НЮЙОРКСКА ДОМАШНА МАЯ – РЕЦЕПТА на Славейков

Чували ли сте за нюйоркска домашна мая? Ние разбрахме за нея от готварските рецепти, записани от Петко Рачов Славейков преди 150 години. Досега сме пробвали две други рецепти за домашна мая от неговата готварска книга. За разлика от граховата мая, за която не сме преизчислявали стари мерки, при нюйоркската домашна мая падна голямо разследване. После ни трябваха три опита, докато уцелим как правилно се приготвя маята.

С тази мая може да се замеси тесто след около 40 часа през по-студените месеци. Хлябът, замесен с нея втасва бавно, също като при стандартния квасен хляб, но няма никаква кисела жилка. С бяло брашно става бял, мек хляб.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • хмел – три супени лъжици, купен от билкова аптека
  • вода – 800 милилитра
  • 2- 3 обелени ябълки – средно големи
  • 2 лъжици захар
  • 2 лъжици брашно (бяло или пълнозърнесто, не забелязахме разлика)

Количеството готова мая ни беше достатъчно за замесване на около един средно голям хляб и два малки козунака. Тоест, можете да замесите 2 хляба.

Тази мая не се захранва и не се поддържа – готова ли е, месите с нея и толкова.

ПРИГОТВЯНЕ НА НЮЙОРКСКА ДОМАШНА МАЯ:

Слагате във водата хмелът и изчистените от сърцевината, обелени ябълки (ако са домашни, няма нужда да махате кората). Слагате сместа на котлона и щом заври, махате я от огъня. Прецеждате – трябва ви само отварата. Преливате течността в друг съд, който може да затворите с капак, след като изстине. Добавяте към топлата отвара захарта и брашното, и разбърквате. Сварените ябълки може да похапнете, но може и да добавите към печиво. Скоро ще споделим още една рецепта, точно с варени ябълки.

В оригиналната рецепта наместо захар, Славейков говори за „патоки от шекер“. Чудихме се дали не е меласа, но в крайна сметка сложихме захар.

Готовата нюйоркска мая прилича на много рядка кашица с пяна отгоре. Няма ли пяна, не е готова, но все-пак не я оставяйте повече от 40 часа. Разбъркайте маята, преди да я ползвате.

ВАЖНО:

Както при пробите с граховата мая, „животът“ в течността се появи по-късно, а не само след няколко часа“, както пише Славейков. Хубава пяна имаше след около 40 часа. Може би през горещините ще е друго.

С нюйоркска домашна мая направихме: хляб, козунак, мекици и пица.

ПРИГОТВЯНЕ НА ХЛЯБ С НЮЙОРКСКА ДОМАШНА МАЯ:

Смесвате половината от готовата мая – малко над 400 милилитра, 2 супени лъжици захар и четвърт чаена лъжичка сол. Добавяте бяло брашно като за меко тесто – колкото поеме, около 600 грама.

За да набухне добре, готовото тесто трябва да престои завито около 20 часа, поне през зимата. Нашето се намираше в стая, затоплена на 18-20 градуса. Печете в затоплена фурна 20 минути на 200 градуса по Целзий и още 40 минути на 160 градуса. Хлебчето ни се получи леко, с хрупкава, тънка коричка. Нищо общо със стандартния хляб с квас.

Мекиците с нюйоркска домашна мая направихме от същото тесто. Те станаха приятно пухкави, тестото не попива мазнина. Направихме и пица, блатът става мек. Установихме, че нюйоркската домашна мая не е подходяща за сладки теста, съдържащи мазнина. Козунакът не се получи добре. Беше вкусен, но тестото не се вдигна, остана си тежко.

Вижте оригиналната рецептата като количество и мерни единици:

  • една шепа хмел
  • един штоф* вода
  • няколо ябълки
  • четири лъжици патока от шекер
  • четири лъжици брашно

*штоф – стара мерна единица. 1штоф = 1/10 ведра = 10 чаркам = 1,2299 литра

Опитайте и другите, изпробвани от нас рецепти за квас и мая от книгата на Петко Рачов Славейков „Готварска книга или наставленія за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы / Събраны отъ разны книгы [от П. Р. Славейков]“, издадена през 1870 година.

Хлябовете се получават различни, но всички са със жива подкваска и са изкушаващо вкусни! Мммм!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.