НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Дивотински манастир “Света Троица” край Дивотино и Банкя

Дивотински манастир “Света Троица” се намира наистина близо до София. До него можете да стигнете не само с автомобил, но дори с градски автобус и после с дълга разходка пеша. Наскоро ремонтираният манастир е отдалечен едва на три километра от квартал Михайлово на град Банкя и носи името на село Дивотино, в чието землище се намира.

Манастирът е заобиколен от височинки, долчинки и полянки, а малкото площадче отпред е наскоро павирано. Има неголям паркинг, равен асфалт по пътя натам за любителите на велосипеди и тротинетки. Недалеч от портите се намира аязмо и още една чешма, от която да си налеете изворна вода.

Според нас спокойно може да се разходите из това място с детска количка.

УПЪТВАНИЯ:

Има няколко начина да стигнете до Дивотински манастир “Света Троица”:

Ако идвате от София, пътя ви минава през град Банкя към квартал Михайлово. Улицата е „Александър Стамболийски“, която минава през град Банкя, след това през село Дивотино и накрая свършва в град Перник.

Дръжте посока към село Дивотино, следвайте маршрута на автобусна линия 48. Нейната начална спирка е метростанция Сливница в София, а крайната е квартал Михайлово. Ако пътувате с автобус 48, стигате на около 2 килиметра от Дивотинския манастир. Слизате на последната спирка в квартал Михайлово, след което вървите пеша до манастира.

Може да се разходите дотам, дори ако сте с кола. Много хора го правят. Просто оставете колата си някъде по пътя.

Решите ли да стигнете с автомобил до паркинга на манастира, трябва да тръгнете първо към село Дивотино по улица „Александър Стамболийски“. Улицата завива надясно от квартал Михайлово и вече не следва маршрута на автобус 48. На завоя има табела за манастира – 3 километра.

След около километър има нов завой наляво – с табела 2 километра, а посоката е местност Мъртвака (вилна зона на Банкя). Последният километър след къщите на местност Мъртвака е с хубав асфалт, но в голямата си част шосето е тясно за разминаване на два автомобила и трябва са внимавате много за пешеходците, доста от които са деца.

Имайте предвид, че за да стигнете по този маршрут пеш до манастира, ще ви е нужен около час. Пътят на места е кален в мокро време, освен това е тесен и по него минават автомобили. Но пък гледките са красиви.

Накрая ще стигнете до паркинг, отстоящ на 100-200 метра от Дивотинския манастир. Реално с автомобил се стига до портата на манастира, но там няма къде да се остави колата, без да се задръсти площадчето.

Ако идвате откъм Перник, пътя за Дивотински манастир е през село Дивотино. Следвате пак улица „Александър Стамболийски“ и отклонението през местност Мъртвака.

ИСТОРИЯ:

Дивотински манастир „Света Троица“ се намира в полите на Люлин планина. Той е действащ православен мъжки манастир и има статут на паметник на културата. Манастирската обител се състои от стария храм „Света Троица“, новия храм „Свети седемдесет апостоли“, жилищни сгради, стопански сгради и нова чешма на аязмото*.

*“Аязмо“ е водоизточник, който се намира край свещен за християните обект – храм, манастир и др.

Няма никакви данни кога точно е бил основан манастира. Първите сигурни сведения са от 1875 година. В двора до старата църква видяхме табела, сочеща 1902 година. Кое здание е било построено тогава не разбрахме, тъй като табелата е на земята, облегната на църковната сграда.

Църковният двор е поддържан, в студения февруари имаше цъфнали пролетни цветя. До оградата на манастира е сложена дълга дървена маса с пейки. Край тях ромоли чешма, има мостче, а аязмото е на двайсетина метра оттам.

Единственото недобро впечатление ни направи необяснимият избор на символите върху фасадата на новата църква. От двете страни на хризмата*, са сложени букви от гръцката азбука. Символиката носи смисъла „началото и краят“. **

*“Хризма“ е Христов монограм или христограм, който се състои се от двете начални букви ΧΡ на името Христос.

**Алфа и Омега – буква Α и буква Ω са първaтa и последнaтa букви в гръцката азбуката.

Значението е: …Аз съм Алфата и Омегата, тоест началото и краят…

Не бива да забравяме, че Цариградската партиаршия, която проповядва на гръцки език, векове наред цели да унищожи българското духовенство и да наложи своето над българите. Дори когато през 1870 година Българската Екзархия е призната със султански ферман за официален представител на българската народност в пределите на Османската империя, Цариградската патриаршия се обявява против това. Тя обявява Българската Екзархия за схизматична, тоест за разколна.

Затова, в името на тази вековна борба за българщината, според нас е важно подобни послания да се изписват с български букви. Дали ще се използва Я, Ѣ, Ꙗ, за да се означи – краЯтне е от голямо значение. И дори изглежда по-добре.

В новата църква на Дивотинския манастир можете да си купите малиново винце, ликьорчета, кремове за лице, лечебна маз и разни други благинки. Ние вече втори път си купуваме крем с китова мас, защото сме доволни от него.

Носете си:

  • защита от кърлежи (наоколо пасат стада)
  • връхни дрехи и шапки през хладните месеци
  • одеяло за пикник
  • съд за вода, за да си налеете от манастирската чешма
  • нещо за хапване

Още гледки от Дивотински манастир:

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.