НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Природонаучен музей и Планетариум в град Пловдив

Къде да отидете в Пловдив, ако времето не е подходящо за дълга разходка навън? Оказа се, че Пловдив има прекрасен Природонаучен музей, в който и половин ден няма да усетите как е минал. Той разполага с Планетариум, с препарирани, но и с много живи животински видове, и дори с макети на вече изчезналите динозаври. Дъщеря ни си тръгна с доста увещания, защото времето ни притискаше вече.

Установихме, че при разглеждането трябва да се внимава, защото залите са с множество разклонения и може някоя да бъде пропусната. В сградата се помещават три изложения: на Природонаучния музей, на Планетариума и зала Тропик. Всички те са с отделен входен билет. Може да ви се стори малко скъпичко като за България, защото входната зала не изглежда особено обещаваща, но щом започнете да разглеждате, ще се убедите, че всичко в музея си заслужава.

УПЪТВАНИЯ:

До Регионален природонаучен музей в град Пловдив можете да се стигне и с автомобил, и с градски автобус. Намира се в зона с платено паркиране, но недалеч от него има и улички със свободно паркиране. Ние успешно ползвахме навигацията на Гугъл. Сградата на музея се намира в „Дондукова градина“. Този малък парк има триъгълна форма и се пада между улиците „Христо Г.Данов“, „Бетховен“ и булевард „Шести септември“. Цената за престой на автомобил там е два лева на час.

Градски транспорт:

Следните линии имат маршрути, които минават наблизо: Автобуси с номера 6, 12, 16, 44, 37, 116

Музеят е на пешеходно разстояние от Стария град, а пловдивските Археологически и Исторически музеи са на не повече от 600-700 метра.

ИСТОРИЯ:

Съвременният природонаучен музей на град Пловдив е бил създаден от колекцията на съществувалия до средата на 19 век френски колеж Св. Августин. В наши дни музеят е разположен в сградата на бившата община Пловдив.

Ако посещавате за първи път музея, е хубаво да попитате на касата за всички експозиции, които се намират на неговата територия. А именно: Природонаучен музей, Планетариум и зала Тропик. За всяка се заплаща отделен входен билет. В зала Тропик има живи пеперуди, при които може да се влиза, ала в нея понякога пеперудите намаляват.

При нашето последно посещение на град Пловдив успяхме да видим залите на Природонаучен музей и да гледаме представлението в Планетариума. Цялата програма на Планетариума продължава близо час и започва на точни часове. Така че, дори да идвате само за Планетариума, може да имате време да разгледате и музея.

ПЛАНЕТАРИУМ:

Планетариумът се помещава в зала Минерали. Тя е има 50 седящи места и голям купол. Прожектира се с апарат тип „рибешко око“. Ако имате проблеми с 3D кино прожекциите – завива ви се свят или ви се гади – имайте едно наум, че може и да не изгледате цялото шоу.

Планетариумът беше впечатляващ, особено първата част на разказа. За съжаление след това започва филм за планетите, който е на по-висок език и за деца дори в началните класове може да е неразбираем. Според нас филмът е създаден за възрастни, в него не се обясняват основни понятия, а и повечето деца се разстройват, когато чуят, че Слънцето ще избухне, макар и в далечното бъдеще. Хубаво би било Планетариумът да има филми, направени специално на децата, които биха били и най-впечатлени от подобни прожекции.

АКВАРИУМИ И ТЕРАРИУМИ

Музеят е разделен на множество зали: Минерали, Ботаника, Аквариуми със сладководни и морски представители, Терариум, Пеперуди, Бозайници, Безгръбначни, Птици, Риби и зала Палеонтология. Заличките с Аквариумите са под земята. Ние многократно се връщахме там.

В голямото, подземно ниво се намира и Терариума, както и зала Палеонтология.

МАКЕТИ ДИНОЗАВРИ

Близо до Планетариума, зад един ъгъл има макети на динозаври. Моделите се задвижват посредством детектори за движение. Внимавайте, ако сте с дете, не го пускайте да изтича самичко там, за да не се изплаши – моделите ще се включат при влизането му.

ДИВИ КЪТОВЕ

Малко преди залата с динозаврите има кът за снимки и наблюдение в „дива“ среда. Идеята е страхотна, мястото е малко тесничко и няма много светлина върху посетителя, който си прави снимка, но пък така човек се чувства по-изолиран в този малък кът.

Също на първия етаж, в залата с насекомите има истински пчелен кошер, чиято вътрешност се вижда. Не всички от семейството ни го бяха забелязали, затова – оглеждайте се.

ЗАЛИ ПРЕПАРИРАНИ ЖИВОТНИ

Понякога в такива залички децата се притесняват да влизат. Имат усещането, че дивите животни ги „гледат“. Оставете време на детето си, разглеждайте останалите изложби и ако детето ви реши, опитайте пак да влезете там. Не го вкарвайте насила. Нашата щерка накрая се престраши и стояхме още час при препарираните животни. Има таблети на български и английски език, и децата особено се забавляват да търсят в тях животните.

Прекрасна идея беше и сензорното табло с животински кожи, които можете да погалите. На стената е.

Когато влязохме в пловдивския Природонаучен музей, бяхме малко скептични. Общата цена за вход не предвиждаше отстъпка, първата зала не беше климатизирана, а навън беше жаркото, пловдивско лято. Чак след посещението на Планетариума, когато започнахме да обикаляме залите, установихме колко хубав музей е това. Пак ще отидем, бихме ходили често, ако живеехме в Пловдив. е

Целият музей си заслужава, заслужава си да се ходи там всяка седмица, ако имате дете. То може да научи много в тези малки, претъпкани с любопитни неща залички, например да види най-голямата препарирана анаконда в Европа или най-отровната риба на света – жива, в аквариум

Работно време и цени:

Ние посетихме пловдивския Природонаучен музей и Планетариума през лятото на 2022 година. Тогава цените и работното време бяха:

Природонаучен музей:

От понеделник до петък:

 • от 08:30 часа до 17:00 часа

събота и неделя:

 • от 09:00часа до 17:00 часа
 • Възрастен – 6 лева.
 • Студенти, ученици – 4 лева.
 • Деца до 7 години – 3 лева.

Зала Тропик:

Посещенията са на всеки 30 минути и групите са с максимален брой 10 души. Първото за деня е в 9:30 часа, последнoто е в 16:30 часа.

От понеделник до петък:

 • от 09:00 часа до 16:30 часа

събота и неделя:

 • от 09:30часа до 16:30 часа
 • Възрастен – 5 лева.
 • Студенти, ученици – 4 лева.
 • Деца до 7 години – 2 лева.

Планетариум:

Часове на прожекции в Планетариум: 10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:00

Единични билети:

 • Възрастен – 10 лева.
 • Студенти, ученици – 7 лева.
 • Деца до 7 години – 4 лева.

Групови билети са за предпочитане и ако сте само по добре питайте дали в някой час няма да има група. Групата трябва да е над 5 човека и тогава цената е:

 • Възрастен – 7 лева.
 • Студенти, ученици – 6 лева.
 • Деца до 7 години – 3 лева.

Още гледки от Регионален природонаучен музей и Планетариум :

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.