НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Маскараден фестивал СУРОВА град Брезник

За първи път посетихме фестивала СУРОВА в град Брезник през 2018-та и бяхме сигурни, че няма да пропуснем следващ път. Стигали сме в града и по обяд, и в късния следобед. Зависи дали сме искали да дочакаме факелното шествие, с което празника приключва. По традиция, щом падне мрак, се пали огромната клада и тръгва факелното шествие.

Фестивалът СУРОВА в град Брезник не е толкова мащабен като посещение на хора или като площ, но дава по-голяма възможност да разгледате участниците, дори да ги пипнете и да се снимате с тях. Представянето на сурвакарските групи трае около четири – пет часа. Те тръгват откъм по-ниската част на „Републикански път 2“ и отиват пред Читалище „Просвещение“, където биват представяни. Освен сурвакарите, по улицата има и доста сергии, народ се движи в двете посоки. Въпреки това, е възможно да се мине пеша и да се порадва човек на красивите костюми и звъна на хлопките.

На нас това най-много ни харесва – че спокойно можем да видим участниците, без да надничаме безуспешно в тълпата. Определено децата ще видят и те нещо, стига да не се плашат от шум.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до град Брезник, може да следвате поне четири различни маршрута. Ако се движите като нас в посока София – Брезник, най-краткият път е шосе 638 София-Божурище-Росоман-Делян-Брезник, около 35 километра. Поради прогнозите за мокър сняг избрахме най-дългия път – шосе 811. Решихме, че този път ще е най-безопасен, тъй като минава през най-много населени места. 

София-Перник-Батановци-Богданов дол-Ярджиловци-Брезник е дълъг около 58 километра. Щом навлезете в град Брезник по шосе 811, огледайте се за парка – пада се отдясно в този случай. В парка се намира паметникът на Втори пеши Струмски полк. Потърсете къде да паркирате, след като подминете парка.

Центърът на града е затворен за автомобили по време на фестивала, но разстоянието не е проблем, дори с дете и багаж при обилен снеговалеж. Вървенето до центъра е десетина минути.

За ориентир може да ползвате и храм паметник „Свети Георги-Победоносец“, който е на метри от площада пред читалище „Просвещение“, където дефилират всички сурвакарски групи.

ИСТОРИЯ

Тук виждате снимки от 15-тото издание на Фестивала СУРОВА. Тогава се представиха близо двайсет маскирани групи с приблизително 1000 участници.

Маскарадният фестивал „Сурова Брезник“  се организира от община Брезник и няма конкурсен характер. Във фестивала вземат участие сурвакарски групи от населените места в общината, както и гостуващи групи.

Обичаят Сурва и фестивалите, свързани с този празник са любими за нашето семейство, особено за малката ни дъщеря. Дори да не успеем да видим ритуала в нощта на 13-ти януари, наваксваме с посещението на фестивалите след това. Щом тъпанът и свирката на войводата подхванат ритъма и се разнесе песента на звънците, не можем да устоим да не подскачаме заедно със сурвакарите. Под грохота на чановете и звънците човек сякаш се пренася в незапомнени времена. Сурвакарските игри помагат на душите ни да си спомнят колко древна е историята на родината ни, най-старата съществуваща държава в Европа.

Фестивалът СУРОВА е подходящ за семейства с деца, ако малчуганите ви нямат проблем с по-силния шум. Както казахме, тук контактът със сурвакарите е по-близък. Хубавото е, че може да се дръпнете на разстояние, например в малката градинка срещу читалището, и пак да видите сурвакарските групи. За наше щастие дъщеря ни е запленена от гласовете на „камбанките“ и огромните, страшни маски на участниците. Всяка година си купуваме ново „звънче“ за спомен.

Когато присъствате на подобен сурвакарски фестивал, ви препоръчваме:

  • облечете се топло – с шапка, ръкавици и най-вече топли обувки, ако искате да останете докрай и да видите огнената клада и факелното шествие
  • храна, ако не познавате града и не ви се хапва скара.
  • наушници за шума – ако сте с малко дете
  • топъл чай или вода – зима е
  • ако сте с професионална фото-техника, не забравяйте чадър. Понякога вали мокър сняг.

Отляво на читалището преди имаше обществена тоалетна, друг вариант са заведенията наблизо. Ние сме влизали в кафене „Adore“, където имаше вътрешни маси и чиста тоалетна. За съжаление, през зимата Регионалният Исторически музей на Брезник работи само с предварителна уговорка – но проверете, защото по време на фестивала може да се окаже отворен.

Определено решение е да наемете стая в хотел или къща за гости в града, ако времето не е благоприятно. Тогава ще можете да се приберете на топло и да дочакате шествието с факли вечерта, ако сте позамръзнали. Няма да се тревожите за тоалетна, нито за връщането по заледените шосета нощем. Ще можете да разгледате още от града, като например храма „Света Петка“ и двете места с желязната вода.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.