НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Детска железница „Знаме на мира“, град Пловдив

За Детската железница „Знаме на мира“ в град Пловдив бяхме слушали много. Нашата щерка не се е качвала на никакъв влак, освен на метрото, затова още повече ѝ се искаше да се повози. Обаче всеки път, когато бяхме в града, или беше неработен ден за малките влакчета, или беше жарко лято, точно по обяд. Най-после, след един почти успешен опит да се качим на влакчето през юли, през октомври тази година (2022) взехме, че осъществихме заветната цел.

Отново в последния момент, отново с тичане, но се качихме. Така вече си имаме още едно любимо място в Пловдив за разходка с дете.

УПЪТВАНИЯ:

Има много начини да стигнете до Детската железница „Знаме на мира“ в Пловдив. Тя се намира сред зеленината на Младежкия хълм. Маршрутът, по който Гугъл картите ни поведоха, беше по булевард „Васил Априлов“ след което завихме по улица „Любен Каравелов“. На един завой на улица „Любен Каравелов“, намиращ се от северната страна на Медицински Университет – Факултет по Дентална Медицина, продължихме по една глуха улица.

Тази улица свършва при бариера, след която започва парка на Младежкия хълм. През лятото, когато няма лекции в университета, тази улица беше празна и паркирахме спокойно. Уви, през есента в делничен ден тя се оказа претъпкана от коли. Най-близкият паркинг е на ъгъла на ул. Любен Каравелов и въпросната глуха уличка. Табелата, че това е паркинг, е мъничка и се намира на самата врата.

Железницата се намира на 300-400 метра пеша от края на глухата уличка и бариерата там. Обаче не се вижда от зеленината и никъде няма табели за нея. Първия път, когато стигнахме до хълма, питахме няколко човека, преди да стигнем до гарата. Ако тръгнете по стъпалата и после свиете вляво, би трябвало да излезете точно на гарата на детската железница.

Не сме сигурни дали е позволено безплатното паркиране по глухата уличка. Ние не забелязахме споменатия паркинг и спряхме на непосредствено освободило се място пред жилищните сгради от другата страна на улица „Любен Каравелов“.

Платените зони в Пловдив не са ни съвсем ясни, освен че често се отнасят за големите булеварди, а във вътрешните улички може да няма такса. Недалеч, през известен брой пресечки, има и мол – ако паркирате там, може да се разходите пеша до железницата.

ИСТОРИЯ:

Оказа се, че имало цели две такива железници. Една в Кърджали и една в Пловдив. Тази в Пловдив е построена в полите на Младежки хълм през 1979-та година, ремонтирана през 2013-та и още си работи, при това на символична цена от левче на пътник. Младежкият хълм е най-високият хълм (тепе) от останалите в наши дни шест хълма (тепета) в град Пловдив.

Детското влакче е теснолинейна железопътна линия с дължина от 1090 метра. Разходката не е дълга, но пък е забавна. Има две гари, тоест се отива до следващата гара и после пак се връщате на началната спирка.

Влакчето се състои от локомотивче с три вагончета, закачени за него. Всяко вагонче има по три отделения, за по 4-6 пътника всяко. Побира около 50 човека и според нас е чудесно за детски празненства, още повече, че в подножието на гарата има маси и пейки за пикник, както и хубава сянка.

Влакчетата не са климатизирани, а прозорчетата и вратите се затварят преди потегляне, за да се избегнат инциденти. Предвидете в кой сезон отивате на железницата, за да не ви е прекалено горещо или студено. Пловдивчани ще кажат дали през зимата е весело-коледно там, ние така си го представяме.

Купихме си билетите на място, минута преди влакчето да потегли, но пък бяхме на гарата в делничен ден. Възможно е в почивните дни да е по-натоварено и сигурно е.

Като заключение – хареса ни и ни се иска да го пробваме и по Коледа. Направихме и едно любителско видео с телефон, защото от бързане и чудене къде да паркираме, не си взехме фотоапарата.

Работно време и цени:

Почивен ден: понеделник и вторник

 • От сряда до неделя включително – 08:45 часа до 17:15 часа
  • Обедна почивка – 13:00 часа до 13:45 часа
 • Разписания на влаковете – 10:30часа, 11:30часа, 12:15часа, 14:30часа, 15:30часа, 16:30часа
 • От сряда до неделя – 09:30 часа до 18:15 часа
  • Обедна почивка – 13:15 часа до 14:00 часа
 • Разписания на влаковете – 10:30часа, 11:30часа, 12:15часа, 15:30часа, 16:30часа, 17:30часа

Цена за всички възрасти – 1,00 лев. Деца до 10 години пътуват задължително с придружител.

На разположение има:

 • детска железница
 • парк
 • чешмички
 • химическа тоалетна
 • хълм с много зеленина
 • детски площадки
 • пейки и маси, подходящи за пикник

Още гледки от детска железница „Знаме на мира“, град Пловдив:

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2022©. Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.