НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Гребен канал, град Пловдив

Гребният канал на Пловдив е едно от онези местенца, за които благородно завиждаме на пловдивчани. И как да не им завиждаме? Споделяли сме колко много обичаме водата, а тук около широкия и чист Гребен канал има парк, заведения и детски площадки, има дори велоалея, дълга към пет километра. Около Гребния канал има къде да се паркира, макар там никога да не е пусто. До него стига градския автобус 17, ако идвате без личен превоз.

Край Гребния канал е мястото за Зоологическата градина на Пловдив, която обаче от години се реконструира и просто я няма. Общо-взето, край пловдивския Гребен канал може да се разходите, да похапнете, да покарате колело или кънки, без да се тревожите за автомобили, да се порадвате на водата от пейките покрай нея, да храните рибите, с които водата гъмжи или да целунете любимия си човек на моста на влюбените. За активно спортуващите има игрища за футбол, баскетбол, тенис на корт, плажен волейбол…

Единственото, за което трябва да внимавате, е да не пресечете внезапно пътя на някой колоездач, докато вървите покрай водата.

УПЪТВАНИЯ:

Има много начини да стигнете до Гребния канал, ако идвате като нас от София. По-краткият път според нас е по шосе 805, за ориентир ползваме пловдивското Метро.

 • След като слезете от автомагистрала Тракия А1, на първата детелина се пресичат шосе 805 и Голямоконарско шосе. По Голямоконарско шосе пътят ви ще мине през централните части на Пловдив. Има табели за Гребен канал и навигацията е добра.
 • Продължите ли по шосе 805, после минавате по шосе 86, булевард Пещерско шосе, улица Елин Пелин, след това по булевард Шести септември. Едната страна на Гребен канал (Гребна база) Пловдив се намира по продължението на булевард Шести септември, от другата му страна е река Марица.

Ние спираме на безплатните паркинг места, намиращи се точно срещу един от входовете на канала, до спирката Зоологическа градина на автобус 17. На този вход се намира и ресторант Ловен парк, пред който също се виждат места за паркиране, а отсреща на пътя е парк Розариум. Не сме ходили все-още в тази част, но знаем, че съдържа Кучешки парк, Байк парк и зона за най-малките.

ИСТОРИЯ:

Така ни радва гредката на пълноводна река – широка и дълбока, разхлаждаща – обаче рядко се случва. Реките в повечето ни градове са просто тесни канали, рекички, а не реки, за съжаление. Гребният канал на Пловдив, макар да не е река в този смисъл на думата, ни носи точно това удоволствие. Той е чиста водна шир и приятно място за разходка.

Гребният канал на Пловдив съществува от 1988 година. Той е дълъг малко над два километра и широк 120 метра, а дълбочината му е 3 метра. През 2011 година се появява нова трибуна, която побира 800 зрители. От 2013-та година от двете страни на водата има велоалея. Дължината ѝ е цели 5 километра.

Основната част от водата в Гребен канал Пловдив идва от използваната във ВЕЦ Кричим вода. Водата е чиста и при второто си посещение тази година (май 2020-та) ни изненада огромното количество риба, което излизаше на повърхността. Малко по-рано, в началото на март, не забелязахме риба изобщо. Имайте предвид, че риболовът и къпането в Гребния канал са забранени.

Гребният канал е чудесно място за срещи. През май прекарахме няколко приятни часа с приятелите ни от този разкошен град – Панайот, Цвети и техните чаровни хлапета Ванко и Калоян.

За съжаление пак забравихме да вземем поне тротинетка и само погледахме хубавата велоалея, без да минем петте ѝ километра. Сигурно скоро пак ще запалим колата и ще поемем към Гребния канал на Пловдив. Още не сме ходили при моста на влюбените, както и в парк Розариум.

Гребен канал Пловдив е гостоприемно място за хора на всички възрасти, за всякакви колички, за влюбени двойки или семейства с деца, за спортуващи или за мързелуващи.

На разположение има:

 • гребен канал
 • места за паркиране
 • чешми
 • парк
 • велоалея
 • футболни игрища под наем
 • заведения
 • детски площадки

Носете със себе си:

 • велосипед, тротинетка, кънки
 • храна за рибите
 • слънцезащита

Още гледки от Гребен канал, град Пловдив:

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.