НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Минерални бани – Ветрен, до Бургас

Няколко пъти сме ходили до Акве Калиде край Бургас, обаче не знаехме, че буквално на 200 метра от там има прохладен парк с барбекюта и маси, с хубави детски площадки и дори с малка фабрика за занаятчийска бира. Има къде да похапнете, има чиста тоалетна, така че горещо препоръчваме да съчетаете разходката до старините на Акве Калиде с парк Минерални бани край Бургас.

Бяхме впечатлени от вкусната бира на занаятчийската бирария “Metalhead Brewery”, дори си взехме малко за вкъщи. Благородно завиждаме на бургазлии за това хубаво, потънало в зеленина и древна история място.

УПЪТВАНИЯ:

Парк Минерални бани – Ветрен, се намира в бургаския квартал Ветрен, на около 15 километра северозападно от центъра на града. За да стигнете с автомобил, пътувайки по автомагистрала Тракия – А1, трябва да следите за отбивката за квартал Ветрен. Щом слезете от магистралата, пътя ви продължава по улица Българка, завивате по улица Александър Стамболийски, в дъното на която се намира туристическия комплекс Акве Калиде. Веднага след края на комплекса започва парк Минерални бани.

Ние открихме два варианта за паркиране. Първоначално оставихме колата в края на глухата улица, който води до Акве Калиде. Тръгнахме из парка пеша – в началото има обикновена алея и нищо не подсказва, че във вътрешността има люлки, катерушки и места за хапване.

Когато ги открихме, преместихме колата си на паркинга до халето на занаятчийската бирария. За да стигнете до там, на кръговото точно преди Акве Калиде завивате надясно и продължавате по тесен път. На този път първо е отбивката за балнеохотел Свети Мина. Подминавате я и на следващия завой пътя ще ви отведе точно на въпросния паркинг на парк Минерални бани и бирарията. Там има много места за паркиране и е сравнително сенчесто.

ИСТОРИЯ:

Парк Минерални бани е разположен сред зелена местност в покрайнините на бургаския квартал Ветрен, веднага след старините на Акве Калиде. Паркът е място за разходка, пикник, отдих, спорт, а от миналата година е и място за хубава бира. Паркът разполага с доста барбекюта за свободно ползване, дървени маси с пейки към тях, големи детски площадки, маси за тенис, волейболни игрища, алеи за разходка.

За разлика от предишните ни посещения до тази част на Бургас, този път търсехме именно парка и останахме приятно изненадани. В началото на парка видяхме две игрища за волейбол, сред дърветата имаше черна дъска за рисуване и маси с барбекюта след нея. Оказа се, че около огромната поляна с въжени катерушки има около 30 барбекюта за свободно ползване и част от тях бяха заети. Мястото е чудесно за празнуване сред природата. Площадките за игра се виждат от масите, а за по-големите има и маси за тенис.

Докато се разхождахме, забелязахме сгради между дървета. Така открихме тоалетната, фабриката за занаятчийска бира и до нея лятно заведение за хапване. Дъщеря ни веднага се оказа гладна, а останалите пътници в колата – жадни. Бирарията отваря след 14 часа, тя предлага и бира за вкъщи, което беше много добра новина за шофьора.

Парк Минерални бани е нашето лятно откритие. Много беше хубаво, че наоколо не видяхме продавачи на балони, захарен памук и други разсейващи децата неща. Едва ли вече ще отидем на морска почивка, без да се отбием там за разходка и хубава бира, а преди тръгване да си налеем минерална вода от чешмите пред Акве Калиде.

Носете със себе си:

 • пари в брой и монети за тоалетната
 • питейна вода, ако не ви се пие топла от Акве Калиде
 • празни бутилки за да си налеете вода – дръжте здраво бутилките, налягането на водата е силно
 • шофьор, който не пие
 • защита от насекоми, ако сте там вечер

На разположение има:

 • парк
 • барбекюта за свободно ползване
 • детски площадки
 • волейболни игрища
 • маси за тенис
 • бирария
 • старините на Акве Калиде
 • чешми с минерална вода
 • балнеохотел с басейн
 • лятно заведение за хранене

Още гледки от парк Минерални бани – Ветрен:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.