НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Късноантичен мавзолей с детска площадка в квартал Лозенец, София

Археологически комплекс „Късноантичен мавзолей“ в квартал „Лозенец”

Късноантичен мавзолей

Ето една неголяма, открита наскоро градинка със запазени руини, пейки, чешма, тоалетна и детска площадка. Подходяща е за посещение и в пек или дъждовно време, защото има покрив над историческата част и пейките. Намира се в центъра на София, част е от Южния парк, затова посещението може да е съчетано за двете места.

За бърза разходка с гости на града или за кратка среща с приятели извън дома – разгледайте тази малка частица от исторически находки в квартал Лозенец. За съжаление по-голямата и по-впечатляваща част са загубени под новопостроените сгради.

УПЪТВАНИЯ:

До археологически комплекс „Късноантичен мавзолей“ в квартал „Лозенец” може да стигнете пеш или с автомобил.

С автомобил се стига до главния ѝ вход, но там има много жилищни блокове. Ще видите около 10-15 места на неголям паркинг пред входа на мавзолея. Мястото се намира в зелена зона – паркирането се заплаща, независимо дали е на въпросния паркинг, по продължение на улица „Димитър Хаджикоцев“ или в някоя от останалите пресечки.

Също може да паркирате по-далеч и да стигнете пеша до Южния парк. За да стигнете до комплекса, най-лесно е да влезете от главния вход на Южния парк – откъм булевард „Витоша“. Тръгвате към лявата страна на фонтана и поемате по алеята, успоредна на преминаващата през парка Перловска река. Ще стигнете до мостче над реката. След моста има две пътечки – тръгнете наляво към улица „Славище“. След 100-200 метра, на пресечката на „Славище“ и „Димитър Хаджикоцев“ ще сте на главния вход на Късноантичния мавзолей в квартал Лозенец.

ИСТОРИЯ:

Запазените руини са на семеен мавзолей, който е имал пет помещения: преддверие, правоъгълно помещение с по една апсида на двете тесни страни и квадратно помещение с три саркофага. Външните размери са 19 на 21 метра. Датировка: ІV – V век.

Открит е през 2000 година, по време на строеж. Благодарение на активността на гражданите, със случая се заели археолози. Разкритията били смайващи – оказало се, че през късната античност там бил разположен огромен християнски култов комплекс с внушителна по размери базилика.

Има основателни предположения,че именно тук се е провел Сердикийският събор през 4 век. Бележитият българин Петър Богдан* пише:

Триадица е място, където в древността е бил разположен един монастир извън София, на юг към полите на планината, наричана от турците Токмаклия, сега той е разрушен. Казват, че той се наричал от ромеите Триада, вярвам, че този монастир е бил посветен на Св. Троица. Също казват, че поради големите удобства и поради добрия въздух на това място се е състоял Сердикийския събор.

*Петър Богдан Бакшев – български католически архиепископ и книжовник. Написал „За древността на бащината земя и за българските дела към неговите сънародници“.

През Античността извън крепостните стени на Сердика, на мястото на днешния квартал „Лозенец“, са живеели богати граждани.
Въпреки изключителното значение на намереното за науката и за християнството, строежът не бил спрян. Били унищожени около три четвърти от останките на базиликата, а на мястото ѝ била издигната жилищна сграда.

Мавзолеят бил открит скоро след базиликата. Били намерени много монети и керамика, фини вещи от злато и стъкло. По тези находки личи, че тук били погребани членовете на знатна фамилия. Едва в началото на 2011 година мястото било почистено от растения и защитено с временна ограда. След време бил направен проект за съществуващата днес музейна част с детска площадка.
Археологически комплекс „Късноантичен мавзолей“ в квартал „Лозенец” е част от Регионален исторически музей София. Входът му е свободен. Видяхме, че комплекса предлага и неголямо пространство за детски тържества, но не знаем подробости.

КАКВО Е:

БАЗИЛИКА означава „дом на василевса“, онзи който е „во сили“ (восилика). Това е обществена сграда с правоъгълна форма и нечетен брой (1,3,5) „кораби“ (части) с различна височина. Кораб на латински е „Navis“ (навис), което чудесно се разбира и на български. Познайте защо.

МАВЗОЛЕЙ е свободностояща сграда, впечатляващ по размер надгробен паметник. В него е разположена погребална стая с тленните останки на известна личност или личности.

КЕНОТАФ е паметник за мъртвите, но без гроб – не съдържа тленни останки на покойния, той е своего рода символичен гроб.

КЪСНА АНТИЧНОСТ е последния период на Античността, приблизително между 250 и 600 г. сл. Хр.

АНТИЧНОСТ е период, обхващащ приблизително времето от VIII век пр. Хр. до VI век сл. Хр.

Работно време за 2024 година:

Зимно работно време

  • всеки ден от 10:00 часа до 17:00 часа

Лятно работно време

  • всеки ден от 09:00 часа до 18:00 часа

Цени:

  • безплатен вход

На разположение има:

  • историческа част
  • дървени пейки с голям навес
  • безплатна тоалетна
  • детска площадка
  • чешма

Носете си:

  • питейна вода

Снимки от Късноантичен мавзолей в квартал Лозенец:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2024 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.