НАКЪДЕ С ДЕТЕ: СОЛНА СТАЯ

Какво е „солна стая“ и защо изобщо да ходите там – доста хора се чудят. Ние също се чудехме допреди година. Бяхме виждали солна стая само в хотели и не ни се беше сторило нищо особено. Обаче решихме да пробваме и се влюбихме в преживяването.

ПОЛЗИТЕ:

Хубавото на солните стаи е, че повечето предлагат безплатен вход за придружител на дете. Тоест, ако платите за детето си, влизате безплатно с него. Второ, но не по важност е, че солната стая е особено полезна за здравето. Тя подобрява имунитета, прекъсва настинки, влияе ползотворно на кожата… Освен това в солна стая няма да прихванете вирус от друг човек. Засичали сме се много пъти с кашлящи, сополиви дечица и сме го проверили.

И трето – солната стая предлага някакъв вид почивка. Вие си седите на шезлонг и вдишвате богат на полезна сол въздух. Ако детето ви си играе с друго дете в този момент, сте направо щастливци.

Солните стаи са подходящи за кратка среща с приятелчета на детето ви, особено в люта зима, когато навън е ужасно студено. Процедурата за деца е около 25 минути на повечето места, но има и по-дълги за деца. Това си е направо половин посещение в детски център.

КАКВО Е СОЛНА СТАЯ:

Солната стая представлява стая, във въздуха на която се впръсква фина сол. Стените и таванът на повечето от тях са облицовани със сол. По-хубавите имат сол и по пода. В още по-хубавите солта по пода е затоплена като плаж. Температурата на въздуха позволява да сте съблечени по потник и шорти, например.

Има солни капсули за един човек, има малки солни стаи за 2-4 човека. Има и по-големи. В предвидените за деца солни стаи често има играчки и/или книжки. В малко от тях има часовници. Може да вземете телефона си, за да следите кога да излезете, макар че ще ви кажат, щом времето свърши.

СЪВЕТИ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ:

При посещение на солна стая се облечете леко. Ако имате възможност, носете си чисти джапанки, за да сте боси, дори стаята да не е застлана със сол. Попитайте предварително за правилата в конкретната солна стая – в някои се влиза по чорапи, в други боси, в трети с калцуни и мрежички на главите. Изберете леки, памучни чорапки в първия случай и после обуйте други, преди да обуете обувките си. Иначе рискувате солта, напластена в чорапите ви, да проникне в обувките и да остави петна.

На много места няма съблекални, така че е удобно се облечете на пластове – например с къс клин под дънките и лека тениска. Избирайте светли материи, особено ако влизате с дрехи, с които после ще вървите по улиците. Детето ви може да ви засипе със сол и цял ден да ходите като замерени с брашно.

Не се бойте за дрехите си – солта често се ползва в съставките на праха за пране и премахва много петна. Тя почиства, съдържа полезни вещества и излющва кожата.

Пийте вода преди да влезете в солната стая. Казват, че е добре след процедурата към половин час да не се пият течности. Ние опитваме да го спазваме.

Изпишкайте се преди процедура. Възможно е след процедурата да ви се пишка пак. Можете да излезете от стаята по време на процедура, но по-добре да не губите времето си в ходене до тоалетната.

Вземете си салфетки вътре в солната стая. Фината сол във въздуха ще втечни секретите и е възможно носа ви да потече. Ако носът ви е запушен, има голяма вероятност да се отпуши по време на процедурата.

Ще усетите солен вкус в гърлото си, солта може да ви накара да се покашляте леко. Ако на някого до вас в солната стая му потече носа или се покашля, това не значи, че е болен. Но дори да е болен, вие не сте застрашени, стига да не го целувате и да не се притискате в него. Всъщност, солната стая се препоръчва при респираторни заболявания. Децата до 3-4 годинки пък често са със запушен или течащ нос, заради никненето на зъбки. Не се паникьосвайте.

Ако не понасяте лесно присъствието на деца, изрично попитайте или помолете да не ви записват час, в който в солната стая има дете. Често посетителите ходят семейно или по двама и си приказват.

Поиграйте със солта по пода, седнете на пода – това ще ви отпусне допълнително.

Оставете солта по кожата си поне няколко часа. Не се къпете специално след посещение в солна стая, а чак когато дойде момента за вашата лична хигиена.

Посещавайте солна стая винаги, когато ви се отвори възможност. Ние опитваме да ходим поне веднъж седмично.

В някои хотели има стаи, подобни на сауна, но значително по-хладни и със стени от розова сол. Често това не са истински солни стаи и в тях не се разпръскват фини кристалчета сол.

ПОСЕТЕНИ ОТ НАС СОЛНИ СТАИ:

Ние ходим в няколко солни стаи в София. В новия комплекс Възраждане, защото можем да я посещаваме пеш. Тя разполага със съблекалня, което е плюс, но е малка и няма сол по пода, нито играчки. Около нея е зелена зона, така че паркирането е по-сложно, ако не живеете наблизо.

Солна стая в квартал Лозенец – Metta. Тя е застлана със сол, вътре има играчки и хубави книжки. Посещението за деца е по-дълго, отколкото на други места – 30 минути. Няма съблекалня, само закачалки. Има платен паркинг до нея.

Солна стая в Люлин – БиоХелт. Разполагат със заключващи се шкафчета. Там солта по пода е затоплена като плаж. Влиза се бос, с мрежичка на главата. Има играчки. Пред нея на булеварда има места за паркиране.

Солна стая в Младост – Salt Therapy. Там също има сол по пода, но се влиза с калцуни. Има играчки.

Сигурни сме, че и децата, и възрастните, ще оценят удоволствието от халотерапията. Ние ви го препоръчваме от сърце!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.