НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Зоокът Лесковец – Алис

Планирахме да посетим Зоокът Алис в пернишкото селце Лесковец още преди Ковид кризата, някъде тогава чухме за частната зооградина там. Обаче всичко се завъртя, голяма част от приятелите ни отидоха, галиха и се снимаха с алпаките, с носатите мечета, с птиците, а ние все не успявахме.

Бяхме ходили до село Лесковец няколко пъти, за да гледаме игрите на тяхната сурвакарска група. Сурвакарите на село Лесковец се славят с неповторими маски, една от тях е на пощенската марка, посветена на 25-тия фестивал „Сурва“.

В началото този зоокът беше по-известен с името „Алис“ – името на момиченцето на собствениците, доколкото сме наясно. Сега на насочващите табели в селото пише „Зоокът Лесковец“. Както и да го потърсите, ще стигнете до едно и също място в Лесковец. То се намира на около 40 километра от София и на около 13 километра от Перник.

Ако сте любители на планинските преходи, то „Църногорски манастир Св.св. Козма и Дамян“ е едва на десетина километра пеш от селото. С автомобил, заради обикалящото хълмовете шосе, разстоянието е под 30 километра от същата точка.

УПЪТВАНЕ:

За нас най-лесният път от София до пернишкото село Лесковец е по магистрала Струма. Гугъл картите ще ви заведат, откъдето и да тръгвате. Нямахме никакви проблеми с навигацията. От магистралата продължаваме по околовръстния път на Перник в посока Кюстендил. Завиваме към Батановци, Брезник и Трън. В Батановци има нов завой по шосе 6032, посоката е село Ковачевци. Оттук до зоокъта остават към 5 километра. Минавате село Черна гора и идва Лесковец. В него има доста табели, указващи зоокъта.

Зоокът Лесковец вече има две зони, които на на известно разстояние една от друга, но входните билети се купуват при първата и по-голяма на площ част. Ето защо следвайте смело стрелките, които ще ви заведат до паркинга. Пазете касовата бележка за втората част, там ще я представите на входа.

ИСТОРИЯ:

Зоокътът в Лесковец съществува от около три години и се радва на все по-голям интерес. Когато най-сетне и ние го посетихме (септември 2021 година) беше отворена втора, нова част. Тя работи с допълнителен билет.

Работно време:

от сряда до неделя

  • от 10:00 часа до 17:00 часа
  • понеделник и вторник са почивни дни

Цени билети:

  • възрастни – 8 лева
  • деца – 5 лева

Зоокът Лесковец е разделен на няколко сектора и е чудесно място за посещение с деца. В основната част има два двора, където свободно се разхождат пухкави алпаки, мини козленца и други рогати животинки. Има много и най-разнообразни пернати: малки щрауси, големи щрауси, патици, гъски, токачки, пауни и още, и още. Можете да ги погалите, да се снимате с тях. Внимавайте с блестящите и ярки предмети при птиците – те привличат любопитството им и може да ги клъвнат. Всички животни изглеждаха миролюбиви и спокойни, част от тях харесваха да бъдат галени. Наблизо постоянно има хора от зоокъта, ако се притеснявате.

В отделни заграждения има лами, магаре, кенгуру, носати мечета, лисица–фенек, както и още екзотични птици. Изрично предупреждават животните да не се хранят.

И двете зони на Зоокът Лесковец са снабдени с маси и пейки, както и с възможност да си купите ободряваща напитка. Има тоалетна. В основната част е разположен детски кът с пързалки и люлки. Наоколо щъка едра костенурка.

Мястото предразполага човек да поседи, да послуша гласовете на животните и да ги погледа още. Беше чисто, без силни животински миризми, въпреки многото животни и топлия ден. Все-пак препоръчваме в мокро време да предвидите, че в дворовете с животни ще бъде кално.

Бяхме приятно изненадани от новата зона на Зоокът Лесковец. Тя е наблизо, може да си преместите колата, за да не се връщате. Пеша е на стотина метра по спокоен път и покрай река. Ще наберете нещо зелено за ядене на дружелюбната камила Жоро. Позволено е да му дадете нещо за хапване.

Освен камилата, там погалихме прасенцата Пепа и Джордж. Радвахме се на загражденията със сурикати, патагонска мара и магарета. Под големия орех имаше още маси с пейки, както и хладилна витрина с вода и напитки.

В новата част се позадържахме повечко. Елора се запозна с друго детенце и цял час храниха камилата Жоро. Ние, големите, пък си намерихме приятни събеседници – родителите на детенцето; собственикът, който ни разказа много за животните и един от гледачите, който се оказа местен сурвакар. Децата събраха почти цялата опадала шума на ореха и я дадоха на Жоро-камилата.

Оказа се, че камилите нямали горни резци и затова е съвсем безопасно да им подавате зеленина. Преди да го чуем, всички малко се бояхме да храним тази общителна камила. После нямаше спирка:)

Помечтахме си селата, които имат сурвакарски групи, да имат постоянна изложба на маските. Пожелахме си го и си обещахме скоро пак да отидем в Лесковец, защото всички ние – и деца, и възрастни – имаме нужда от чест досег с животни. Прекрасно е, че Зоокът Алис работи целогодишно, стига времето да го позволява.

Носете със себе си:

  • фотоапарат и добро настроение
  • пари в брой
  • ботуши за дъжд при мокро време
  • шапки за слънцезащита при слънчево

Още гледки от Зоокът Лесковец:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.