НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Места с огнища и маси за пикник в България

Когато се роди дъщеря ни, започнахме да търсим все повече места сред природата, където да прекарваме свободното си време. Където да занесем храна и да останем цял ден, където да отпразнуваме рожден ден и дори да си приготвим храната на открито. Места с маси и пейки, и изградени огнища, където е разрешено паленето на огън.

Намерихме много такива места, които решихме да съберем в една обща статия, за да е полезна на повече хора. Разбира се, списъкът съвсем не е изчерпателен. Това са само местата, които ние сме успели да посетим. Ще се радваме, ако споделите с нас още.

НО!

Призоваваме всички, които ценят природата и угощенията на открито: моля, пазете чистота. Не оставяйте боклука си сред природата, защото животните, птиците и вятърът ще го разнесат. Избягвайте да използвате кошчета за боклук сред природата – по-добре изхвърлете сметта в контейнер в населено място. И не на последно място – заложете на съдове и опаковки за многократна употреба. Допреди двайсетина години горите на България бяха в пъти по-чисти. Уви, напоследък еднократните опаковки засипват и българската природа.

Съществуват места, дотолкова изцапани и омирисани на скара, които семейството ни не посещава, защото са станали истински неприятни. Нека тези места не се се множат, а намаляват.

Желаем ви приятни мигове сред красивата ни, родна природа и нека мястото след вас е дори по-хубаво, отколкото преди да отидете.

ОГНИЩА И МАСИ ЗА ПИКНИК

 • село Алдомировци, област София, Екопътека Войнишка памет

вижте повече ТУК

Това е една много закътана екопътека. В началото ѝ, край малък паркинг с рекичка има беседка, барбекю, детска площадка, чешма. По самата пътека имаше още няколко дървени маси с пейки, както и беседка при Пирамидата в местността „Центъра“. До началото на екопътеката се стига с кола, но пътят е тесен, а местата за паркиране са малко.

Последно посетена през 2018г.

 • град Айтос, Парк Славеева река

вижте повече ТУК

Има изграден район с дървени маси и пейки, няколко зидани огнища. В парка, но не при местата за пикник, има детски площадки, зоологическа градина, тенис маси, волейболни игрища и още много забавления. С кола се стига до началото на парка.

Последно посетен през 2020 г.

 • град Бургас, Парк минерални бани Ветрен

вижте повече ТУК

Подходящ за много компании, с деца или без. Паркира се удобно и близо. Има добро количество дървени маси и пейки, огнищата са над 20. В непосредствена близост има детска площадка, волейболни игрища, маси за тенис, занаятчийска бирария.

Последно посетен през 2020 г.

 • град Бургас, Екозона полуостров Форос до природозащитен център Пода

вижте повече ТУК

Закътано, внимавайте да не пропуснете отбивката. Преди природозащитния център има няколко дървени пейки и маси, огнище тип барбекю. Паркира се до самото място за пикник.

Последно посетена през 2019 г.

 • село Врабча, Врабчански водопад

вижте повече ТУК

Долу при водопада има шест-седем дървени маси с пейки и няколко обособени огнища. Приятно ромоли рекичката на водопада. Забелязахме химическа тоалетна. Паркира се горе на пътя и се върви десетина минути, за да се слезе в котловината.

Последно посетен през 2020 г.

 • град Дупница, Парк Рила.

Има иззидани навеси с огнища, дървени маси и пейки. Ползването им се заплаща (през 2016 година – 6 лева). В парка, но не край местата за угощения има детски зони, плувен комплекс, езеро. С кола се стига до началото на парка.

Последно посетен през 2016 г.

 • град Луковит, Екопътека Геопарк Искър – Панега

вижте повече ТУК

Местата за пикник са по цялата дължина на пътеката: беседки, дървени маси с пейки, огнища, заслони със зидани огнища и маси. Паркира се в началото на екопътеката. Имайте предвид, че последните зони с огнища са на над три километра от паркинга. Обаче там е толкова спокойно и хубаво, че си заслужава.

Последно посетен през 2019 г.

 • град София, Дендрариум в парк Витоша

На Витоша е приятно хладно през лятото, а в почивните дни Дендрариумът е претъпкан с народ. Още от сутринта всички места там са заети. Мирише силно на скара, шумно е и е изцапано от пишман планинари. Дори в работни дни, когато Дендрариумът е пуст, земята е мазна от печените меса, масите са лепкави, а глутници бездомни кучета кръстосват омирисаната на скара гора. Споменаваме това място, но не го препоръчваме.

 • град Трън, Трънско ждрело

вижте повече ТУК

Край река Ерма има двайсетина дървени маси и пейки, десетина огнища за свободно ползване, детска площадка, тоалетна. Паркингът е на метри от мястото. Сянката за съжаление е покрай реката, а огнищата са на слънце.

Последно посетен през 2020 г.

 • село Чавдар, област София, Спортно-туристическа атракция

вижте повече ТУК

Малко е слънчево там. Срещу ресторанта има навес с дървени маси с пейки и едно барбекю. Не се заплаща за масите, за огнището нямаше информация. Има беседка с маса до църквата света Петка. В района имаше чешма. Паркингът е непосредствено до атракциона.

Последно посетен през 2020 г.

 • град София, Витоша, заслон Паша бунар край Драгалевски манастир

На километър и половина от Драгалевски манастир, стига се по сравнително равна пътека. Има заслон край реката, огнище както и маси с пейки. Много красиво място.

Последно посетен през 2021г.

 • град Благоевград, парк Бачиново около езерото

вижте повече ТУК

Безплатно паркиране на четири паркинга, видяхме две огнища, има и само маси с пейки по протежение на реката. За съжаление се заемат отрано през почивните дни.

Последно посетен през 2024г.

Носете със себе си:

 • дървени въглища и подпалки
 • храна
 • питейна вода

МАСИ ЗА ПИКНИК

 • село Белчин близо до Самоков, Цари Мали Град

вижте повече ТУК

Горе на хълма Свети Спас има множество дървени маси с пейки към тях, дървени беседки. Има детски площадки в непосредствена близост, крепост, дълъг въжен мост. С кола се стига до подножието на хълма, до върха може да се изкачите пеша или с фуникуляр.

Последно посетен през 2018 г.

 • село Бистрица край София, Бистришко езеро

вижте повече ТУК

Закътан горски парк с планинска река, дървени маси с пейки, беседки, лежанки. Разположени са по дължината на реката и около празното езеро. С кола се стига на стотина метра, обаче няма места за паркиране и е по-хладно през пролетта и есента.

Последно посетен през 2020 г.

 • село Братушково край Сливница, Преславски редут

вижте повече ТУК

Много закътано място, трудно се вижда от пътя и не всяка кола ще стигне заради коловозите на черния път. Липсва сянка. Има няколко дървени маси с пейки, беседка и кула за наблюдение.

Последно посетен през 2019 г.

 • град Брезник, Язовир Бегуновци

вижте повече ТУК

Покрай водата има беседки с маси. Паркира се покрай тесния път, който води към ресторант край язовира. Понякога бариерата до шосето, която води към черния път е спусната, например през хладните месеци.

Последно посетен през 2018 г.

 • град София, Горски парк край Драгалевски манастир

вижте повече ТУК

В близост до паркинга за Драгалевския манастир има полянка с маси и пейки, лежанки, беседки и дори фитнес уреди. С кола се стига на метри.

Последно посетен през 2019 г.

 • град Земен, Екопътека Земен

вижте повече ТУК

Точно до гарата, в началото на екопътеката има дървени пейки и маси с детска площадка. С кола може да се стигне до зоната, но пътят е лош. Заради влаковите релси с кола може да се стигне и откъм гарата, а после да повървите стотина метра пеша. Стига се и с влак.

Последно посетена през 2018 г.

 • село Заселе близо до Своге, Вазова екопътека

вижте повече ТУК

Покрай пътеката и широко поле има няколко дървени беседки с маси и пейки, с гледка. Това е горният край на екопътеката, на не повече от 500 метра от паркинга, върви се по равен път. Не е много сенчесто там.

Последно посетена през 2019 г.

 • град Костинброд, хижа Люляка

вижте повече ТУК

Закътана хижа в тясна котловина с рекичка. Стига се малко нервно до долу с кола, няма къде да се паркира. На отсрещната страна на реката, срещу хижата има малка детска площадка, беседка.

Последно посетена през 2019 г.

 • град София, Кремиковски манастир

вижте повече ТУК

В двора на манастира до новата църква, както в повечето манастири в България, има дървени маси и пейки. На сянка под дърветата са, с хубава гледка към София. Има магерница и автомат за кафе. В двора ще видите зоокът, любим на всички малчугани. С кола се стига до манастира.

Последно посетен през 2020 г.

 • град Кюстендил, Лесопарк Хисарлъка

вижте повече ТУК

Хубав, сенчест парк с доста дървени пейки и маси. Има детски площадки, зоологическа градина, къщичка на баба Яга и не на последно място – крепост. С кола се стига до началото на парка.

Последно посетен през 2017 г.

 • гара Лакатник

вижте повече ТУК

Тръгвате към пещерата Темната дупка и на първата площадка ще видите голяма беседка с дървена маса и чудно красива гледка. От шосето изкачването е около 700-800 метра, по пътеката нагоре има още пейки за почивка.

Последно посетен през 2019 г.

 • село Лозен край София, Лозенски манастир Свети Спас

вижте повече ТУК

Пред манастира има дълга редица от дървени маси с пейки и чешмичка до тях. С кола може да се стигне до манастира, но пътят е тесен и лош. Доста хора предпочитат да се разходят пеша.

Последно посетен през 2019 г.

 • град София, Симеоновски езера край София

вижте повече ТУК

Две изкуствени езерца с дървени маси и пейки, лежанки, беседки. Сенчесто и почти в града. С кола се стига на около 300-400 метра от първите езера.

Последно посетен през 2018 г.

 • Отбивката към село Студен извор, община Трън

вижте повече ТУК

На отбивката към селото има широко, оградено с ниски храсти място, което явно е създадено за събирания на селото. Има чешма, маси и пейки, има уширение на пътя, където да се паркира. Отстрани, откъм полето има тоалетни с клекала. Няма много сянка.

Последно посетен през 2019 г.

 • град Перник, парк Войниковец (парк на предизвикателствата)

вижте повече ТУК

Има паркинг, беседки, фитнес на открито, маси с пейки и детски площадки.

Последно посетен 2021г.

 • град Сандански, Зоокът Сандански

вижте повече ТУК

През шосето срещу Зоокът Сандански има широка поляна с няколко маси и пейки, беседка и малка детска площадка. С кола се стига до самата поляна. Сенчесто е. Има паркинг, до него тече река Санданска Бистрица.

Последно посетен през 2023г.

 • село Струмешница близо до Петрич, парк Самуилова крепост

вижте повече ТУК

Алеи, дървени маси и пейки, чешма, голяма сянка, параклис, вендинг машини. След железният мост над река Струмешница до касата за парка има тоалетна и магазинче със сувенири.

Последно посетен през 2023г.

Носете със себе си:

 • храна
 • питейна вода
 • защита от комари и кърлежи
 • слънцезащита

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.