НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Пътека на здравето край Банкя и язовир Михайлово

Пътеката на здравето, наричана и Алея на здравето се намира в град Банкя, чието ларго и парк семейството ни много харесва за разходки.

Пешеходната улица е красива, има много чешми с минерална вода, пейки, шадраванчета и хубава сянка. Ако имате гости отдалеч, непременно ги разходете в Банкя.

Почти всеки път сме разглеждали маршрута на Пътеката на здравето на металните карти в града. Минувачи са ни питали за нея, ала не успявахме да разберем нито къде точно се намира тази пътека, нито какъв й е смисъла. От картите в ларгото на Банкя си представяхме една прекалено дълга за хора с малко дете пътека – почти 8 километра – при това, минаваща през градските улици. А както знаете, улиците около центъра на Банкя са пълни с паркирали коли и други, които търсят къде да паркират. Ето защо си се разхождахме в парка и пешеходната част на града, докато приятелка не ни убеди да дадем шанс на пътеката.

Благодарим, Станислава:) Разходката ни хареса, Пътеката на здравето е добро място за разходка. Не е стръмна, въздухът е чист, има доста хора през почивните дни, има пейки и няма продавачи на всичко онова, за което реват децата по парковете.

УПЪТВАНИЯ:

Ние много се лутахме, докато намерим началото на Пътеката на здравето. Толкова много, че замалко да се откажем. Всъщност, ако идвате от София най-лесният начин да стигнете до „началото“ на пътеката е по шосе 189, което минава край село Иваняне. Щом влезете в Банкя, се отклонявате от шосе 189 (в града неговото име е бул. Цар Освободител) и поемете по улица Сливница. В края на улицата има на паркинг, от който започва Пътеката на здравето. Има много места за паркиране и по близките улици.

Според нас най-хубавата част от пътеката са първите два километра. Обградени са от гора и не се виждат къщи и пътища. Нагоре пътеката излиза от гората, върви по черен път, минава покрай малкия язовир Михайлово и се връща в Банкя покрай къщите на квартал Михайлово. Тази част не ни хареса за разходка.

язовир Михайлово

Можете да стигнете до язовир Михайлово и с кола, но пътят не е от най-добрите. Иначе това е точката, където може да похапнете, ако не сте си взели нищо от вкъщи. За язовира продължете по ул. Цар Симеон, след което в квартал Градоман се отклонете по ул. Арбанаси и след нея поемете по изключително разбитата и почти неизползваема за коли ул. Градомански път.

Чакълът, с който е насипана улицата вдига прахоляк, а покрай колите вървят туристите. Няма дървета, растителността е ниска, освен около язовирчето.

Пред язовира има паркинг, който не се заплаща, но е ограден към имота. Освен да ловите риба, можете да хапнете скара и да ползвате тоалетната. В почивни дни се чака за поръчките, защото има много гладни. Край язовира пък има оранжерии, откъдето може да си купите салатки, зеленчуци и плодове. За съжаление на нито едно от двете места не ни впечатлиха с усмивки или приветливост.

ИСТОРИЯ:

По информация от металните табели:

Маршрут „Пътека на здравето“

Изходен пункт – град Банкя – парк „Кестените“, чешмите с минерална вода.

Общо време за преход – около 2 часа

Денивелация 130-140 метра.

Дължина: 4500 метра Люлин планина, 3400 метра градска част.

Пеш от чешмите с минерална вода в парк „Кестените“ се тръгва по улица „Иван Вазов“. Минавате покрай Военния санаториум – ще видите голяма, червена сграда. Пътеката минава покрай десния бряг на Градоманската река, западната част на кв. Градоман, рибарника на кв. Михайлово. Маршрутът продължава по необлагородена пътека покрай Теневия баир, влиза в Старо село, след което минава покрай Вазовия дъб, черквата „Св.Св. Кирик и Юлита“ и завършва в парк „Кестените“.

пътека на здравето

Точно тези метални табели бяха главните виновници да не сме посетили Пътеката на здравето толкова време, както вече споделихме. Действителността се оказа различна. Ние започнахме маршрута си от главния вход на пътеката, в края на ул. „Сливница“. Според нас вероятно там е един от входовете на бившата резиденция от комунистическите времена. В първата си част пътеката е настлана с огромни бетонни блокове, прилича на охранителен маршрут. Тя обикаля огромен парк, затова може напълно да се вярва на частта със здравето.

Въздухът наистина е чист.

пътека на здравето

В началната, горска част, на няколко пъти пътеката се разделя на две отделни алеи и отново се слива в една. Можете да се разходите само в горската част на Пътеката на здравето, като минете по едната алея на отиване, а по другата на връщане. Това препоръчваме и ние.

Последното, трето място, на което пътеките се разделят е близо до изхода от горската й част при квартал Градоман. Там може да завъртите и тръгнете обратно.На свързващите места има полянки с метални успоредки. По целия път са поставени табелки с денивелацията и метрите, които сте изминали. Левият ръкав е идея по-стръмен.

Ако сте решили да обходите цялата дължина на Пътеката на здравето:

 • Продължете по ул. „Градомански път“.
 • Малко след язовира завийте надясно към града. Дотам по табелите са 3 200 метра.
 • Малко преди язовира има още едно, средно отклонение през полето. То е към кв. Михайлово и води обратно към горската част на Пътеката на здравето. Пътят върви през полето, край няколко изоставени строежа, резиденцията и отново се събира с пътеката при една от полянките с успоредки.
пътека на здравето

Носете си:

 • задължително вода. Може да си купите чак при язовира.
 • защита от кърлежи, ако ще излизате по пътеката в полето
 • слънцезащита, ако ще излизате по пътеката в полето
 • нещо за хапване. От чистия въздух се огладнява
 • връхна дреха. Планина е.
пътека на здравето банкя

На разположение по маршрута има:

 • дървени пейки
 • язовир с платен риболов
 • ресторантче при язовира
 • оранжерия, в която продават репички, лук, марули, сезонни плодове. Купихме си и ни харесаха.

В бъдеще ние ще се придържаме към горската част на Пътеката на здравето. Там има много пейки и сянка. Въздухът е много чист и е приятно за разходка. Има къпини, горски ягоди. Не е безлюдно. Имаше семейства с бебешки колички. Срещнахме и възрастни хора с бастуни.

Ако изберете риболова и ресторанта на язовир Михайлово, по-добре е да стигнете дотам с автомобила си. Частта с полето и прашният път, особено в горещите дни може сериозно да развали разходката.

Алеите са съвсем подходящи за велосипеди, но според нас по тях има твърде много хора, за да се спуснете шеметно с колело. Имахме една подобна среща, която беше рискована не само за нас, но и за велосипедистите. По-добре не избирайте този маршрут, ако сте с колело. Моля, пазете децата и възрастните хора, които са там.

Приятна разходка!

Снимки от най-малкия член на Пълнощастие и главен герой в НАКЪДЕ С ДЕТЕ:

Още гледки от Пътека на здравето:

Още гледки от язовир Михайлово:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Елора Радева, Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.