НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Боянски водопад на Витоша

До Боянския водопад с дете? Да си признаем, разходката до там ни се струваше тежка преди да се роди дъщеря ни и в пъти по-лека, когато най-сетне отидохме с нея – тя беше на четири годинки и четири месеца. Преди да станем родители, щяхме да мрънкаме за стръмнините.

Сега ще кажем само, че Боянският водопад е съвсем постижима цел за дете над 3-4 годинки. Разбира се, за малките деца е нужен придружител, който да ги насочва по пътеките и да ги държи за ръка, особено на по-стръмните участъци. При самия водопад е прохладно, а водата е ледена. Идеално местенце за горещините, макар през почивните дни край водопада да гъмжи от хора и да е малко тесничко.

УПЪТВАНИЯ

Как да стигнете до Боянския водопад?

Има два начина да стигнете: катерейки се по пътеката, която тръгва от Софийския квартал Бояна или да се качите на Витоша и да се спуснете към водопада.

  • ИЗКАЧВАНЕ КЪМ БОЯНСКИЯ ВОДОПАД:

Това е по-дългият пешеходен маршрут. Ако стигнете до началото до Боянската част на Природен парк Витоша с автомобил, търсете място за паркиране по някоя от стръмните улички след Боянската църква: ул. Брезовица, ул. Момина скала, ул. Боянско езеро, ул. Поп Евстатий Витошки, ул. Живата вода, ул. Сговорна дружина и др.
Началото на пътеката е в единия край на ул. Поп Евстатий Витошки. Там ще видите табелата, указваща началото на природен парк Витоша. Няколко стъпала по-навътре започва пътеката към Боянския водопад.

Следвайте табелките и внимавайте да не се отклоните към Боянско езеро. Пътят за него пак тръгва в тази посока, но после трябва да се отклоните наляво, а за Боянски водопад продължавате направо. Ориентир за вярната посока, освен табелките, е и Боянската река. Реката трябва да се пада винаги ваше дясно, ако се изкачвате към водопада. Пътеката е близо до реката, но не прекалено. При първото ни изкачване като семейство натам, двамата направихме точно това. Загубихме пътеката и вървяхме близо до реката, по друга пътечка, която на места ставаше опасна за малки деца.

  • СПУСКАНЕ КЪМ БОЯНСКИЯ ВОДОПАД:

Този е по-късият пешеходен маршрут, но ще пътувате повече с автомобил. Първо трябва да се качите (евентуално с кола) към хижа Момина скала. Поемате по ул. Беловодски път, посоката е Златните мостове, а по това шосе се движи и автобус номер 63. През есенно-зимния период не препоръчваме пътя след Златните мостове до хижа Момина скала. През пролетта и лятото пътят е проходим, само на места денивелацията заради подпочвените води е голяма. В голямата си част пътят е застлан с павета.

До водопада може да стигнете и от Копитото, за ориентир трябва да използвате телевизионната кула. След това маршрутът ви е покрай комплекс Копитото и по пътеките в посока водопада. Този път е малко по-дълъг в пешеходната си част, но автомобилната част е по-лека.

За пешеходци:

С автобус №63 ще стигнете до Златните мостове, след това пеша до Момина скала. Началната спирка е на бул. “Цар Борис III“ (сп. № 2543), на кръстовището с бул. “Акад. Иван Гешов”.

Автобусната линия се движи по този маршрут само в празнични/предпразнични дни.

ИСТОРИЯ

Боянският водопад е най-големият водопад във Витоша планина. Висок е 25 метра, а на мястото на падането на водата надморската му височина е 1260 метра. Достъпен е и от двата си края. Водопадът се образува от водите на Боянската река. Твърди се, че през пролетните дни, когато е най-пълноводен, може да бъде зърнат и от центъра на София. Ние не сме го забелязвали, но може би не гледаме в правилната посока.

Ако зимата е много студена, то Боянският водопад замръзва.

При първата ни разходка с дете до Боянския водопад, дъщеря ни беше на четири години. Избрахме спускането от хижа Момина скала и нямахме никакви проблеми при слизането и връщането обратно. Като грижовен баща, Явор малко се беше напрегнал и все настояваше да я пренася по стръмните пътечки близо до водопада, но не се наложи нито веднъж. Вървяхме бавно, с Елора разглеждахме папратите, които растат по много в полегатата част на пътеката към водопада.

Понеже беше август, проверявахме коя папрат има спори – дъщеря ни обръщаше листата на всяко растение. Гледахме дали папратта е Мъжка (с яйцевидни спори) или Женска (с кръгли спори). Това всъщност са различни видове папрат, а не са половете на едно и също растение. Просто, когато са кръщавани се е смятало, че папратта е двуполова. За малко дете обаче, да намира Мъжка и Женска папрат беше като да среща момченца и момиченца по пътя си.

Естествено, подминаваха ни много хора. През лятото по пътя към водопада, както и при самия водопад има доста народ, винаги има кого да попитате за вярната посока.

При самия водопад трябва да внимавате повечко с малко дете, защото не е равно и възможностите за падане нарастват. Не става за тичане, дори за сядане на повече хора заедно по-трудно се намира местенце. Децата искат да пипнат водата и естествено, има възможност да се измокрят доста. Препоръчваме при разходки с деца винаги да носите резервни дрехи.

Околността на хижа Момина скала ни е любима през август. Тогава в района има мнооого малини и освен ширналата се поляна пред хижата, където може да си полежите, може да си наберете витошки малини, особено ако отидете в средата на седмицата. Разбира се, през почивни дни там гъмжи от народ и е шумно.

На разположение има:

  • Боянски водопад
  • хладина и ледени вирчета
  • Боянска река
  • хижа Момина скала е недалеч

Носете си:

  • връхни и резервни дрехи за децата
  • достатъчно вода
  • храна

Гледки от Боянски водопад:

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.