НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Врана в покрайнините на София

Парк Врана се намира в покрайнините на София, на около 10 километра от центъра на града. Чист, красив, но с такса за вход. 

двореца врана

Чудесно място за разходка в София, подходящо дори за топлите, зимни дни. Чакълените алеи на парка са красиви дори в хладните месеци, подходящи са за колички. В парк Врана е винаги чисто и не е пренаселено. Ако сте с малко дете и пуснатите на свобода домашни любимци ви притесняват – там е забранено за кучета. Има две-три край старите конюшни, но те не проявяват интерес към посетителите на парка.

Единственият минус е входната такса. И липсата на пързалка, люлка или друго детско съоръжение, заради което дъщеря ни Елора понякога мрънка. 

След инцидент с куче, заради който дъщеря ни изпитваше истински ужас дори от чихуахуа, за нашето семейство паркове като Врана станаха от малкото желани места за разходка. Тя можеше да потича, без да стиска ръката на някой възрастен и да се оглежда на всички посоки. Във Врана са забранени и велосипедите, така че никой няма да профучи с бясна скорост край вас. Може да ви се струва крайно, но има и такива като нас. Никой не е избирал да се страхува, а разбиране трудно се среща сред собствениците на кучета.

Така че, в парк Врана няма да настъпите кучешко ако. Няма да ви порицаят да не се превземате, докато молите някой да си прибере кучето, а детето ви пищи зад гърба ви. Бебето ви най-вероятно ще спи в количката си, без да бъде събудено от виковете на малко по-големи дечица. По алеите ще избирате сред безброй пейки, някои места са по-посетени, други са тихи и безлюдни. Забранено е да се минава през тревните площи.

двореца врана

Парк Врана е подходящ за първите уроци по ботаника за децата. Има табели за видовете дървета, сред които наистина редки видове. През ранната пролет земята е покрита с цветчета, цъфти магнолията, а по-късно и глициниите над езерото. Наесен странни, бодливи кестени падат по земята край двореца. Децата ще открият любопитни семенца. Паркът е подходящ и за разходка с гости на града, ако търсите хубави места, на които да ги заведете.

УПЪТВАНИЯ:

До парк Врана е възможно да стигнете и с градски транспорт. В събота и неделя след 9-10 часа сутринта, на всеки час до парка пътува автобус номер 505, който тръгва от Орлов мост.

Ако сте с личния си автомобил и идвате от София е малко по-сложно. Трябва да направите обратен завой на околовръстния път, входът на парка е в лентата към София. Има указателни табели, но внимавайте да не ги изпуснете. Щом завиете има около 700-800 метра преди бариерата за паркинга.

 • Паркингът побира неголям брой автомобили, цената за паркиране е един лев.
 • Входът за възрастен е пет лева, ако сте семейство с дете – осем лева за всички.
 • Пенсионерите влизат безплатно.
 • Деца до седем години влизат безплатно.
 • Забранен е достъпът за кучета.
 • Няма да ви пуснат с велосипеди и алкохол.
 • В парка има тоалетна.
 • В парка не се продава вода и храна. Носете със себе си.

Неразделна част от парка е дворецът „Врана“.

двореца врана

ИСТОРИЯ:

На мястото на двореца се е намирал чифликът на турския управител на София – Осман паша. След като придобил имота, Княз Фердинанд Iизвестен със страстта си към орнитологията, взел решение да го кръсти на първата кацнала върху покрива му птица. 

Така дворецът и паркът получили името си от ято врани.

IMG_5430

Паркът Врана  е развиван още от Фердинанд I като ботаническа градина. За окочателното му изграждане са били нужни над 40 години. В него могат да се видят над 800 дървесни, храстови и тревни вида.

Децата и възрастните се радват на:

 • дворецът „Врана“
 • дългите алеи за разходка
 • многобройни видове птици
 • пейки за почивка, тишина и спокойствие
 • чистотата и поддържана зеленина
 • напъпилата кралска магнолия, ако сте в двореца през март
 • горски цветя през пролетта
 • места, свързани с историята на България

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *