НАКЪДЕ С ДЕТЕ: ПланетУм и Морска гара Бургас

ПланетУм е музей-работилница за деца – поне така си мислехме, когато видяхме снимките на една Фейсбук приятелка, която беше завела децата си там. Още щом съгледахме онези снимки, решихме, че непременно ще отидем. Оказа се дори по-хубаво. Ние, големите се забавлявахме наравно с децата.

Още по-хубавото беше, че ПланетУм се намира в района на пристанище Бургас, в сградата на Морска гара Бургас. Тоест, се съчетава с разходка, където ще видите доста кораби и кранове. В района има няколко безмитни магазина, има голям платен паркинг и широки, асфалтирани алеи, където бургазлии карат колелета с децата си.

Наблизо са ж.п. гарата и Морската градина на Бургас. Имаше и ресторант. Можете, докато седите на някоя пейка, да наблюдавате сложни пристанищни маневри – как малките корабчета-влекачи обръщат огромни контейнеровози.

Допълнение от 2023 година: ПланетУм си има и планетариум. Не сме го посещавали, но виждаме, че има различни прожекции, подходящи за малки зрители в различни възрасти. Очевидно към прожекциите на планетариума има интерес, защото билетите през ваканциите и почивните дни свършват бързо. Вижте часовете и цените на сайта на ПланетУм.

Даже вече да сте пораснали, влезте и в ПланетУм. За нас той беше още едно бургаско откритие за неподходящите за плажуване дни или пък за вечерна разходка. За разлика от повечето музеи в по-малките градчета по черноморието ни, той разумно работи през лятото до 20:00 часа.

УПЪТВАНИЯ:

До научен център ПланетУм можете да се стигне и с автомобил, и с градски автобус. Ние успешно ползвахме навигацията на Гугъл.

С кола на финалната част пътя е по една от улиците „Княз Александър Батенберг“ или „Шести септември“. Други ориентири са хотел Приморец и плажът „Пълен айляк“ до него – ще минете покрай тях. Районът на Морската гара на Бургас е отцепен с бариера, има такса за влизане. Пътят следва пристанищната ивица между морето и вътрешната пристанищна част. Там ще видите много места за паркиране, като може да спрете до самата сграда на Морската гара. Таксата се заплаща на излизане. Не видяхме ценообразуването, но за един автомобил ни таксуваха два лева за около два часа.

Извън района на Морска гара паркирането е платено от 8 до 20 часа всеки ден, имайте го предвид. Вдигат коли.

За пешеходците:

Пеша лесно ще стигнете до ПланетУм, ако вървите от Морската градина към плаж „Пълен айляк“, после следвате пътя на автомобилите, в посока морски фар Бургас. От бургаската ж.п. Гара пък разстоянието е малко над километър.

ИСТОРИЯ:

ПланетУм се води научен център. Не е голям – има стълбище и две големи зали – но навсякъде има експозиции. Има 20 образователни, интерактивни инсталации, свързани с птиците, водата, физичните закони. Разделени са на „Иновации“, „Енергия“ и „Откривателство“. В тях всеки посетител сам изпробва различни технологични постижения.

Има оградена част за най-мъничките деца, до 4 годинки. Обаче и по-големите деца държаха да влязат и там. Опитаха всичко, като пчелички на цветенца – масите за творчество и експерименти, и всяка от машините, и тръбите, от които се чуват птичи песни.

Най-голяма веселба като че ли падна при „вятърната“ маса. И малки, и големи се заиграхме с хвърчащите пластмасови „чинии“. Задържахме повече време при дълбоководния водолазен костюм, вятърните мелници, водовъртежа, въздушната завеса, хидроелектрическата централа, платноходките на колелца.

Ако отидете с повече от едно дете, не очаквайте то да се съсредоточи особено в науката. Когато децата са заедно, те тичат, възклицават и прескачат на следващото. Но дори и така, запомнят по нещичко. Посещенията в подобни музеи-работилници (STEM) трябва периодично да се повтарят, желателно е от време на време детето да не е придружено от други познати деца.

Да се надяваме, че ПланетУм ще просъществува дълго, защото нашето семейство определено ще минава от там, когато сме наблизо.

Работно време и цени:

Ние посетихме научен център ПланетУм през лятото на 2021 година. Тогава цените и работното време бяха:

Зимно време, от 01 октомври до 30 април:

  • От 10:00 часа до 18:30 часа, от сряда до неделя.
  • Редовен входен билет – 5 лева.
  • Входен билет за деца над 4 години, учащи до 26 години и пенсионери – 3 лева.
  • Комбиниран билет за трима души (един възрастен над 18 с двама под 18 години) – 7 лева.
  • Комбиниран билет за четирима души (двама възрастни над 18 с двама под 18 години) – 11 лева.

Лятно време, от 01 май до 30 септември:

  • От 10:00 часа до 20:00 часа, всеки ден.
  • Редовен входен билет – 7 лева.
  • Входен билет за деца над 4 години, учащи до 26 години и пенсионери – 5 лева.
  • Комбиниран билет за трима души (един възрастен над 18 с двама под 18 години) – 10 лева.
  • Комбиниран билет за четирима души (двама възрастни над 18 с двама под 18 години) – 15 лева.

Разходихме се из Морската гара на Бургас и ПланетУм в компанията на Диди, Мариела, малката Елена и още по-мъничката Калина. Беше чудесна вечер!

Още гледки от научен център ПланетУм:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.