НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Боянското езеро – красота и прохлада на една ръка разстояние

Боянското езеро се намира на километър и половина навътре в парк Витоша от входа при квартал Бояна.

Край езерото е прохладно през лятото, а пътеката към него е сравнително полегата и е подходяща за деца над 3-4 години. В почивни дни нагоре има много народ, само трябва да внимавате за спускащи се колоездачи и пуснати без каишка кучета. За щастие последния път срещнахме само една компания с пуснати да тичат свободно любимци и само един велосипедист профуча покрай нас.

По пътя срещнахме родители с деца, с които разменяхме по някоя дума. Почти винаги срещаме и някой познат, явно Боянското езеро е любима разходка за повече хора. Има няколко местенца, където да поспрете при изкачването. При параклиса и чешмата, при къщичката от клони, при големите камъни след рекичката.

Край самото езеро няма много места за пикник. Покрай бреговете не е широко, все-пак е планинско езеро. Водата е мътна, защото езерото е изкуствено и явно не се поддържа както е било по замисъл. От него е тръгвала водата на София преди век.

IMG_8726

Разходката до Боянското езеро като че ли е по-лека от разходката до Боянския водопад, поне от маршрута, който започва от същото място. Качете се до горе за лятна прохлада, за да се раздвижите и да дишате чист въздух, също и да повикате след децата. Последното е почти сигурно, защото децата ще тичат и няма да внимават или ще мрънкат, че са уморени.

УПЪТВАНИЯ:

Ако пътувате до началото на парка в квартал Бояна с автомобил, ще намерите място за паркиране по някоя от стръмните улички след Боянската църква: ул. Брезовица, ул. Момина скала, ул. Боянско езеро, ул. Поп Евстатий Витошки.

Потърсете табелата в началото на парка, която ще ви упъти накъде да вървите. Отклонението е наляво. Ще стигнете до езерото за около час, ако вървите с нормално темпо и направите една-две кратки почивки. По-полегатата пътека се пресича от по-стръмни варианти за по-смелите, по-умелите или по-неразумните планинари.

Едната от пътеките към езерото е споделен маршрут за пешеходци и велосипедисти затова, ако сте с малки деца имайте едно наум, особено в участъци с недобра видимост.

По пътя нагоре ще минете покрай чешма, от която да си налеете вода. Встрани от нея има пейчица за уморените. Ние там винаги си доливаме вода, защото вече сме изпили поне една от бутилките, които носим.

Малко след чешмата пътеката минава покрай открит скален параклис, посветен на закрилника на лекарите и акушерките „Свети Панталеймон“. Може да се отклоните двайсетина метра, когато видите рекичката и да поспрете и до нея. Тя обаче също е изкушение за мокрене, а водата е ледена.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Боянското езеро е изкуствено. Създаденое при построяването на Софийския витошки водопровод през 1906 година. Преди това е било блато, захранвано от няколко извора. На мястото е имало електроцентрала, руините на която все-още се забелязват.

През летните дни там ще се радвате на компанията на пеперуди и водни кончета, също и на жабешкия концерт. В езерото се срещат кафява крастава жаба, зелена крастава жаба, голяма водна жаба, жълтокоремна бумка, планинска жаба, дървесница, малък и голям гребенест тритон, обикновен тритон, дъждовник. Освен тях може да забележите малки рибки и водни змии. Преди няколко години езерото е било зарибено с бял амур, така че може би ще видите по-големи риби в мътната вода.

Край водата има доста лески и къпинаци, мента и папур. Лешниците биват обрани най-бързо. Децата ще имат възможност да се измокрят, опитвайки да стъпват по камъните по края на водата. Не се ядосвайте, по-добре носете един резервен чифт чорапи, освен връхната дреха. Също така децата ще се катерят по скалните късове близо до езерото, ще имат възможността да се търкулнат по шумата в по-стръмните пътечки и да запомнят с тези приключения иначе скучното за тях изкачване:)

Моля, не оставяйте боклука си в планината. Съберете го и го върнете обратно в града. Не изхвърляйте мокри кърпички по поляните и в храстите. Те остават да белеят, където сте ги оставили, години наред. Нека пазим горите чисти като дворовете си!

Носете със себе си:

  • вода
  • храна
  • слънцезащитен крем и шапки
  • защита от комари 
  • постелка за пикник
  • лейкопласт за ожулванията на малките планинари
  • връхна дреха и резервни чорапи за децата
IMG_8733

Децата и възрастните се радват на:

  • езерото
  • птици, влечуги и безброй насекоми навсякъде около вас 
  • слънчеви места за пикник

Гледки от Боянско езеро и пътеката към него:

IMG_8736

В началото на пътя към Боянското езеро потърсете вратичката от „Къщите на феите“:

IMG_8686

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.