НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Шияковски манастир „Свети Архангел Михаил“

Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“ е едно тихо, почти безлюдно местенце на едва трийсетина километра от София и съвсем близо до Костинброд. Има детска площадка, което го прави идеален за посещение с малки деца. Има езерце, край което да помечтаете, да почетете книга или да покрещите на детето си да се отдръпне от водата. Дворът е потънал в зеленина, с няколко къта, където да поседнете и дори да похапнете, ако си носите нещичко.

Можете да комбинирате разходката си до Шияковския манастир с хижа Люляка. По шосе 81 те са на по-малко от осем километра един от друг.

УПЪТВАНИЯ:

Има няколко варианта да стигнете с автомобил до Шияковския манастир „Свети Архангел Михаил“. Два от тях са по шосе 81 София – Костинброд – Монтана.

Вариант едно: Веднага след края на град Костинброд последвайте кафявата табела, указваща завоя към манастира. Посоката е Костинброд – Монтана, оттам до манастира разстоянието е три километра. Минавате по улица „Генерал Владимир Заимов“, после по улица „Обединена“ и стигате точно пред манастира.

Вариант две: Ако не завиете веднага след Костинброд, има още една кафява табела по шосе 81, указваща посоката към манастира. Тя е при отклонението за село Драговищица. Отклонението оттам е 400 метра, но пътят е малко по-стръмен в последната си част.

И по двата пътя на шосе 81, ако посоката ви е София – Костинброд – Монтана, манастирът ще се пада отляво – пресичате насрещното движение.

Вариант три: Последвайте табелата за стадион Бенковски. Стадионът се намира между кварталите (селата) Маслово и Шияковци на Костинброд. Улицата е „Юрий Гагарин“, от нея завивате по улица „Прохлада“, след което по улица „Обединена“ ще стигнете точно пред манастира.

И трите варианта ще ви доведат пред вратите на манастира. Извън населеното място улица „Обединена“ не е асфалтирана, но съвсем проходима. От двете й страни има поле.

Пред манастира има по-широко място, където да се оставите автомобила си.

ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ:

Ако решите да пътувате обществен транспорт, ви трябва някой от преминаващите през Маслово и Шияковци автобуси. Или към село Драговищица, ако идвате по шосе 81.

http://kostinbrod.bg

Ние не сме изпробвали вариант с автобус, но ако съществува възможност шофьорът на автобуса ви остави на шосе 81, преди да се завие към село Драговищица, оттам са само 400 метра до манастира.

ИСТОРИЯ:

  • По информация от Мрежата:

Съществуват различни легенди за възникването на Шияковския манастир “Св. Архангел Михаил”, като част от тях го свързват с епохата на цар Йоан Шишман.

През Българското Възраждане в Шияковския манастир в периода 1870-71 година игумен* е бил йеромонах Генадий** (със светското име Иван Стоянов Караиванов). Той бил близък приятел и сътрудник на Васил Левски. По негова инициатива през 1871 година Васил Левски е положил началото на таен революционен комитет в Костинброд.

* Игумен – избран ръководител, настоятел на християнски православен мъжки манастир.

** Йеромонах – в православната църква е монах, който е приел свещенически сан. Йеромонахът може да бъде игумен на манастир.

Иеромонах Генадий, известен и като “Драгалевския поп” бил член на Софийския таен революционен комитет и участник в Първата българска легия в Белград през 1862 година. По негово време, като приход от Шияковския манастир за Софийската църковна община, са записани две суми от 300 и 191 гроша. Там игуменът е отбелязан като “Генадий Шияковски” Има записано и кратко описание на манастира:

…разположен e в полето, половин час далеч от селото Шияковци. Има две прости сгради и 40 овце, 10 глави едър добитък, до 10 рала земля и една коса ливади…

Стоян Заимов описва отец Генадий така:

Скитникът Генадий са наел с помощта на калугерското расо и с игуменската си патерица да въздейства върху ума и сърцето на шопското племе.

из „Васил Левски-Дяконът“

В наши дни от старите жилищни и стопански сгради църквата е единствената запазена сграда в манастира. От едната и страна има надпис – 1929 година – Цеко. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, с много красива кула. Вътре можете да запалите свещ и да си купите сладко от борови връхчета.

Тихо и спокойно е наоколо. Единствено стълбовете на електропреносната мрежа рушат идилията на това свято място. Ние отидохме като на шега в един дъждовен ден, когато слънцето се усмихна за малко. Дори не носехме фотоапарат. Една кола тръгваше, когато ние пристигнахме, други посетители нямаше. Дори и да завалеше, можехме да се скрием под заслона с масите или в беседката. Дъщеря ни се полюля на люлките и съжали, че пързалката беше още мокра за спускане. Обещахме да отидем пак, когато времето е по-сухо.

На разположение има:

  • манастирът и църквата
  • места за почивка
  • чешма
  • езерце
  • детска площадка

Носете си:

  • защита срещу кърлежи
  • нещо за хапване
  • дребни пари

Кадри от Шияковския манастир :

Снимки: Елора Радева, Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.