НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Музей на киселото мляко в покрайнините на Трън

Разходка до Музея на киселото мляко може и да не ви се стори най-добрата идея за деца, обаче ние прекарахме чудесно. Самият музей е направен така, че на децата – особено в предучилищна възраст и първите класове – да им е интересно. Всичко е разказано с макети, има пъзел за събиране и стълби за катерене.

Селото се намира в изключително живописния район на град Трън, точно на отбивката за него има оградена полянка с чешма и пейки, където можете да си направите пикник. Наблизо, по път 63 пък има отбивка за мандра, откъдето може да си купите вкусни млечни продукти. Тази разходка може да съчетаете с посещение до ждрелото на река Ерма, ако обичате да извличате максимума от всяко пътуване.

Родолюбиво е да отидете до Музея на киселото мляко – единствен в света и посветен на българина, благодарение на когото малкият, вълшебен бацил на киселото мляко завинаги ще е свързан с името на България.

Музеят се намира в село Студени извор, близо до родната къща на д-р Стамен Григоров. Той е българският учен, благодарение на който в началото на 20 век света е разбрал за бактерията Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus). Ученолюбивостта и родолюбието на този голям българин са пример за всеки от нас.

УПЪТВАНИЯ:

Има няколко начина да стигнете до Музея на киселото мляко, ако идвате от София:

По-краткият е нашият любим, живописен маршрут по шосе 638: София – Божурище – Пожарево – Брезник. После продължавате през Парамун – Трън – Студени извор. Този маршрут е дълъг около 73 километра. По него има по-тесни участъци, но пък гледките нямат край и всяка ви мами да поспрете. За първи път се върнахме по тъмно пак по шосе 638. По принцип не го препоръчваме в лошо време и в тъмнината.

Друг вариант е да тръгнете от София по автомагистрала Струма (А3): София – Перник – Мещица – Брезник – Парамун – Трън – Студени извор. Макар пътя да става около 90 километра, заради магистралата може да стигнете по-бързо. Ние често ползваме този маршрут по тъмно, когато гледки няма.

Село Студени извор се намира на 7 километра от град Трън. От града пътя ви е в посока град Земен по шосе 623. Трябва да следите за отбивката за селото, където ще видите споменатата вече чешма и дървени маси с пейки. След този разклон, щом влезете в селото, ще попаднете на малък паркинг точно пред Музея на киселото мляко.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Музеят е разположен в типична за средата на 19 век българска къща. Това не е родната къща на д-р Стамен Григоров, но тя е била недалеч, също в началото на селото.

Къщата музей е хубава и има два етажа:

На първия етаж има битова стая с предмети, свързани с производството на млечни продукти, глинени съдове, дрехи. На малката масичка – паралия – видяхме „рука̀тка” или български глинен съд за подквасване и съхраняване на кисело мляко. Вероятно с подобен съд роденият през 1878 година в село Студени извор д-р Стамен Григоров носи в Париж българската закваска.

Като младеж той завършва гимназия в София, после учи в чужбина, където неговата ученолюбивост и способност неизменно прави впечатление. През 1905 година д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията на българското кисело мляко. Той описва млечнокиселата „пръчица“ като „Бацил А“.

Благодарение на д-р Стамен Григоров днес знаем, че подквасването се дължи на една пръчковидна и една кълбовидна бактерия. Пръчковидната бактерия била наречена в чест на своя първооткривател Лактобацилус булгарикус (цялото име е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905), а кълбовидната – Streptococcus thermophilus.

Това е само началото на приносът към България на д-р Стамен Григоров. Въпреки многото престижни предложения за работа в странство, той се завръща в родината си. Работи като лекар, като военен лекар през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Създава своя противотуберкулозна ваксина.

Работното време на Музея на киселото мляко:

  • От сряда до неделя – от 09:00 до 12:00
  • и от 13:00 до 18:00
  • Понеделник и вторник са почивни дни.

Вход:

  • Възрастни – 2 лева
  • Пенсионери и учащи – 1 лев

Много ни хареса, че въпреки лекия дъждец, заварихме група посетители в музея, а след нас дойдоха други хора. Входната такса включваше и екскурзоводен разказ, докато разглеждахме. Имаше хубави сувенири – купихме малка, керамична чашка. За наше съжаление нямаше рука̀тка с кисело мляко, но пожелаваме в бъдеще да се продават и такива „сувенири“.

На тръгване спряхме при чешмата на отбивката за село Студен извор, направихме си снимки „на бали“ и си набрахме прясна мента. Там имаше дори тоалетни с клекала, макар и мръснички. Нямаше много сянка, но напролет и есен е чудесно място за празнуване. Оградено е, има място за паркиране, има чешма, а пътя стига точно до него и не е натоварен.

Ние посетихме този красив край в приятната компания на малката Иринка, Оля и Наско, за което сърдечно им благодарим и се надяваме на още много разходки заедно!

Носете със себе си:

  • шапки и слънцезащита в летните жеги
  • нещо за хапване
  • пари в брой

Още гледки от Музея на киселото мляко и околността:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.