НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Хижа Люляка, близо до Костинброд

Отидохме до хижа Люляка без дете и без фотоапарат, съвсем набързо. Търсехме люляк, за да си направим сироп. Е, люляк по това време (средата на май) не намерихме, но пък попаднахме на наистна приятно място за разходка. С една уговорка – ако сте неуверен шофьор, слезте до хижата пеша, съвсем не е далеч. Шосето, което води надолу към руслото на реката и хижата край нея е наистина тясно, само за една кола. Има едва три уширения и срещнете ли друг автомобил, разминаването ще е трудно.

Долу няма много място за паркиране. Ние извадихме късмет. Иначе шосето е асфалтирано, няма дупки по него.

В първия момент ни се стори, че край хижа Люляка няма много какво да се прави. После се разходихме покрай реката и открихме беседка, люлки с пързалка. Край пътеката растат диви ягоди. В хижата предлагат салатки, супи, кафе. Дори нищо да не сте взели със себе си, там ще изкарате добре.

УПЪТВАНИЯ

Хижа Люляка се намира до Беледие хан в района на село Градец, община Костинброд. Местността е Джулин кладенец, на десния бряг на река Крива. За да стигнете до хижата, трябва да поемете по шосе 81 в посока София – Костинброд – Монтана. След като подминете отклонението за село Градец, наближава кръстовището, където трябва да се отклоните. Ако идвате от София, завийте надясно – наляво е пътя за Богьовци, Безден, Сливница.

Видяхме две табелки за хижата, които ще ви насочат.

Преминавате покрай минимаркет Беледие Хан (на нас ни изглеждаше, че не работи) и продължавате през махалата на село Градец. Последната табелка за хижа Люляка сочи към полето. Малко е объркваща, не завивайте веднага, а следвайте асфалтовия път, който завива след десетина метра, скрит зад храсталака. Насреща ви ще има високи електропроводи.

Оттам до хижата остава едва километър. Отново следвайте асфалтовия път, ако се колебаете накъде да подкарате. Ако ползвате Гугъл навигация, на картата хижата ще е далеч от път и в един момент дори ще изглежда, че се отдалечавате от нея.

Точно на последния разклон до полето и ние щяхме да се откажем, ако не бяхме срещнали мотористи, които тъкмо се връщаха от хижата. Те ни упътиха и извадихме късмет, че ни предупредиха да изчакаме колата, която се качваше по тясното шосе.

Можете да оставите колата си тук, в полето. Надолу, както вече споменахме, пътят е много тесен, а при хижата може да паркират не повече от десетина коли и то ако част от тях запушат изхода за предните.

Щеше да е много хубаво, ако имаше импровизиран светофар долу и горе, който да насочва шофьорите дали по пътя има кола. Само тясното шосе би ни накарало да се замислим, преди отново да отидем на това чудесно местенце.

ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ:

Добавяме и линк с маршрутки до района на село Градец:

https://avtogari.info/search

ИСТОРИЯ:

Повече за хижата по информация от мрежата:

Хижа Люляка е малка, двуетажна сграда. Разполага с двойни, тройни и фамилни стаи. На всеки етаж има по 2 санитарни възела. Цената е 15 лева на легло. Докато бяхме там дочухме, че в хижата приемат и малки домашни любимци.

Хижарите бяха любезни и усмихнати. Кафето беше хубаво, в порцеланови чашки, а ние ценим хубавото кафе.

Мостът над реката беше доста изгнил, в реката нямаше много вода. Можете да се разходите по тесните пътечки от двете страни на реката. Ако тръгнете нагоре сред дърветата, по-добре да не сте с градски обувки. Районът е ценен от катерачите. Има пещери.

Пътечката беше обрасла и бяхме учудени да попаднем на беседка и люлки. В река Крива имаше приятни, плитки вирчета. Ех, дано да останат до лятото.

На разположение има:

  • хижа Люляка с гостилница
  • рекичка и пътечки от двете й страни
  • дървено мостче
  • дървена беседка
  • детски кът

Носете със себе си:

  • одеяло за пикник
  • вода
  • защита от кърлежи, за всеки случай

Още гледки от хижа Люляка:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.