НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Стената на приказките в Морската градина на Бургас

Стената на приказките е бургаска забележителност и детска площадка за игра. Сегашната стена е новоизградена, понеже времето е победило старата. Намира се на много лесно за намиране място – в центъра на Морската градина на град Бургас, вижда се от булеварда.

До нея има плитко езерце като онези от нашето детство – с плочи, по които децата да тичат из него. Има и голям атракцион с въртележки, така че децата неминуемо ще поискат да отидат и там. Това не ни хареса чак толкова, но децата бяха щастливи.

УПЪТВАНИЯ:

До Стената на приказките може да се стигне и с автомобил, и с градски автобус. Ние успешно ползвахме навигацията на Гугъл.

С кола трябва да отидете там, където се събират булевард „Демокрация“ и улица „24-ти черноморски пехотен полк“. Стената на приказките се вижда от улицата. По дължината на двете улици има много места за паркиране, но не забравяйте, че навсякъде там е зелена зона – в град Бургас платеното паркиране е без почивен ден, до 20:00 часа вечерта.

Откъм плажа е горе-долу в средата между Бургаския кей и Фестивала на пясъчните скулптури.

ИСТОРИЯ:

Стената на приказките преди години точно е отговаряла на името си – имало е приказни герои по нея. Децата са общували с тези обичани герои, говорели са им, расли са с тях. Днешната стена по-скоро е стена за дидактична игра. Приказните герои само са загатнати. Има сметало, часовник, става за катерене… Не е особено приказно, за съжаление.

В съседство е Огледалното езерце, което ни хареса повече. Имаше вода в него. Ние, големите, също подскачахме по бетонните блокчета, да стигнем до островчето в средата. За хлапетата май езерцето беше по-вълнуващо, особено с винаги съществуващата възможност да цопнат във водата.

До стената и езерото е разположен лунапарк и тъй като няма дете, което да не обича въртележки, батути и стрелбища, той трудно може да бъде подминат. Едва ли има начин да посетите Стената на приказките, но да подминете платените атракции.

Уви, искаше ни се да е по-приказно, по-тихо и малко по-чисто там. За съжаление все по-често просто бездушно се изпълняват някакви проекти, усвояват се средства и съпричастността свършва. Желаем на бургаските деца и на летовниците като нас това знаково място да става само по-хубаво!

Ние поиграхме покрай Стената на приказките в компанията на Диди, Мариела, малката Елена и още по-мъничката Калина. На децата им хареса.

Още гледки от Стената на приказките:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.