НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Последните стъпки на Левски

Предлагаме ви разходка в центъра на София, с която да отдадете почит към най-великия българин. Трите знакови места са свързани с последните стъпки на Васил Левски на този свят. Историята е горчива, но всеки българин трябва да я знае.

Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина.

До метростанция Сердика

Започваме с паметника, който бележи една от предполагаемите версии, къде е погребан Апостолът на свободата. Мястото е на задната страна на църквата „Света Петка Самарджийска“, в подлеза между сградите на хотел „Балкан Шератон“ и „ЦУМ“. Лесно може да стигнете, ако идвате с метро. Входът на метростанцията е в непосредствена близост до църквата.

Търсенето на гроба на Васил Левски е започнало още след 1878 година, но без успех. През 1956 година археолозите Стамен Михайлов и Георги Джингов разкриват в църквата „Света Петка Самарджийска“ в центъра на София погребение на скелет, вписан с индикация № 95. Започва спор дали това не са останките на Васил Левски.

Жълтите павета

На площад Княз Александър I се намира сградата на Националната художествена галерия. Там е бил бившият турски конак, върху чиито основи по-късно е изграден царския дворец. На стената под входа на сградата има паметна плоча.

Съдебно-следственият разпит на Левски в Софийския конак е проведен в пет дни – 5, 6, 7, 8 и 9 януари 1873 година.

Паметникът „Левски“

Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София. Присъдата е изпълнена на 18 февруари 1873 година. Близо до мястото е издигнат паметник на Дякона.

Паметникът е разположен в средата на кръстовище, регулирано с кръгово движение, при пресичането на булевардите „Васил Левски“, „Янко Сакъзов“ и улица „Московска“.  Срещу западната страна на паметника се намира малък площад, носещ името на неговата майка – площад „Гина Кунчева“.

Надписи на паметника:

  • Западна странаНа великия български апостол на свободата ВАСИЛ ЛЕВСКИ признателното отечество.
  • Северна страна: Роден на 1837 г. 6 юний в Карлово, умрял мъченически на 1873 г. 6 февруарий в София.
  • Източна страна: Тържествено открит на 1895 г., 22 октомврий.
  • Южна страна: След 12-годишно проповядване народу борба за свобода, Левски, ранен и пленен при Къкринский хан, бил хвърлен в Софийската тъмница и обесен тук, на това място.

Три места в София, на които няма да отидете с усмивка, но които пазят паметта за най-великия българин жива.

Каквото съм правил, в полза народу е.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.