НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Пещера Проходна – Окната или Очите на бога

Ако има пещера, подходяща за разходка с деца, то това е пещерата Проходна. Тя не е тъмна, нито студена. Да, трябва да внимавате къде стъпвате, за да не се спънете в нещо. Трябва да държите децата близо до вас, защото скалите ще ги мамят да се покатерят и децата ще последват тази покана, а от тях лесно и страшно се пада. Ние бяхме група с три деца на възраст между 5 и 8 години, в пещерата имаше и деца на годинка. Огласихме мястото с викове „стой до мен“, „не скачай“ и „спри“. Но оцеляхме:)

Пещерата Проходна е част от Геопарк Искър-Панега, който е разделен на две части:

 • Крайпътен ландшафтен парк „Панега“ – намиращ се непосредствено преди град Луковит, ако идвате от София.
 • Карлуковски карстов комплекс – намиращ се до село Карлуково.

Ние успяхме да посетим в един ден и двете две места, а не сме от бързите. Първо се разходихме в парк „Панега“, после отидохме да видим пещерата Проходна, известна и като Очите на бога.

Около пещерата има широки, равни поляни, които са чудни за ритане на топка. Момченцата едва се съгласиха първо да видим пещерата. Недалеч на поляните имаше и палатки, разпънати за нощуване.

Можете да съчетаете двете места в еднодневна разходка, дори да идвате от София. Ние го доказахме. Но местата предполагат достатъчно забавления. Ако решите да им отделите по ден за всяко, няма да скучаете.

УПЪТВАНИЯ:

Ако идвате от София към пещерата Проходна, първоначално пътя ви минава по магистрала А2 – Хемус. След като тя свърши при град Ябланица, продължавате неусетно по шосе Е83, което минава през Златна Панега, после Румянцево. Ако продължите направо, към Луковит, ще стигнете до паркинга с началото на екопътеката на Геопарк Искър – Панега.

Решите ли първо да посетите пещерата Проходна, вариантите са два:

 • Първи вариант: в село Румянцево завивате към село Карлуково. Около пещерата Проходна също има изграден малък комплекс – два паркинга, откъм двата входа за пещерата, къщичка за информация, дървени парапети и мостче при входовете. Имаше дори подвижни сергии за сувенири.
 • Втори вариант: По Е83, от крайпътен ландшафтен парк „Панега“ преминавате през град Луковит по ул. „Възраждане“. Завивате по ул. „Момчилец“, след което завивате по улица „Сан Стефано“. Не се отклонявате от ул. „Сан Стефано“, посоката е село Карлуково. По този маршрут по-удобният паркинг е този при западния вход на пещерата. Голямата табела се вижда добре, ще видите много табели с посоката. Гугъл навигацията ни заведе без проблеми, обхват имаше.

Можете да стигнете и с обществен транспорт. За пещерата може би по-удобен е железопътният. Ето разписание от официалния сайт:

www.geopark.lukovit.bg/

ИСТОРИЯ:

По информация от таблото:

Карлуковски карстов* комплекс е карстова територия с хълмисто-платовидни земи.

*“Карстов” означава „в резултат от химически процеси при лесноразтворими от водата скали”.

На малката му площ – около 900 хектара – присъства пълният комплекс от повърхностни и подземни карстови форми. Отделните обекти са разположени близо един до друг – от няколко десетки до няколкостотин метра максимална отдалеченост. Пещерите в Карлуковския микрорайон са около 400, хоризонтални и вертикални.

Най-посещаваната е карстовата арка (скален мост) пещера Проходна. Любопитни обекти са и няколкото карстови пропасти, разположени в карното поле* пред Проходна. Пещерата Свирчовица е съвсем наблизо, а на около 300- 400 метра се намира сградата на Национален пещерен дом „Петър Трантеев“**

* Ка̀ри са система от бразди и улеи с дълбочина от няколко сантиметра до 1– 2 метра, които са разделени от тесни, остри ребра.

**Петър Иванов Трантеев – български учен-спелеолог, основоположник на организираното пещерно движение в България.

Проходна е най-дългият пещерен тунел в България. Дължината й е 365 метра, а височината на входовете 56 метра. Твърди се, че феноменът „Окната“ или „Очите на Бога“ – двете почти еднакви по големина дупки с форма на очи – са получени вследствие на ерозията, причинена от просмукващите се води. Ала ако ги сравните с очите в скалите над река Панега, става трудно да се повярва, че те са случайни природни образувания.

Ние посетихме Проходна, идвайки от град Луковит. Влязохме в пещерата откъм източната й страна. После погледнахме Карлуковската ЖП гара отгоре, от терасата до Пещерния дом. Там също има място за паркиране.

Мястото е вълшебно, не е проблем да се посети и от хора, които имат страх от пещери. Много е светло и високо. Застанете ли под окната, ще разберете защо другото име на пещерата е Очите на бога.

Аз имам и други спомени от Проходна, защото тя е впечатляващо място за филмовите продукции. За първи път я посетих през 2011 година, докато с колеги от WWFX правехме предварителен оглед и снимки за филма Conan the Barbarian (2011) с Jason Momoa в главната роля. През 2014-та пък снимките бяха свързани с филма The Legend of Hercules (2014) с Kellan Lutz в главната роля. Сега, през 2019-та, я посетихме с приятелските семейства на двама бивши колеги – Дидо и Зори. Този път само слушах разкази за кадрите в Проходна от филма Hellboy (2019) с David Harbour главната роля.

Това посещение ми бе най-забавно. Не бях на работа, а имах възможност да се наслаждавам на гледките от Проходна и да снимам тримата палавници на пещерния декор. Мисля, че успях да уцеля една от гледните точки, използвана за фон на преминаващия Херкулес. 🙂

Кадрите отвисоко са любезно предоставени от Христо Спасунин, който беше нашите очи от небето.

На разположение има:

 • паркинг от двете страни на Проходна
 • дървени парапети и мостче
 • панорамна тераса над Карлуково
 • информационен център

Носете си:

 • достатъчно вода. Особено в горещо време.
 • нещо за хапване
 • шапки за слънце през горещите дни
 • топка за футбол
 • лейкопласт за обелени коленца

Кадри от Проходна и околността:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара, Христо Спасунин

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.