НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Остров Свобода в Пазарджик

Думата „остров“ има магическа сила в нашето семейство. Затова, щом чухме за парк-остров „Свобода“ във водите на Марица, поискахме веднага да отидем. Този чудесен парк, в който можете да прекарате цял ден без да ви доскучее, се намира в Пазарджик – на час и малко път от София и на едва половин час от Пловдив.

Уговорихме си среща там с малкия Ванко, Цвети и Панайот, които живеят в Пловдив и с които отдавна ни се искаше да се запознаем. Всички бяхме във възторг от тучната зеленина на парка, от зоологическата градина, за която не се заплаща вход, от фигурите на динозаври и люлките, вдъхновени от световноизвестни художници.

В парк-остров „Свобода“ можете да отидете без никаква подготовка – там има много чешмички, има къде да хапнете. Заплащат се само детските атракциони като батути, лодки, влакчето, а цените бяха наполовина на тези, с които сме свикнали в София. Има много дървета и сянка, затова дори в летните жеги там ще ви хареса. В парка е забранен достъпът за кучета – тичахме спокойно по поляните, без да настъпваме кучешко ако:)

УПЪТВАНИЯ:

Ако сте с автомобил и идвате от София, пътя към парк-остров “Свобода” преминава почти през целия Пазарджик. Ние успешно ползвахме навигация на Гугъл. Крайната ви цел се намира покрай реката и булевард „Стефан Стамболов“, който върви успоредно с нея.

Забелязахме място за паркиране по продължение на булеварда и се колебаехме дали да не спрем там, а не при главния вход на парка. Ако паркирате там, има мост, който води към парка. Ние продължихме, следвайки навигацията. Завихме по улица “Искра”, там също имаше места за паркиране. Отсреща имаше голяма водна площ, в която се плискаше група деца. Имаше само две-три коли и тъй като за пръв път бяхме в Пазарджик, завихме надясно по малка и тясна уличка, успоредна на булевард „Стефан Стамболов“. Там беше пълно с паркирали автомобили, а улицата свършваше пред един от входовете на парка.

Ако стигнете до дъното й като нас, ще видите малък паркинг. Пълен е и е малко неудобно, ако се засекат два автомобила, но от този вход попадате направо в детския кът и зоологическата градина.

Ако като нашите приятели идвате от Пловдив, насочете се пак към булевард „Стефан Стамболов“ и улица „Искра“. Те бяха паркирали в центъра и дойдоха пеша до парка.

ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ:

Ако и вие като Панайот, Цвети и малкия Иван решите да оставите автомобила си в централните части на Пазарджик и да се разходите, вариантите са:

 • по права линия от центъра към централния вход на парка – улица „Цар Шишман“, после улица „Струма“, преминаваща в гореспоменатата улица „Искра“.
 • по-малкия мост към парка, към който води улица „Димитър Грегов“, а тя пък се пресича с улица „Струма“.

ИСТОРИЯ:

По информация от Мрежата:

Парк „Свобода“ се намира на остров „Свобода“ – заобиколен от река Марица при град Пазарджик. Дължината на острова е почти километър, а в най-широката си част е над 300 метра. През 1905 година речният остров е превърнат в парк.

В парка ще видите паметник на Алеко Константинов и може като нас да потърсите какво свързва Щастливеца с Пазарджик. Ние не знаехме, че той губи живота си при нелепо нападение в близкото село Кочагово, което днес се нарича Алеко Константиново.

В наши дни паркът на острова е отлично място за отдих и спорт за цялото семейство. Е, няма усещането за морски остров, защото водата около него не е много. Ние го посетихме в горещ, юнски ден (юни 2019) и предпочетохме сенчестите му части. Имаше много пръскачки в тревата, които носеха влага и прохлада. Видяхме две-три чешмички, откъдето пихме вода. Видяхме най-дългата дървена пейка в България, от нея надникнахме към Марица.

Съоръжението е дълго над километър и побира над 2000 човека. Пейката е била кандидат за рекордите на Гинес, но не е спечелила заради поставените дървени свързващи части. Те представляват нещо като масички.

Разглеждахме зоологическата градина с часове. Тя е без такса вход, а много клетките май са по-големи от тези в Софийската зоологическа градина. Видяхме тигри, безброй зайци, чакали, козички, патагонска мара, понита, лами, маймунки, костенурки, много пернати…

По продължение на целия парк има разнообразни скулптури. Много ни харесаха двете художествени люлки, изградени през 2017 година. Едната е посветена на Салвадор Дали, а другата на Ван Гог и неговите „Слънчогледи“.

За любителите на спорта, освен откритите алеи, е реконструиран и градския колодрум. В централната му част има с условия за футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса др. Но там беше слънчево и наистина горещо в юнския ден.

Недалеч, под дърветата има рампи за притежателите на скейтборд, кънки или тротинетки.

Докато се разхождахме, във въздуха се чуваше натрапчив звук – нещо средно между звука на дрон или косачка. Гадаехме животно ли го издава, докато не седнахме на кафе край едно кръгло езерце. Оказа се, че това е едно от двете места в България, където има база за корабомоделен спорт за скоростни модели.

Малките лодки са завързани за централната част на езерото с метална корда и се движат по окръжност с невероятна скорост. На място разбрахме, че вдигат до 300 километра, а заради изградената предпазна ограда са още по-трудни за снимки :). Така станахме неволни свидетели на Държавното първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели – класове А/В*.

 • Секция „А/В“ – кордови скоростни модели с двигател с вътрешно горене.

В ресторантчето кафето беше хубаво, беше чисто и ни обслужиха бързо. Там имаше и тоалетна, не забелязахме друга в парка.

Алеите са подходящи за всякакви колички, паркът предлага много сянка, пейки и забавления. Макар да имаше доста хора, не беше пренаселено, нямаше викове и крясъци, освен на животните:) Парк-остров „Свобода“ много ни хареса и непременно ще се върнем там. Пазарджик може да се гордее с това чудесно място!

На разположение има:

 • сенчест парк
 • безплатна зоологическа градина
 • детски кътове
 • най-дългата пейка в света
 • дървени беседки
 • заведения
 • чешми
 • колодрум с игрища за футбол, тенис маси, баскетбол и др.
 • скейт рампи

Носете си:

 • слънцезащита, шапки в топлите дни
 • защита от комари

В парка да е забранен достъпът на кучета.

Снимки от остров Свобода:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.