МОИТЕ 4!… Опушени факти от остров Айла

all-islay

Опушеното уиски е мания, която или откриваш в себе си или няма шанс дори и да опиташ втори път.

Това уиски се помирисва още щом се отвори бутилката и се разлее в чашите. Ароматът, който се разнася във въздуха аз описвам като божествен, а съпругата ми, например, като отвратителен. Вкусът отново е в двете крайности – за мен е великолепен, а някой ще го определи като чиста проба – арсен. Въпросната опушеност се измерва в PPM (parts per million) съдържание на феноли, които идват от опушването на малца с торф.

Станах уиски фен благодарение именно на представителите на най-опушения остров в Шотладия – остров Айла (Islay). Той се намира на около 40 километра от бреговете на Ирландия и е роден дом на осем дестилерии. В южната му част се намират Ardbeg (Ардбег), Lagavulin (Лагавулин), Laphroaig (Лафройг) и Port Ellen (Порт Елън). В северната му част са дестилериите: Coal Ila (Кул Ийла), Bunnahabhain (Бунахабън) и Bruichladdich (Брухладих). Главният град на острова е Bowmore (Боумор), там се помещава и най-старата дестилерия на остров Айла – Bowmore.

Ето я моята любима четворка, по реда на личното ни запознанство с всяка от „пушилките“:

Ardbeg 10YO.

Това беше първото ми докосване до Айла представител. Купих си бутилка Ardbeg 10YO в деня, в който се роди моята дъщеря. Избрах я „по картинката“ – прокелтската визия ми допадна:)

ardbeg

Ardbeg 10YO е обявено от Джим Мъри за световно уиски за 2008 година в своята годишна „библия“ – The Whisky Bible 2008 година. Бутилира се на 46 алкохолни градуса, опушеността му е 23 PPM. Представител е на дестилерията Ardbeg Distillery, която се намира в южната част на Айла и е основана през 1815 година.

Четири факта за Ardbeg, ако искате да блеснете пред приятели:

 • Лимитираният Ardbeg Mor 10 YO е в бутилки от четири и половина литра.
 • Нaй-ceĸcи cĸoчa“ в Шoтлaндия е Ardbeg Corryvreckan. Имeтo му идва от водовъртеж, намиращ се на север от Айла с името – Corryvreckan. Там caмo нaй-cмeлитe ce ocмeлявaт дa преминaт.
 • Ardbeg Double Barrel е нещо много специално: две бутилки уиски от 1974 година в специален кожен калъф. Комплекта включва още писалка, подвързан с кожа бележник, където да записвате дегустационните си бележки и осем сребърни чаши. Бутилирано е през февруари 2007 година и има само 250 бройки от сета.
 • „Властелинът на Айла“ Ardbeg Lord Of The Isles 25 YО е фeнoмeнaлно и мнoгo pядко уиски. Поставено е в ĸyтия, cимвoлизиpaщa цъpĸoвeн peлиĸвapий oт 8 вeĸ.

LAPHROAIG 10 YO.

След като вече духът на Айла ме беше обсебил, се запознах и с може би един от най-разпознаваемите шотландски сингъл малцове.

laphroig

Представител е на любимата дестилерия от острова на принц Чарлз – Laphroaig (Лафройг). Дестилерията Лафройг е създадена през 1815 година от Александър и Донълд Джонстън. Laphroaig е единственото уиски, което покрива изискванията и е одобрено за доставчик на 21-вия по ред принц на Уелс. LAPHROAIG 10 YO отлежава в бъчви от бърбън и се произвежда по същата рецепта, по която Йън Хънтър (човекът, управлявал Laphroaig от 1921 до 1954 година) го е пуснал на пазара преди повече от 75 години. Бутилира на 40 алкохолни градуса. Нивото му на опушване е 40 – 50 PPM.

Четири факта за Laphroaig, за да впечатлите компанията:

 • Laphroaig е галска дума, означава „прекрасната пещера край широкия залив”. 
 • След като Laphroaig е удостоен с личната препоръка на принц Чарлз, принцът е дал правото да се използва неговия отличителен герб (с характерните щраусови пера) като знак, потвърждаващ признанието му за качество и предпочитание. Оттогава гербът на принца стои на етикета на всяка бутилка Лафройг.
 • За да се включите в основания през 1994 година Клуб на приятелите на Laphroaig, трябва да си купите бутилка Laphroaig. В официалния сайт на марката въвеждате нейния уникален код и ставате неин член. Така получавате 0.093 кв.м. земя от остров Айла и сте поканени на него. В дестилерията може да получите годишната си рента, възлизаща на няколо драма, които да изпиете на място. Към момента членовете на клуба са над 600 000 души.
 • Всяка година специално за истинските приятели на марката, дестилерията пуска лимитирани издания. Сред тях са: Laphroaig PX Cask, Laphroaig QA Cask, Laphroaig An Cuan Mor, Laphroaig Cairdeas 2014, Laphroaig Select.

Bowmore 12YO.

Третият, който срещнах от Айла.

bowmore

Представител е на най-старата дестилерия на остров Айла. Тя е и една от най-старите измежду дестилериите в цяла Шотландия. Намира се в най-големото селище на острова, град Боумор. Той е първото планирано създадено населено място на остров Айла. Основан е през 1768 година, а дестилерията през 1779 година. Bowmore 12YO е емблематично за дестилерията BOWMORE и перфектен избор за нейното опознаване. Бутилира се на 40 алкохолни градуса. Опушеността му е 25 PPM.

Четири факта за Bowmore, за да си проличи, че сте ценител:

 • Vaults No.1 е най-старият склад за съзряване на уиски в Шотландия и единственият, намиращ се под морското равнище.
 • Един от шедьоврите на дестилерията е Bowmore 1965. Дестилирано е през 1965 година, отлежавало е за около 20 години в шери бъчви, след което е бутилирано в средата на 80-те години.
 • Портфолиото на дестилерията се състои от няколко продуктови линии: Стандартна линия (Core Range), Лимитирани серии (Limited editions), Тревъл Ритейл (Travel Retail Exclusive).
 • Дестилерията е с годишен капацитет за производство на 2 000 000 литра уиски.

Bruichladdich ”Port Charlotte”.

Най-новата „пушилка“ която опитах едва преди месеци.

bruichladdich

Представител е на „съживената“ през 2007 година дестилерия Брухлади, водеща началото си от дестилерията Лохиндал (работила в периода1829година – до 1929година). Дестилерията се намира в градчето Порт Шарлът на остров Айла. Bruichladdich ”Port Charlotte” се произвежда от 100 процентов шотландски ечемик. Отлежава в американски и европейски дъбови бъчви в с.Лохсайд на Порт Шарлот, преди да бъде бутилирано в дестилерията. Бутилира се на 50 алкохолни градуса. Опушването е около 40 PPM.

Четири факта за Bruichladdich, за да сте душата на компанията:

 • Името Bruichladdich идва от галски и означава „хълм на брега“.
 • Един от най-редките представители на дестилерията е BRUICHLADDICH 1968. Бутилирано през 1988 година, като има само 132 бутилки от него.
 • През 2006-та, в чест на 125-та годишнина от дестилерията излиза BRUICHLADDICH 1970. Отлежалвало в продължение на 35 години в бъчви от американски дъб и за кратко в Пино Гри бъчви.
 • За производството на The Botanist – първия и единствен джин от остров Айла, се използва дестилатор, наречен Грозната Бети “Ugly Betty”.

all-islay_2

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Фотограф: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

МОИТЕ 4! … Четири представителя от четири различни шотландски дестилерии с шери финиш!


Comments are closed.