НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Бачиново в Благоевград

Много хора обясняват на децата си, че трябва да обичат България, ала при всяка възможност заминават зад граница. Посланието е ясно и децата от малки научават, че в родината им явно няма какво да се види. Ние не твърдим, че трябва да пътувате само из България, разбира се, но човек трябва да бъде честен. Какво означава да обичаш? Ако обичаш човек, искаш по-често да си при него. Ако обичаш място – гледаш да бъдеш все там.

Парк Бачиново в град Благоевград е едно от новите ни открития. Много хора изобщо не предполагат, че толкова близо до София има чудесен парк, потънал в зеленина, в който да направите дълга разходка покрай река, покрай водоскоци и изкуствено езеро. Дългата алея е подходяща за велосипеди и всякакви колички. Ако не ви се върви, може да спрете наблизо и просто да поседнете под гъстата сянка на дърветата. Ако детето ви обича да се катери, качете го на въжения парк.

В парк Бачиново има и платени, и безплатни развлечения. Разходката на кучета е позволена само на повод, но има кучешка градинка, където и те да потичат. Видяхме ресторант, чешма с изворна вода, уреди за уличен фитнес, камионче за лакомства, а на няколко места забелязахме и безплатни огнища с маси до тях. Е, масите се заемат най-бързо.

УПЪТВАНИЯ:

Дори да не нощувате в Благоевград, ако идвате от София, спокойно бихте могли да отидете до там само за един ден. За да видите парк Бачиново, може да започнете разходката по два начина: от центъра на града (тогава ще вървите над два километра до езерото и въжения парк) или от някой от паркингите, които са по-близо до езерото.

В първия случай, за по-дълга разходка оставете колата си някъде около моста над река Бистрица на кръстовището „Петър Силянов“ и „Александър Стамболийски“. Имайте предвид, че паркоместата в тази по-централна част на града не са много, а в делнични дни между 8 и 18 часа има синя зона. Част от улиците в центъра са еднопосочни, затова изобщо не препоръчваме да паркирате близо до ларгото. Трудно се намират и талони за паркиране. Ние така и не успяхме, пращахме само sms-и.

Има паркинг за около двайсетина коли точно до въпросния мост, на улица „Димитър Йосифов“. Има места и по протежение на улица „Александър Стамболийски“. Гугъл картите играеха номера всеки път, затова накрая се отказахме да ги ползваме. Например: опитаха се да ни вкарат с автомобил в пешеходната алея на парка; всеки път, щом прекосявахме центъра на града, избираха най-тесните и дълги възможности; за забележителностите ни водеха към задните входове, които бяха в еднопосочни улици, задръстени с коли, след тройно обикаляне.

Не ползвайте картите на Гугъл в Благоевград или поне имайте едно наум. Нашият съвет е – центърът е близо до въпросния мост и от него може да отидете пеша на ларгото, в стария квартал, на алеята към Зоологическата градина, както и към дългата разходка в парка.

Ако не ви се върви, тогава изберете някой от четирите паркинга на улица „Зора 6“ (това е продължението на улица „Александър Стамболийски“). Бяхме приятно изненадани, че на последния паркинг имаше хора от общината, които следяха той да не се препълни и напътстваха колите къде има свободно място.

Тези паркинги са безплатни и в почивни дни на тях има доста хора – колкото по-близо се намират до езерото, толкова са по-натоварени.

ИСТОРИЯ:

Парк Бачиново е по-скоро равнинна местност с плавен наклон към планината на около 3 километра от центъра на Благоевград. Било е неголямо селце с плодородна земя. В началото на 20 век жителите му постепенно се изселили към близкия град, тогава наричан Горна Джумая. Твърди се, че „Джумая“ идва от османски език, на който „джума“ означава „петък“, но има и друга теория – според нея „Джумая“ идва от „змей“ и старото име на Благоевград означава „Горно Змейово“. Тази теория ни харесва повече и ни е приятно да си представяме, че в облите планини над селището още живее змей, който го пази. Градът помни и по-древно име – в античността е наричан Скаптопара.

Благоевград е пълен с млади хора. Дали заради университетите – не знаем. Забелязахме, че градът се разраства, има новопостроени квартали, нещо като студентско градче със собствен малък център. Паркът гъмжеше от хора и през деня, а и вечерта – може би заради заведението там. По пътя към парка видяхме едно от малкото в България игрища за бейзбол.

В парк Бачиново похапнахме сладолед и пуканки, но сандвичи или друга храна не сме купували. По-добре сложете в колата някой и друг сандвич, ако имате гладници в семейството, а не ви се сяда на ресторант. Бихме препоръчали бургери на място, което е далеч от парка, защото нямаме много опит в града – South West Burger.

Въжен парк „Бачиново“:

 • от 1-ви март до 31-ви октомври:
 • от 11:00 до 18:00 часа

Цените за 2024 година:

 • 2 лева на преминаване

На около 25 километра от парка, в местността „Бодрост“ се намира ски център „Картала“. Там има ски писта с дължина пет километра и почти трикилометров, шестместен кабинков лифт. Не сме го посещавали.

На разположение в парк Бачиново има:

 • сенчест парк с дълга, асфалтова алея по протежение на река Бистрица
 • уличен фитнес
 • платен въжен детски парк
 • беседки
 • изкуствено езеро
 • камини за барбекю
 • безплатни паркинги

Носете си:

 • пари в брой
 • вода

Снимки от парк Бачиново:

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2024 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.