НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Маслово в квартал Маслово на град Костинброд

Язовир Маслово е малък язовир, предлагащ риболов, с ресторант и детска площадка. Намира се край Костинброд, едва на трийсетина километра от София. Наблизо, само на три километра е Шияковският манастир „Свети Архангел Михаил“, така че можете да комбинирате разходката и до двете места.

Ние не сме рибари, но обичаме водната шир и не пропускаме възможност да си починем край подобни места. Хареса ни, че дори човек да няма възможност да приготви нищо за хапване, край язовир Маслово има удобства за излет с деца.

Ако обичате да обикаляте, вместо да стоите повечко на едно място, отидете и до хижа Люляка, която също е наблизо.

УПЪТВАНИЯ:

Към язовир Маслово пътят ви преминава по улица „Юрий Гагарин“ – това е една от главните улици на квартал Маслово, част от Костинброд. Ако посоката ви е София – Маслово – Петърч, на завой в една от централните части на квартала ще видите тревна площ с детска площадка – пада се ваше ляво. Трябва да завиете точно преди нея наляво, да я заобиколите и да поемете успоредно на улица „Юрий Гагарин“, по улица „Баба Тонка“.

Пътят ви по „Баба Тонка“ е не повече от 500 метра. Последната й част представлява черен, но проходим път, който завършва на паркинга пред язовир Маслово.

Ако идвате от другата страна, откъм Шияковския манастир, пътя пак е по улица „Юрий Гагарин“. За ориентир малко след моста над река Блато ще ви послужи същата детската площадка. Завивате надясно по улица „Гоце Делчев“, след това наляво по улица „Баба Тонка“ и така до язовира.

ЗА ПЕШЕХОДЦИТЕ:

Ако решите да пътувате с обществен транспорт, може да се използвате и някой от преминаващите през Маслово автобуси за селата Петърч, Опицвет, Безден, Богьовци.

http://kostinbrod.bg/

ИСТОРИЯ:

По информация от Мрежата:

Язовирът се управлява от общинско предприятие – “Водоеми и пазари”. Зарибява се с шаран, каракуда, бял амур и пъстърва. От няколко години на него се организират състезания по любителски риболов. В язовира е улавян шаран с тегло 10 килограма.

Когато посетихме язовира, не видяхме табели с условията за риболов. От срещнат рибар научихме, че се заплаща еднократна годишна такса от 19 лева, а на място по два лева на въдица. Шараните до три килограма могат да се вземат, трофейните над три килограма се връщат във водоема. Уловените каракуди (до определен брой) също могат да се вземат. За останалите видове риба нямаме информация.

Жалко, че липсваха табла с ясно написани условия и цени за риболов. Забелязали сме, че почти на всеки язовир с позволен риболов липсват такива. А те са важен фактор, за да се избегне ситуацията:

един човек ми каза

Язовир Маслово е приятно място, с дървени пейки край водата и две беседки. Няма много сянка. Ако сте с дете, по-добре изберете по-хладно време, защото детската площадка е на припек. В далечината може да видите преминаващи влакове. Ресторантът на брега има закрита част – и да завали, има къде да се скриете.

Ако не сте рибар, пак може да се отбиете за по кафе или да похапнете.

На разположение има:

  • язовир
  • паркинг
  • пейки за почивка
  • дървени беседки
  • заведение
  • детска площадка

Носете си:

  • слънцезащита, шапки в топлите дни
  • вода
  • защита от комари надвечер
  • защита от кърлежи, за всеки случай

Снимки от язовир Маслово:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.