НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Зоологическа градина в Благоевград

Зоологическата градина на Благоевград е безплатна за посещения и до нея води дълга малко над километър алея, покрай която тече кристално поточе. На нас това ни хареса особено много, нищо, че дъщеря ни успя да цопне в него. Открихме го случайно, докато бяхме в музея на Благоевград.

Самата зоологическа градина се намира в „Ловен парк“ и до нея може да се стигне и с автомобил. Има неголям паркинг пред нея, но предвид тесните улички, ние от все сърце ви препоръчваме разходката покрай поточето. Няма да съжалявате.

УПЪТВАНИЯ:

До зоологическата градина може да стигнете пеша или с автомобил.

С автомобил се стига до главния ѝ вход. Има около 15 безплатни места в средата на малко кръстовище, образувано от улиците „Хан Крум“ и „Панайот Хитов“. Може да паркирате и по протежение на тези или съседните улици, ако намерите място.

Гугъл картите доста ни объркваха из града, затова в един момент се отказахме да ги ползваме. Бихте могли просто да оставите колата си в центъра, някъде около Исторически музей Благоевград. Пред него улицата е „Александър Стамболийски“, а на нея наблизо има малък паркинг за платено паркиране. От площадчето срещу главния вход на музея тръгвате пеша по стълбите нагоре (те са доста, не става за колички). Има няколко указателни табели, оглеждайте се за тях.

Ще излезете на неширока, сенчеста алея с красиво поточе. Равно е, от едната ѝ страна е гъсто обрасла зеленина, а от другата има къщи.

В центъра на Благоевград паркирането в делнични дни от 8 до 18 часа е платено и талони за паркиране не се намират лесно. Ние така и не успяхме, пращахме sms-и от два телефона.

ИСТОРИЯ:

Зоологическата градина е на пешеходно разстояние до старинния квартал „Варош“, музея на града, както и градското ларго. Тя се намира в покрайнините на парк „Ловен дом“. Изградена е през 60те години на 20 век. Градината има лиценз до 2026-та, когато той трябва да бъде продължен.

Разположена е терасовидно, с алеи с изкачване. На всяка тераса животните са разделени по видове. При нашето посещение не забелязахме карта на алеите и клетките, малко се чудехме дали сме разгледали всичко. Достъпът на най-горните алеи е труден, ако сте с количка, има стъпала. Беше чисто, включително в клетките. Беше сенчесто, с пейки, с чешмичка. За съжаление клетките на по-екзотичните животни са неголеми, както в повечето зоологически градини в България.

Имаше лъвове, мечки, елени, лисици, вълци, чакали, дива свиня, маймуни, много пернати…

Нямаше никакви магазинчета или вендор машини. Тоалетната не ни допадна, не я препоръчваме. Ако съчетавате посещението с Исторически музей Благоевград, възползвайте се от тоалетната там, преди да отидете в Зоологическата градина, а след това може да отидете в някое заведение.

Зоологическа градина може да бъде обиколена за около час. Предвидете още поне толкова за разходка по алеята с поточето в двете посоки – отчетете, че най-малко два часа ще ви бъдат необходими, за да посетите Зоологическата градина на Благоевград. Или три, ако не бързате.

Съвместете разходката в Зоологическата градина с парк „Ловен дом“. В него може да се видят: сградата на старата Обсерватория, която не работи. Пред нея има нова детска площадка.

На метри е Паметникът-костница на загиналите в Балканската война и на партизани. Централната фигура е на местно партизанско момиче (Веса Бараковска), за нас изборът да остане тази фигура е странен. Отряд от 10-11 души едва ли е преобръщал съдбата на България.

Благоевград е родно място на Георги Измирлиев – български герой, който преди да бъде обесен, е изрекъл думите:

Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!

Работно време на Зоологическа градина Благоевград за 2024 година:
  • всеки ден от 08:00 часа до 20:00 часа

Цени:

  • безплатен вход

На разположение в Зоологическа градина и парка има:

  • сенчести алеи за разходка
  • беседки и дървени пейки
  • безплатна тоалетна
Носете си:
  • вода
  • нещо за хапване
  • лодка на връвчица, за да я теглите из поточето

Ние посетихме сладкарница Йоанна, която е на ларгото, на площад Македония. Имаше хубав сладолед и наистина вкусни сладкиши. Препоръчваме мястото.

Снимки от Зоологическа градина Благоевград:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2024 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.