НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Военна академия „Г. С. Раковски“, близо до Националния военноисторически музей

Това е един тих, чист парк, за който малко хора знаят, че е достъпен за всички. Входът е безплатен, но има работно време. Вътре е забранено разхождането на кучета, така че е едно от онези приятни места, в които няма да настъпите ако. Забранени са и велосипедите – никой няма да профучи покрай вас, изправяйки ви на нокти. В този неголям парк може да се отпуснете наистина, а детето ви да потича по чакълените алеи, без да се отвлича от безбойни будки с играчки и лакомства. Е, може и да помрънка малко, защото в парка няма люлки и катерушки.

За първи път посетихме парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ през 2017 година и оттогава той се превърна в един от любимите ни паркове в София. Има хубави, сенчести пейки и постройка за лятно кино, на чиято сцена детето ви да потанцува или да издекламира нещо. Има празно, каменно езеро, което е чудесно за изследване или за газене в плитките локви, ако наскоро е валял дъжд. Наши приятели са правили бебешка погача в голямата беседка, а през лятото около нея се провеждат концерти и други културни събития.

УПЪТВАНИЯ:

Не се подвеждайте от оградата, парк Военна академия „Г. С. Раковски“ е със свободен достъп, стига да спазвате условията за ползване. Има два входа – главният е на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ в посока булевард „Мадрид“. Точният адрес на Военна академия „Г. С. Раковски“ е бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №82. На метри от портала се намира спирка на автобусите: 72, 75, 213. Вторият вход е откъм улица „Хан Омуртаг“- само на 300 метра от него е Националния военноисторически музей, чийто преден двор също е със свободен достъп. Момченцата много се радват на танковете, самолетите и останалите машини, затова препоръчваме да съчетаете посещението, ако имате време.

Навсякъде обаче е зелена зона за паркиране, отчетете го. Ние предпочитаме да паркираме в глухата уличка „Султан Тепе“, намираща се между парка Военна академия и сградата Испанска езикова гимназия и ОУ „Антим I”.

Работно време:

 • В периода от 1 май до 30 септември – от 7.30 до 20.30 часа.
 • В периода от 1 октомври до 30 април – от 9.00 до 17.30 часа.
 • В парка не се допускат посетители извън посоченото време.
 • Забранено е навлизането в тревните площи.
 • Не се допускат посетители, придружени от кучета и други домашни любимци.
 • Не се допускат посетители на велосипеди.
 • Забранена е употребата на алкохол на територията на парка.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Паркът на Военната академия е достъпен за граждани от 2010-та година. Военната академия „Георги Стойков Раковски“ е най-старото висше военно училище в България.

Раковски е първият идеолог и организатор на националноосвободителното движение в Родината ни, както и негов ръководител през първите десет години. Именно той създава Първа българска легия, в която се записва Васил Левски. Богатите знания, историческите и литературните трудове на Георги Раковски са завет не само за следващото поколение български революционери в лицето на Васил Левски, а и за българите днес. Горещо ви препоръчваме да прочетете в оригинал поне един от трудовете му, свързан с нашата история.

Чешки архитект създава проекта за Военната академия, която е построена в периода 1888–1894 година. Други проекти на Антонин Колар са паметникът-обелиск на Васил Левски, Централния военен клуб, Министерството на войната, първоначалната сграда на Централна гара – София…

На три етажа, в неоромански стил, фасадата наподобява старинна крепост. Погледната от птичи поглед, сградата изобразява началната буква в името на княгиня Елеонора Българска, съпруга на Фердинанд I. На източната стена над входа има поставен часовник.

Пaркът е на архитект Фридрих Грюнангер, чиито проекти са и Духовната академия в София, Софийската духовна семинария, издигната заедно с църквата „Св. Йоан Рилски, Синагогата, Централна минерална баня – идеен проект съвместно с арх. Петко Момчилов, къщата на Димитър Яблански, сградата на Регионалния исторически музей в Русе, първата флотска наблюдателна кула в града и метеорологична станция в България, Мавзолей на руските воини в Разград…

В парк на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ има бюст-паметник на Апостола на свободата и паметник на полковник Борис Дрангов. Борис Дрангов е бил военен педагог, командир на 5-и Македонски и 9-и Пловдивски полк. Съвременната военна наука в България го определя като първия ни военен теоретик на тактиката. През 1917-та при френски артилерийски обстрел в завоя на река Черна, подполковник Дрангов е тежко ранен. По-късно същата вечер той умира от раните си.

От всички славни дела, с които може да се гордее човек, няма равно по величието си смъртта за Отечеството. България! Бог и България! Единство в двойна плът! Бог и България на клетва ни зоват и тая клетва ний пред кръста да дадем: За нея да живеем, за нея да умрем!

из „ПОМНИ ВОЙНАТА! Съвети за строеви офицери“ на полковник Борис Дрангов

Децата и възрастните ще видят:

 • сградата на Военната академия
 • паметник на Васил Левски
 • паметник на Борис Дрангов

На разположение има:

 • алеи
 • дървени пейки
 • голяма дървена беседка
 • празно изкуствено езеро
 • лятна сцена
 • спокойствие

Носете си вода и нещо за хапване, в парк Военна академия обикновено не се продава нищо.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Елора Радева, Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.