НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Трънско ждрело на река Ерма и зоната за почивка

За първи път ни се случва да отидем три последователни пъти на едно и също място. Толкова много ни хареса Трънското ждрело* на река Ерма – в Руй планина, едва на три километра от град Трън и на ръба на границата ни със Сърбия, че пак ни се ходи. Можете да отидете там с деца, дори да се разходите с детска количка. Можете да се придвижите с кола, ако не ви държат краката. Можете сами да си изпечете скара или да похапнете вкусно в Рибарника.

*ждрело – Тясно речно корито обградено от стръмни склонове.

Ева отдавна иска да отидем заради река Ерма, рода Ерми и връзката на мястото с първия ѝ роман “Otium”. Е, най-сетне го видяхме с очите си, макар да не сме от ранобудните и да тръгваме от София най-рано в 11 часа сутринта.

По пътя към Трън на два пъти си купихме по чувалче хубави картофи. Взехме си конски суджук от ханче Парамун и станахме почитатели на млечните продукти на екоферма Муката в село Ребро, откъдето си тръгваме с пълни торби всеки път и вече редовно ще посещаваме.

От района на барбекютата на Трънското ждрело приятелите ни много харесаха домашните вкусотии като сладка и лютеници, които си купиха. Ние си взехме Трънска шарена сол, защото обожаваме мерудийките. После си купихме и за подарък, защото това се оказа най-вкусната шарена сол, която някога сме опитвали.

Определено един ден не стига за Трънското ждрело, но по-добре един, отколкото нито един:) Отидете! Можете да тръгнете без никаква подготовка и да си вземете скара по пътя от ханче Парамун. Вкусна беше. Можете да хапнете в хижа Ерма – там не сме влизали, но винаги беше препълнено. Можете да си занесете месце и да го изпечете сами. Можете просто да си направите сандвичи. Можете да отидете с кола или по-добре да се разходите до Рибарника за вкусна, печена пъстърва.

Ако ви се почива, може цял ден да седите по масите за пикник, докато децата играят на люлките и пързалките. Ако ви се катери, минете стръмната част с мостчето над реката, което е в началото на пътеката. Ако сте с количка, минете по черния път, който се муши през двата тунела и води към Рибарника. По него минахме и с кола, но не го препоръчваме. Пътят е тесен, на няколко места изровен и стръмен. Притеснително е да не се засечете с друг автомобил. Освен това по пътя вървят доста хора, които ще напрашите.

Пеша ще стигнете до Рибарника за около час, той е сгушен в махала, разделена на две от планината и границата – Богойна. Отпред могат да паркират пет-шест автомобила, като се „запушат“ един друг. Там е чисто, готвят семпло и вкусно. Децата ще поиграят на широката поляна край реката. Ние се възползвахме и от наистина чистите, макар химически тоалетни. Може да ни се смеете, обаче такива неща правят впечатление на туристите – състоянието на тоалетните и вкусната храна:)

УПЪТВАНИЯ:

Има няколко начина да стигнете до красивото Трънското ждрело, ако идвате от София:

 • По-краткият е нашият любим, живописен маршрут по шосе 638: София – Божурище – Пожарево – Брезник. После продължавате покрай Парамун и стигате до Трън. Този маршрут е дълъг около 70 километра. По него има по-тесни участъци, но пък гледките нямат край и всяка ни мами да поспрем. Минавали сме оттам през всички сезони, но по принцип не го препоръчваме в лошо време и в тъмнината.
 • Друг вариант е да тръгнете от София по автомагистрала Струма (А3): София – Перник – Мещица – Брезник – Парамун – Трън. Макар пътя да става около 86 километра, заради магистралата може да стигнете по-бързо. Ние често ползваме този маршрут по тъмно, когато гледки няма или когато пътуваме с хора, на които им прилошава в кола.

В отсечката Брезник-Трън е отбивката за село Ребро – нашето ново откритие, мандра Муката. Отбиваме се на връщане, за да оцелеят в жегата млечните продукти, които ще си купим. Може да не заварите никой в магазинчето, което е на самото влизане в селото. Ще видите кошарите и кучетата-пазачи. Има изписан телефон – звъннете и скоро ще дойде някой да ви обслужи. Продуктите, по наше скромно мнение, са великолепни. Опитвали сме няколко вида от техните кашкавал, сирене, кисело мляко, създърма.

Преди град Трън има отбивка за Ябланишкото жрело, но за Трънското трябва да продължите към града. Минавате центъра на градчето, пресичате отново Ерма, подминавате хижа Ерма, зоната с вили и къщи за гости и стигате до паркинга с барбекютата край реката. Малко преди вилната зона ще видите стръмна отбивка с табела „Рибарник“. Ако сте с количка или се налага да ползвате автомобил за разходката си, това е началото на пътя към махала Богойна, който споменахме по-горе. Той се пресича и на места се засича с екопътеката. По този път ще видите една от изненадите на Трънското ждрело – два прокопани в скалата тунела от 1915 година.

Ето разписание на автобусен транспорт до град Трън, ако сте без автомобил:

https://avtogarazapad.wixsite.com/avtogarazapad/kopiya-breznik

Зоната за отдих до паркинга преди Трънското ждрело е много подходяща за еднодневен излет. Има чешма и десетина барбекюта. Може би една символична такса за тяхното ползване не би била лоша идея, за да се стопанисва по-добре мястото. Тоалетните определено имаха нужда от по-добра хигиена и единствени разваляха доброто ни настроение.

Има дървени маси, пейки, беседки – част от тях в непосредствена близост до река Ерма. Ние бяхме там през есента и винаги имаше свободни, но през летните горещини може би няма да е така. Носете си допълнителна сянка през лятото, защото дървета има само откъм реката. Сградата, която е построена в района е много подходяща за заведение. Според нас там могат да се продават много повече неща от вкусните сладка и лютеници, и така туристите да оставят повече пари в района. Впечатлението ни е, че Трън не печели почти нищо от многобройните туристи. Дори сувенири не се продават там.

В зоната за отдих има две детски площадки, реката също привлича хлапетата. Препоръчваме да носите гумени ботуши или втори чифт обувки за децата, а защо не и дрехи.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Цялата дължина на ждрелото е около 2,8 км., а надморската му височина е около 650 м. В близост до ждрелото е изградена и Трънската екопътека, цялата ѝ дължина е 13 км. Тя има няколко изходни пункта: единият е откъм град Трън, другият е в близост до село Банкя, където е Ябланишкото ждрело.

Легенда, свързана с Трънското ждрело, разказва за невъзможната любов между двама влюбени.

Майчина клетва ги проклела и те се превърнали в две скали от двете страни на река Ерма. Да са винаги близо един до друг, ала никога заедно

От дървеното мостче над реката, което е малко след зоната с барбекютата, ще видите „двамата влюбени“. В почивни дни на моста е пълно с хора, които се снимат. Внимавайте.

И не забравяйте, че ждрелата на река Ерма са няколко. Има Трънско и Ябланишко, а Алеко Константинов описва трето ждрело на реката при посещението си Погановския манастир:

Като стигнахме в живописното село Власи, пред нас се изпречват не по-малко величествени скали, прорязани в дъното от същата буйна Ерма, и образуват чудесния пролом Ждрело

из „КАКВО? ШВЕЙЦАРИЯ ЛИ?…“ Алеко Константинов

Щом минете по дървения мост и изкачите този по-опасен за деца участък, ще видите дървена беседка. Там е черният път с прорязаните тунели, за който разбрахме, че е прокаран за т.н. „Трънска теснолинейка” – строителството ѝ започва през 1915 година. След Ньойския договор частъкът с готовия 300 м. тунел при ждрелото на Ерма остава незавършен. Изградени са били участък Драгоман-Ялботина – 12 километра (днес закрит и демонтиран), участък Ракита, Звонци, Звонска Баня, Трънски Одоровци, Бобовище, Ерма, Погановски манастир, Власи, Комие, Горна Държина, Суково, Бело поле – общо 28 километра.

Когато за пръв път видяхме тунела, първо помислихме, че е пещера, после че е пешеходен тунел. Не повярвахме от първия път на дъщеря ни, че зад нас идва кола. Имайте предвид, че това си е черен път и по него минават автомобили. Ако сте с дете, вземете от вкъщи фенерчета. Можете да поиграете на театър на сенките, да се поплашите един един друг, като осветявате лицата си отдолу. Ние виехме призразно, а срещнатите деца ни отвръщаха подобаващо:)

Вторият тунел е много по-къс от първия и е малко преди махала Богойна и Рибарника. Ако все-пак сте тръгнали с автомобил, там също може да го оставите – има място за 6-7 коли. Надолу пътя е по-стръмен и изровен на места.

Препоръчваме ви разходката поне до Богойна и Рибарника. Хапването ще е награда за дългото ходене. Хареса ни, че менюто е късо, но пък вкусно, а храната идва бързо. Няма да чакате.

Ждрелото на река Ерма стана едно от най-любимите ни места за разходка близо до София. Обмисляме да останем в района по-дълго време.

Мястото предлага огромно разнообразие:

 • Разходка по екопътека
 • Зона с детски площадки
 • Безплатни барбекюта
 • Рибарник
 • Хижа Ерма
 • Мандра Муката на пътя Брезник – Трън
 • град Трън

Ние огласихме околностите на Трънското ждрело в приятната компания на малките Иринка, Тити, Христина и Дани, и техните родители Оля, Наско, Зори, Христо, Лили, Юли, Цвети, Стоян, Мария и Милорад. Сърдечно им благодарим и се надяваме на още много разходки заедно!

Носете със себе си:

 • шапки и слънцезащита в летните жеги, също нещо за сянка, което да метнете върху символичните навеси над барбекютата (чадър, платнище)
 • вода/бутилки за вода
 • нещо за хапване/печене
 • пари в брой
 • допълнителен чифт обувки/дрехи; гумени ботуши
 • фенерче

Наблизо са:

 • Музей на киселото мляко
 • Трънско ждрело
 • Храм-кладенец Гърло

Още гледки от Трънско ждрело на река Ерма, зоната за почивка и Рибарника:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара, Христо Спасунин, Атанас Костов

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.