Обичаят – Сурвакарска сватба

Неизменна част от програмата на сурвакарите е изпълнението на обичая сватба или сурвакарска сватба.

Във всеки посетен дом попът венчава младата двойка, като я затрупва с благословии за здраве, любов, разбирателство и пълна къща с деца и по този начин всъщност отправя пожеланията си към стопанина и неговото семейство. Войводата, е човекът, който ръководи групата. Неговата роля се свежда до това да организира всички сурвакари и да дава тон на звънчарите, за да могат те да синхронизират движенията и звуковете на чановете си.

От своя страна звънчарите, както подсказва името им, носят различни размери звънци, тежащи десетки килограми, като наред с тях върху главите им са нахлузени огромните маскарадни ликове, които не отстъпват по тежест на хлопките. Със страшните си маски, подновени или изработени през изминалата година, и с шумните тежки хлопатари (звонци ги наричат в Пернишко) и чанове те  прогонват надалеч злите сили и духове и приканват здравето, добротата и мира да заемат тяхното място.

В състава на всяка група влизат различни персонажи: звънчари, цигани,  байрактар, войвода, мечкар с мечка – не истинска, разбира се, а човек облечен като мечка. Многобройна е и групата на сватбарите – булка и младоженец, свекър и свекърва, поп и музиканти…
Всеки един от сурвакарите в групата влага много усилия, любов, въображение, средства и време в подготовката за празника и изготвянето или поправянето на маските и костюмите си.

Характерни за пернишката околия са сурвакарските одежди, изготвени от зашити едни за други разноцветни парчета плат или от кожи. Страшни и респектиращи, ликовете са неизменен атрибут от облеклото на сурвакара.

Тяхната изработка е далеч по-трудоемка, разнообразна в материалите и неангажираща във формите.

Единственото изискване към тях е да бъдат толкова страшни, че всички лошотии да се уплашат и да избягат надалеч. За целта сурвакарите изработват маските си така, че те да придобият вида на чудати, мистериозни и страховити същества. Изисква се огромно майсторство и богато въображение за изработката на атрактивни ликове с различни „способности” – например устата да се отваря, зъбите да могат да тракат и други подобни. Разновидни са и материалите, от които се правят маските на сурвакарите. Използват се пера от различни видове птици, кожи, платове, пуканки, рога, вълна, прежда, дърво и пр. В последните няколко години е прието участие в сурвакарските групи да взимат и жени, докато преди женското участие било напълно немислимо. Изключено е участието на представителки от нежния пол и в обичая „Сватба” – в него всичките роли задължително са играни от мъже, включително и тази на булката.

Хората в групата са от различни възрастови групи, етноси, религии, пол и са под едно общо име – сурвакари. Каузата им е да прогонят лошото – не само от домовете, но и от душата човешка.

Повече за Войводата:

Подробно за сурвакарския костюм:

Comments are closed.