НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Парк Славеева река до град Айтос

Винаги си тръгваме с нежелание от морето. Бавим се, ходим за последен път на плаж, спираме тук и там. През последните години попаднахме на много хубави места около Бургас и сега ви препоръчваме новият-стар парк на Айтос.

Паркът е голям, чист и сенчест, тих, с много пейки и с детски площадки. В него се намира зоологическата градина на Айтос, която не навява тъга и усещане за затвор, напротив. В парка има зона за барбекю и пикник, има дори язовир за запалените рибари.

Така че, ако си тръгвате от Бургас и пропуснете парк Минерални бани във Ветрен, парк Славеева река в град Айтос също не е за подминаване.

УПЪТВАНИЯ:

Парк Славеева река, се намира в покрайнините на град Айтос. За да стигнете с автомобил, пътувайки по автомагистрала Тракия – А1 от Бургас, първо трябва да следите за отбивката за квартал Ветрен. След Ветрен пътят ви продължава по шосе номер 6: Бургас-Ветрен-Айтос. Пътят от Бургас до Айтос е около 35 километра, от Ветрен е около 20 километра.

За да се върнете обратно на автомагистрала Тракия – А1 след това, трябва да продължите до град Карнобат. Той е на около 25 километра в посока Стара Загора, Пловдив, София.

Ние ползвахме навигацията на Гугъл, като за крайна цел бяхме избрали Зоологическата градина на Айтос, която се намира в парка. Просто си мислехме, че тя е по-сигурна цел. Оказа се, че парк Славеева река е доста по-голям и започва в самия град. Ние пропуснахме етнографския комплекс без да искаме, затова ви препоръчваме като крайна цел в навигацията на Гугъл да търсите именно парк Славеева река.

Ако изберете Зоологическата градина на Айтос за цел, пътят ще ви поведе през целия град, по шосе 6 (в града е улица Славянска). След голямото кръгово на шосе 6 ще продължите по улица Станционна, след нея по улица Николай Лъсков. Малко след гробищен парк Айтос навигацията ни отклони наляво, след това маршрута и табелите мъничко не съвпадаха: Гугъл картите ни водеха по черен път надясно, а на място имаше табели „зоологическа“ и по-хубав път. Ние поехме по него. В края му имаше голям ресторант и безплатен паркинг.

По-късно видяхме, че черния път, който навигацията показваше, води до входа на Зоологическата градина. От паркинга пред ресторанта се влиза в парка и по стълби се попада на изхода на Зоологическата градина, но това не беше проблем. Стигнахме до входа и си купихме билети, след като я бяхме разгледали.

Ако имате време да разгледате целия парк Славеева река, изберете него като крайна точка в навигацията. Входът на парка е в края на улица Паркова, за ориентир може да ползвате Етнографски комплекс Генгер* или хотел Генгер*, след тях се намира главният вход на парк Славеева река.

*Генгер – това растение се среща само по хълмовете на град Айтос и съседните села. Никъде другаде по света. Височината му достига 70 сантиметра, но кореновата му система е над пет пъти по-дълга от надземното стъбло. Тя прониква до четири метра в скалните пукнатини и така предпазва почвата от ерозия. Включено е в Червената книга на България.

ИСТОРИЯ:

Парк Славеева река е парк на град Айтос. Освен уникалното растение Генгер, там има и етнографски комплекс със същото име.

Зоологическата градина е вече на половин век. Ето я Ева, заснета там преди около 35 лета.

Днес освен сенчестата и чиста зоологическа градина има също: пикник зона с дървени маси и пейки, съвременни детски площадки, футболно, волейболно, баскетболно игрище, скейт площадка, алеи за разходка, язовир с платен риболов, панорамна площадка „Козела“, ресторант, сцена „Славееви нощи“, храм „Свети Йоан Кръстител“, етнографски комплекс Генгер, спортно стрелбище…

Ние не успяхме да видим всичко в парк Славеева река, основната ни цел беше зоологическата градина. Разходката от паркинга на ресторанта до нея минава по красиви, сенчести алеи. Минахме през две детски площадки – те са в по-открита част и са слънчеви, вероятно затова бяха празни в ранния следобед. В зоологическата градина имаше чиста тоалетна, дървени масички и столчета, пейки, хамаци. Свободно се разхождаха екзотични птици – видяхме пауни и токачки.

Зад огражденията имаше щраус, маймуни, козички, мечки, понита. Според нас това е най-приятната зологическа градина, която сме посещавали в България – чиста и с много места за почивка. Разбира се, ние все-още не сме успели да видим всички:)

Работно време на зоологическа градина Айтос:

 • Отворено е всеки ден.

Входна такса:

 • за деца до 7 – безплатно
 • учащи от 7 до 10 години – 1 лев
 • възрастни над 18 години – 2 лева

Лятно работно време:

 • от 09 до 19.30 часа

Зимно работно време:

 • от 09 до 19.30 часа

След зоологическата градина погледнахме зоната за пикник. За жалост не разбрахме, че сме били на метри от панорамна площадка „Козела“, от която град Айтос се вижда като на длан.

Потърсихме язовира и го открихме на тръгване, при разклонението за зоологическата градина и ресторанта с паркинга, за които споменахме по-рано. Язовир „Парка“ предлага платен риболов, от местен рибар разбрахме, че се плаща годишна такса в града и има шарани, каракуда и толстолоб. Край него има още местенца за пикник и разходка.

Парк Славеева река е още едно лятно откритие на път от морето към вкъщи или за разходка в облачни дни. Място, за което благородно завиждаме на айтослии. Посещението там удобно се съчетава с другия парк, покрай който минаваме – този до Акве Калиде във Ветрен. Може също да спрете до крепостта Маркели, пътя ви така или иначе минава през град Карнобат.

Носете със себе си:

 • питейна вода – в парка имаше предупредителни табели за повечето чешмички
 • защита от насекоми, ако сте там вечер
 • пари в брой за таксата в зоопарка

На разположение има:

 • парк
 • барбекю зона
 • детски площадки
 • волейболно игрище
 • баскетболно игрище
 • футболно игрище
 • скейт площадка
 • зоологическа градина
 • язовир с платен риболов
 • панорамна площадка „Козела“
 • църковен храм
 • етнографски комплекс
 • стрелбище
 • ресторант

Още гледки от парк Славеева река до град Айтос:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.