма, покрита беседка
  • дървени пейки с маси към тях
  • дървени мостчета
  • рекичка
  • дървени шезлонги
  • изкуствено езеро

Носете със себе си:

  • вода. Не видяхме чешма наблизо.
  • нещо за хапване. Сред природата се огладнява.
  • връхна дреха. Планина е.

Още гледки от приключението ни край Бистришкото езеро:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.