НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Фестивал – НА ГОСТИ У ШОПСКО

Маскарадните фестивали са чудесен повод за разходка. През зимата и без това по-трудно се решаваме да тръгнем към друг град или село заради снега и студа. Семейството ни обича сурвакарските и кукерските традиции. На фестивалите близо до София ходим в пълен комплект – с деца, баби и дядовци. Всеки от фестивалите в различните градове има свои предимства, освен че държи здрава връзката между българските обичаи в древността и в съвремието ни.

Фестивалът НА ГОСТИ У ШОПСКО в град Елин Пелин е сравнително нов, през 2019 беше третото му издание. Може да не е толкова мащабен като посещаемост или площ, но представянето на маскарадните групи продължава поне три-четири часа. Предимството беше, че се паркираше лесно, имаше добра видимост към участниците дори за най-малките и имаше сергии с български, ръчно изработени сувенири, освен традиционните боклучки. Ние си купихме плетена на една кука овчица и неоцветен захарен памук.

Фестивалът се проведе в центъра на града, като сурвакарските и кукерските групи минаваха в непосредствена близост до нас, зяпачите, докато дойде редът им за представяне в оградената част. Децата докосваха маските и декорите, снимаха се и дори опитваха да се покатерят на тях.

Вниманието на дъщеря ни привлякоха каменните пана, вдъхновени от Елин Пелинови разкази и повести, та имахме чудесна възможност да й разкажем малко за автора и да започнем да четем „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“, щом се върнахме вкъщи.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до град Елин Пелин, може да следвате няколко различни маршрута.

  • Ако се движите като нас в посока София – Елин Пелин, най-краткият път е София – Долни Богоров – Мусачево – Елин Пелин, дълъг около 26 километра.
  • По-дългият път е по А1 (Автомагистрала „Тракия“) София – Нови хан – гара Елин Пелин – Елин Пелин.

В зависимост от коя страна влезете в града, ще се придвижите до центъра по ул. София или по бул. Витоша. За ориентир ни служеха златните кубета на храм паметник „Свети Николай Чудотворец“, който се намира в единия край на ларгото, точно където се провежда фестивала.

Много ни хареса, че успяхме да намерим веднага място за паркиране. За първи път на маскараден фестивал стигаме без нерви до мястото, на което се провеждат игрите.

ИСТОРИЯ:

На третото издание на фестивала НА ГОСТИ У ШОПСКО дефилираха двайсетина маскарадни групи с приблизително 800 участници от цялата страна.

Целта на фестивала е: да представи многообразието на маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетните празници; да съдейства за поддържането и за предаването от поколение на поколение на местните обредни игри с маски; да популяризира маскарадната традиция от различни региони на страната.

ПРЕДИМСТВА:

  • по-лесно паркиране
  • по-лесно придвижване през широкото ларго, дори с количка
  • по-добра видимост към дефилиращите групи
  • наличие на сергии с български стоки и сувенири, свързани с българските традиции
  • детска площадка с няколко пързалки точно до мястото на фестивала
  • пейки

Мечтаем търговците да осъзнаят колко неуместно изглеждат балоните с герои на Дисни на такива събития. Дано скоро в небето да летят персонажи, свързани с българските традиции. Щяхме да се зарадваме и на щанд с произведенията на Елин Пелин, особено детските. Децата винаги молят да им се купи нещо за спомен, а книжка с Ян Бибиян щеше да е чудесен „сувенир“ от града.

НА ГОСТИ У ШОПСКО се оказа идеален за семейства с деца. Тук контактът с кукерските и сурвакарските групи е наистина близък. На площада има много удобни места, за да застанете и да наблюдавате преминаващите – сурвакари, кукери, белодрешковци, бабугери, старци и др.

Пак ще отидем догодина!

КАДРИ ОТ „НА ГОСТИ У ШОПСКО“ – 2019:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.