НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Маскараден фестивал СУРОВА град Брезник

Новата 2018 година започна с нови приключения за нашето тричленно семейство, което обаче включва цели два екипа – на Пълнощастие и Мое умно бебе:). За първи път посетихме фестивала СУРОВА 2018 в град Брезник и вече сме сигурни, че няма да пропуснем следващия път. Взехме си поуки, за да дочакаме догодина и факелното шествие, независимо какво време се случи.

Фестивалът СУРОВА 2018 в град Брезник не е толкова мащабен като посещение и площ, но представянето на сурвакарските групи трае около четири часа. Сами сметнете колко са много. На нас ни хареса, че спокойно можехме да видим участниците, без да се блъскаме и надничаме в тълпата. Определено подходящо място за деца. По традиция, щом падне мрак се пали огромната клада и тръгва факелното шествие.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до град Брезник, може да следвате поне четири различни маршрута. Ако се движите като нас в посока София – Брезник, най-краткият път е шосе 638 София-Божурище-Росоман-Делян-Брезник, около 35 километра. Поради прогнозите за мокър сняг избрахме най-дългия път – шосе 811. Решихме, че този път ще е най-безопасен, тъй като минава през най-много населени места. 

София-Перник-Батановци-Богданов дол-Ярджиловци-Брезник е дълъг около 58 километра. Щом навлезете в град Брезник по шосе 811, огледайте се за парка – пада се отдясно в този случай. В парка се намира паметникът на Втори пеши Струмски полк. Потърсете къде да паркирате, след като подминете парка. Центърът на града е затворен за автомобили по време на фестивала, но разстоянието не беше проблем, дори с дете и багаж при обилен снеговалеж. Повървяхме десетина минути.

За ориентир може да ползвате и храм паметник „Свети Георги-Победоносец“, който е на метри от площада пред читалище Просвещение, където дефилираха всички сурвакарски групи.

ИСТОРИЯ

Ние видяхме 15-тото издание на Фестивала СУРОВА. Дефилираха близо двайсет маскирани групи с приблизително 1000 участници.

Маскарадният фестивал „Сурова Брезник 2018“  се организира от община Брезник и няма конкурсен характер. Във фестивала вземат участие сурвакарски групи от  населените места в общината, както и гостуващи групи.

За нашето семейство това беше едва третият сурвакарски фестивал, който посещаваме заедно. Тръпката за нас все още е голяма, особено за малката ни дъщеря. Щом тъпанът и свирката на войводата подхванат ритъма и се разнесе песента на звънците, не можем да устоим да не подскачаме заедно със сурвакарите. Под грохота на чановете и звънците човек се пренася в незапомнени времена. Сурвакарските игри помагат на душите ни да си спомнят колко древна е историята на родината ни, най-старата съществуваща държава в Европа.

Фестивалите и празниците от подобен род стават все по-важни за нас и се стараем да ги посещаваме винаги, когато имаме възможност. Стараем да покажем на детето си огромното богатство на българската история.

Фестивалът СУРОВА е и идеален за семейства с деца, ако малчуганите ви нямат проблем с по-силния шум. Тук контактът със сурвакарите е по-близък. Хубавото е, че може да се дръпнете на разстояние и пак да видите сурвакарските групи. За наше щастие дъщеря ни е запленена от гласовете на „камбанките“ и огромните, страшни маски на участниците.

Когато присъствате на подобен сурвакарски фестивал, ви препоръчваме:

  • облечете се топло – с шапка, ръкавици и най-вече топли обувки, ако искате да останете докрай и да видите огнената клада и факелното шествие
  • храна, ако не познавате града и не ви се хапва скара.
  • наушници за шума – ако сте с малко дете
  • топъл чай или вода – зима е
  • ако сте с професионална фото-техника, не забравяйте чадър. Ние почти не успяхме да снимаме заради силния, мокър сняг.

Определено добро решение е да наемете стая в хотел или къща за гости в града, ако времето не е благоприятно. Тогава ще можете да се приберете на топло и да дочакате шествието с факли вечерта, ако сте позамръзнали. Няма да се тревожите за тоалетна, нито за връщането по замръзналите шосета нощем. Ще можете да разгледате още от града. Ние определено ще постъпим така догодина.

Ето малкото кадри, които заснехме въпреки сипещия се сняг. Сурвакарската група на село Долна Секирна:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.