НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Рупите – Комплекс Ванга

Всички сме чували за къщата на баба Ванга и за магичните Рупи. Сега там е построена огромна градина с езерца с костенурки, пейки и маси за пикник, с неголяма птича зооградина, както и своеобразна църква. Има много какво да се прави там – и паркингът е широк, и сергиите на пазара до него са доста, и сянката е прохладна, а водата гореща и лековита. Една ограда дели комплекса от минералните извори на Рупите. До разкопките на Хераклея Синтика има малко над километър път, може да се стигне и пеша.

Комплекс „Ванга“ отстои на десетина километра от град Петрич, на около 15-16 километра от град Сандански и на не повече от 7-8 километра от автомагистрала Струма. Затова, ако минавате наблизо, непременно се отбийте. Ще ви хареса, без значение от сезона. Може да съчетаете с пазар за домашни сладка, вино, мед, билки… Или си вземете банския и отскочете до лековитата вода, която се намира от другата страна на оградата.

УПЪТВАНИЯ:

До комплекс „Ванга“ се стига по шосе 108. Това е шосето, което се отклонява от автомагистрала Струма в посока град Петрич. Пътят е добър. Само към края, след отбивката от шосе 108 трябва да се внимава, тъй като пътя се стеснява и стотина метра криволичи между сгради на някогашни почивни станции. Там почти липсва видимост за насрещни коли, внимавайте. След тези завойчета ще стигнете до голям паркинг и дълъг пазар.

Там пътят се разделя на две части. Наляво води към комплекс „Ванга“ – Рупите. Надясно са минералните извори и бани. Може да паркирате на това място и да се разходите пеша, близо е. В последните метри преди комплекса шосето минава през пазарна част и има много пешеходци. Ако продължите с колата, ще стигнете до втори паркинг, намиращ се точно пред главния вход на комплекс „Ванга“.

ИСТОРИЯ:

Комплекс „Ванга“ е изграден в чест на може би най-известната българска пророчица – Вангелия Пандева Гущерова, известна като баба Ванга. Родена е през 1911 година в Струмица, който в наши дни остава в пределите на Северна Македония. Бащата на Ванга – Пандо Сурчев – бил български революционер и активист на ВМРО. Мобилизиран от Българското царство, се сражавал на фронта през Първата световна война. По същото време за Ванга се грижели техните съседи, тъй като майка ѝ починала една година по-рано.

Ванга е загубила зрението си, когато била на дванадесет години. При внезапна буря била отнесена от силен вятър. След дълго търсене успели да я открият затрупана с камъни и пръст в някаква нива.

През 1996 година Ванга умира. Комплексът е изграден от фондация „Ванга“ – която била учредена две години по-рано от приятели и почитатели на Ванга. След смъртта си, пророчицата била избрана за почетен председател на тази фондация.

Местата за посещение в комплекс „Ванга“ са разположени в кръг:

 • Къщичката на Ванга
 • Храмът „Св. Петка Българска“ с манастирската част към него
 • Гробът на Ванга, само на метри от храм „Св. Петка Българска“
 • Паметникът на Ванга
 • Мемориалният кръст, вграден в лавата на угасналия вулкан Кожух.
 • Зала за кръщаване и венчаване
 • Изложбената зала
 • Чешмата с минерална вода
 • Скулптурата „Белият гълъб“
 • Термалните извори
 • Любимите токачки на Ванга в зоокъта
 • Езерцата с водни костенурки и рибки
 • Паркът с масите за отдих

Влизането в комплекса е напълно безплатно. Паркингът до него също. В началото до входа има и безплатни тоалетни. До входа ще видите магазин, в който продават книги, икони, сувенири и различни други предмети, свързани с Рупите и Ванга. Ние бяхме впечатлени, защото всичко е чисто, поддържано и наистина красиво.

Започнахме нашата разходка по посока на часовниковата стрелка. Така първо минахме покрай паметника на Ванга, открит през 2011 година по случай 100-годишнината от рождението на пророчицата.

Минахме по малко мостче и стигнахме до манастирската част и храма „Св. Петка Българска“. Той е построен още през 1994 година. Проектът за храма бил изработен от водещи български архитекти на втората половина на XX век – арх. Богдан Томалевски и арх. Лозан Лозанов. Храмът е изографисан от българския художник и общественик Светлин Русев.

Вдясно, точно пред храма „Св. Петка Българска“, има чешма с гореща минерална вода. От двете страни на мостчето е засаден бамбук. Поради по-топлия климат, в градината виреят по-топлолюбиви растения, а в езерцата плуват червенобузи костенурки.

Вдясно от храма, точно под камбанарията, се намира гробът на пророчицата.

От входа на храма се вижда връх Кожух. На неговия склон и по заръка на пророчицата, през 2009 година е съграден огромен кръст, в памет на загиналите от вулкана там.

В средата на обширната градина ще видите многобройни места за почивка – дървени беседки с маси и пейки. Там е и скулптурата „Белият гълъб“, дарена по случай 100-годишнината от рождението на Ванга.

Ако продължите разходката си по посока часовниковата стрелка, ще стигнете и до къщичката, в която е живяла през последните си години баба Ванга. Тя е най-отдавнашната постройка в комплекса, построена е през 1970 година. Първоначално е била ползвана само през деня, а вечер Ванга се прибирала в град Петрич. Тук, в тази къщичка тя е направила своето завещание, с което е дарила цялото си движимо и недвижимо имущество в полза на Българската държава.

Когато ние посетихме комплекса на баба Ванга, точно отвъд оградата кипеше строителна дейност. За жалост, в непосредствена близост и в най-скоро време ще се появи голям хотел – точно до минералните извори. Сега там има обширно поле, където хората идват и с каравани.

Пред къщичката на баба Ванга е вдигната още една чешма с минерална вода. После идват клетките с птици – тук са любимите на баба Ванга токачки. Приживе тя е обичала „да си говори“ с тях. След нейната смърт токачките се отглеждат като свещени птици в Рупите.

В топлите езерца на градината не е позволено да се влиза. Те са местообитание на безброй водни костенурки и рибки. Ние разпознахме само натрапника в нашите води – червенобузата костенурка. Дали другите видове са каспийска блатна костенурка или обикновена блатна костенурка, не сме сигурни. Рибките също не приличат на типичен за нашите ширини вид. Може би са унищожителите на ларвите на маларийните комари – гамбузиите.

Комплекс „Ванга“ е едно от онези места в България, до които с радост бихме се разхождали отново и отново. Усещането за гостоприемство те залива още от прага, но и никой няма да наруши уединението ти, дори в градината да е пълно с народ. Вълшебно място.

Още гледки от комплекс „Ванга“:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.