НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк на миниатюрите Мини България в Търново

Парк на миниатюрите вече има и във Велико Търново. Нарича се „Мини България“ и в него присъстват в умален вид много от забележителностите на страната ни. Алеите са застлани с чакъл и са подходящи за всякакви колички, има пейки и широк паркинг отвън, има и кафене, ако огладнеете или ожаднеете.

Ние посетихме Парка на миниатюрите „Мини България“ в края на април 2021. Ако сте с дете, хубавото е, че то също ще намери какво да прави там. Можете да търсите заедно сгради, които детето вече е виждало в реален размер. Можете да наблюдавате влакчетата, които обикалят Варненската и Пловдивска гара или просто да се спирате пред всяка водна площ, имитираща морето и да се радвате на жабките. Има подиуми за надничане към някои сгради, което също печели детското любопитство.

Експонатите са оградени, но все-пак наблюдавайте децата си и ги предупредете, че не бива да минават отвъд огражденията.

УПЪТВАНИЯ:

Оказа се, че за децата има още едно забавление, свързано с Парка на миниатюрите в Търново: до него отива атракционно влакче, което тръгва от площада пред Царевец. За съжаление, ние късно научихме за това.

Бъдете внимателни с Гугъл картите, когато ползвате навигация към Парк на миниатюрите „Мини България“. Първо попаднахме пред един гараж от другата страна на реката, откъдето весело ни упътиха, още щом ни видяха. Явно навигацията постоянно води хора там.

Иначе до паркинга на Парк на миниатюрите се стига и с автомобил, и с градски автобус.

Ако се движите от центъра на Търново в посока Царевец и Трапезица, ще минете по главната улица „Стефан Стамболов“, след това по улица „Иван Вазов“, от нея надясно по улица „Читалищна“, която преминава в улица „Михаил Кефалов“. В края на улица „Михаил Кефалов“ се намира паркингът на парк „Мини България“. Той е за около стотина автомобила.

Паркът е в подножието на Царевец, точно под Балдуиновата кула. Улицата „Михаил Кефалов“, по която се стига до него, следва плътно релефа на крепостта Царевец и не трябва да се отколонявате от нея.

За пешеходци:

Линията на автобус №5 минава край парка.

ИСТОРИЯ:

Макетите в парк „Мини България“ са изработени в макетна работилница, създадена през 2004 година в град Киев. Макетите са с мащаб M1:25. В зависимост от сложността, изработването на някои от макетите е отнемало цяла година.

Експонатите са над 60. Сред тях са Храм-паметник “Свети Александър Невски”, Народен театър “Иван Вазов”, дворец „Врана“ и други забележителности на София. Също така ще видите Рилски манастир, Бачковски манастир, Паметник на свободата Шипка, манастирската църква в град Шипка, църквата в дворец „Евксиноград“, „Летище Варна“, „Пристанище Варна, „Царска Бистрица“ в Боровец, двореца в Балчик, Амфитеатъра и Акведукта на Филипопол, „Дяволския мост“ над река Арда, Белоградчишка крепост, крепост „Царевец“, „Доходно здание“ в Русе и още много от забележителностите на България.

Работно време и цени:

  • От април до септември: от 9:00 до 19:30 часа
  • От октомври до март: от 9:00 до 18:00 часа

Работи целогодишно, без почивни дни.

  • Входен билет:
  • За деца, студенти и пенсионери – 5 лева.
  • За възрастни – 10 лева.
  • Семеен – 20 лева.

С дете ще разгледате парка за около час, а ако решите да пиете кафе, може и повече. С дете не е лошо да се позабавите, защото малките в началото ще са разсеяни от влакчета и жабки, както вече казахме. Това не е лошо, използвайте го, за да погъделичкате детското любопитство. Ние дори имитирахме жабите, което си е упражнение по артикулация и, оказва се, всеки имитира жабешкия звук по различен начин.

Препоръчваме да избягвате горещите часове през лятото – по алеите има сянка, но все-пак слънцето е повечко. Над вас ще се извисява крепостта Царевец. Дори можете да сравните миниатюрата с реалността.

Носете със себе си:

  • шапки за слънце през лятото
  • фотоапарат

Още гледки от Парк на миниатюрите „Мини България“:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.