Четири неща, които вече да не изхвърляме вкъщи

През последните двайсетина години боклуците заляха и българските гори и поляни. За градовете да не говорим. Ние произвеждаме купища боклук всеки ден – всеки един от нас – но не ни хрумва да правим друго, освен да си изхвърляме разделно отпадъците.

Изхвърляте ли торба боклук почти всеки ден?

Дори събран на купчини и далеч от очите ни, неразградимите или бавноразградимите отпадъци пак си остават купчина боклук. Колко често ви се случва на излет да попаднете на сметище или на изхвърлени в храстите пластмасови кофички?

За да се отървем от тоновете боклук, не е нужно само да го съберем. Трябва да произвеждаме по-малко боклук, както и да се научим да не изхвърляме всичко в боклука.

Да, голяма част от нас изпитват омраза към пазенето по мазета и тавани на всичко старо, което можело да потрябва. Лъскавите опаковки, новите вещи за малко пари са примамливи, но цената им не е само тази, която плащаме в магазина. Евтини изкуствени материи, пластмаса, мебели от слепени плоскости, найлони по всички храни – ето с какво пълним местата, които обитаваме. Когато отидете на пазар и после чинно съберете опаковките в отделна торба, за да ги изхвърлите разделно, дайте си сметка, че това пак е боклук.

Знаем от опит, че нищо не се случва изведнъж. Ние започнахме да изхвърляме разделно отпадъците. После си дадохме сметка, че има твърде много опаковки. Сега се опитваме да избягваме опаковките и да използваме повторно естествените отпадъци.

НАШИТЕ 4 ПЪРВИ СТЪПКИ в намаляването на боклука, които предлагаме и на вас!

Кисело мляко в стъклен амбалаж, като от едно време!

Семейството ни си хапва много кисело мляко. Докъм 40 кофички на месец, а купчината пластмасови отпадъци от тях е плашеща. Изпробвахме доста кисели млека, защото колкото и да го предпочитаме, засега ни е сложно да си приготвяме сами кисело мляко. Предпочитаме стъклените опаковки. Доста производители опаковат в най-ниското качество пластмаса, което няма как да не се отрази и на продукта. Напълнихме си къщата с празни буркани, докато не открихме киселото мляко на българска ферма, която изкупува амбалажа си. О, радост! Сега търсим още такива български ферми и с умиление дрънкаме с буркани в торбичката, докато вървим към магазина за кисело мляко:)

Бонус подсказка: любимото ни кисело мляко е в опаковки от 1 килограм, а марката – понеже много хора питаха – е „Рогови“.

Отличително за кисело мляко в стъклен буркан:

 1. По-добър вкус. Винаги има значение в какво се съхранява храната, без значение от вида храна.
 2. Няма вреда от състава на пластмасата. Опаковките с номера 3 или 5, които се водят безопасни, не се срещат често.
 3. Ако можете да си връщате амбалажа, намалявате цената на продукта. Например от амбалажа на нашето любимо кисело мляко при връщане се приспадат 50 стотинки.

Събираме черупките от яйца.

Кофичките за кисело мляко, които трупахме досега, се използваха за събиране на черупките от яйца. Не се смейте. Те торят почвата.

Отличително за черупките от яйца:

 1. Човешките кости и зъби са близки до състава на черупката на яйцето.
 2. Яйчените черупки съдържат около 90% калций.
 3. Въпреки че сме попадали на много статии за директна употреба на смлени яйчени черупки, все-още не сме ги тествали така.
 4. Използваме ги за обогатяване на почвата – натрошаваме ги и ги смесваме с пръстта на вилата си. Ако нямате вила, дори саксиите и градинката пред блока ще свърши работа.

УТАЙКА ОТ КАФЕ ЗА КАКВО ЛИ НЕ

Следващото приложение на кофичките беше за събирането на утайката от кафе. Не използваме кафе на капсули. Освен, че не знаем какво е напъхал производителят вътре и не искаме да разчитаме на честната му дума, капсулите правят доооста боклук. Не мислите ли?

Отличително за утайката на кафето:

 1. Използваме я за пилинг на лицето и тялото.
 2. Обезмирисява. Ако сте рязали лук или риба, утайката от кафе е чудесен начин да премахнете миризмата от ръцете си. Може да обезмирисява хладилника, като я сложите в отворен буркан.
 3. Измиваме косата си с утайка от кафе от време на време. Действа срещу пърхот.
 4. Обогатяваме почвата с утайка, като я смесваме с пръстта на вилата си или стайните растения.

Обелките от ябълки не са боклук

Тази идея вече е на почти две години. Домашен оцет от ябълкови обелки!

Как да си направите оцет от ябълкови обелки подробно сме описали в другия наш сайт: Мое умно бебе

Отличително за домашен оцет от ябълкови обелки:

 1. Безплатен или нищожно евтин.
 2. Спестявате опаковките на купен оцет.
 3. Обезмирисява стаята, докато го произвеждате. Не мирише, а редуцира миризми.
 4. Той е естествен пробиотик, регулира чревната флора.
 5. С домашен оцет може да почистите у дома – добавете към хладка вода оцет и малко веро, за да почистите теракот. Изтъркайте с хлебна сода и след нея лъснете с оцет кухненските плотове и мивката.
 6. Домашният оцет е идеален за детоксикиращ чай сутрин. Рецептата е лесна, а ние пием такъв всеки ден:

В чаша с хладка вода добавяте две чаени лъжички оцет и една лъжица мед. Пиете на гладно, после закусвате.

Очаквайте следващите 4 идеи, с които вкъщи опитваме да намалим купищата боклук, които изхвърляме. Опитайте тези!

Капка по капка вир става!

Автор: Явор Радев, Евел Инара

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.