НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Музей на илюзиите в София

Музей на илюзиите от известно време има и в София. Доста наши приятели го бяха посетили, но нас не ни блазнеше идеята да прекараме цял час с маски, затова само гледахме веселите им снимки. Накрая настъпи моментът за посещение и в софийския Музей на илюзиите. В него ще прекарат добре и децата в предучилищна възраст, и порасналите тийнейджъри, и родителите, и бабите с дядовците.

Музеят е удобен като цяло – намира се на булевард в центъра на града, разполага с гардеробна, за да не носите нищо в ръцете си, плавното придвижване на посетителите е предвидено, за да няма струпвания. Единственото, което не ни хареса много-много, са цените на билетите, които са по-височки от тези на останалите музеи. Доближават се до цената за посещение на цирк.

УПЪТВАНИЯ:

До Музей на илюзиите в София може да се стигне и с автомобил, и с градски автобус. Намира се в платена зона за паркиране, на едно от по-оживените кръстовища. Ще е трудно да намерите място за паркиране в непосредствена близост.

Музеят е в сграда срещу Софийските Централни хали. Входът е откъм булевард „Княгиня Мария Луиза“, номер 16. Вижда се отдалеч.

Наблизо е станцията на метрото „Сердика“, спират трамваите с номера 4, 12 или 18.

ИСТОРИЯ:

Музей на илюзиите в София работи от 2019 година. Не е твърде голям – обикаля се спокойно за около час, така че никой няма да се умори по време на посещението, на каквато и възраст да е. На входа му се помещава сувенирно магазинче за различни забавни предмети, свързани с показаните илюзии.

Преди да започнете обиколката, е предвидено да поставите личния си багаж в отделни, заключващи се шкафчета. До гардероба има и тоалетна.

Пространството в музея на илюзиите е разделено на няколко части:

  • илюзии с перспективи
  • илюзии със сенки и светлина
  • исторически илюзии
  • илюзии, свързани с физични закони

Цветна линия ни поведе последователно през всяка част на изложението. Започнахме от „преобърнатата“ стая, тя е първа след гардероба.

Там, ако ще снимате с фотоапарат, а не със смартфона си, е важно да предвидите по-широк обектив.

Хубаво е, че почти всички илюзии имат описание и обяснение. Любезни гидове също показват и насочват на кое да обърнем внимание. Не беше необходимо да внимаваме, а просто да се дивим. Улавяхме с пръсти невидимо прасенце, сравнявахме предмети по големина.

Надничахме в кутия с огледала и се мултиплицирахме.

Изпробвахме колко дълго ще се върти Ойлеровият диск.

Зави ни се свят с изместващите гледната точка очила.

Проверихме дали портрета на Айнщайн не откъсва очи от нас.

Поиграхме си с плазмената топка.

Най-много време като че ли прекарахме в двете съседни „светлинни“ стаи . В едната светлината се разпадаше на отделни цветове. В другата рисувахме със светлината. Тази стая предлага много възможности за игра със сенките, които временно се „отпечатват“ на стената зад вас.

Играхме си с триизмерни картини.

И накрая стигнахме до любимата илюзия с мащаба 🙂 За хубави снимки със стола помагат и гидовете. Важно е да внимавате къде заставате и под какъв ъгъл снимате. Има поставен стол за снимащите, но дори и така, човек е засипан с нови усещания и може да се разсее.

Хубаво място – решихме накрая – съдържащо и наука, и история, и забавление. Имаше доста посетители, макар да отидохме в делничен ден. Ако денят е почивен, по-добре планирайте посещението си през сайта на музея.

Работно време и цени:

Ние посетихме научен център Музей на илюзиите през пролетта на 2022 година. Тогава цените и работното време бяха:

Отворен е през цялата седмица от 10:00 до 20:00 часа

  • Възрастни: 23 лева
  • Студенти, ученици и пенсионери: 18 лева
  • Деца от 3 до 6 години: 9 лева
  • Семеен билет 2 възрастни + 2 ученици: 68 лева
  • Под 3 години: безплатно

Още гледки от научен център Музей на илюзиите:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.