МОИТЕ 4!… Опушени факти от остров Айла

all-islay

Опушеното уиски е мания, която или откриваш в себе си или няма шанс дори и да опиташ втори път.

Това уиски се помирисва още щом се отвори бутилката и се разлее в чашите. Ароматът, който се разнася във въздуха аз описвам като божествен, а съпругата ми, например, като отвратителен. Вкусът отново е в двете крайности – за мен е великолепен, а някой ще го определи като чиста проба – арсен. Въпросната опушеност се измерва в PPM (parts per million) съдържание на феноли, които идват от опушването на малца с торф.

Станах уиски фен благодарение именно на представителите на най-опушения остров в Шотладия – остров Айла (Islay). Той се намира на около 40 километра от бреговете на Ирландия и е роден дом на осем дестилерии. В южната му част се намират Ardbeg (Ардбег), Lagavulin (Лагавулин), Laphroaig (Лафройг) и Port Ellen (Порт Елън). В северната му част са дестилериите: Coal Ila (Кул Ийла), Bunnahabhain (Бунахабън) и Bruichladdich (Брухладих). Главният град на острова е Bowmore (Боумор), там се помещава и най-старата дестилерия на остров Айла – Bowmore.

Ето я моята любима четворка, по реда на личното ни запознанство с всяка от „пушилките“:

Ardbeg 10YO.

Това беше първото ми докосване до Айла представител. Купих си бутилка Ardbeg 10YO в деня, в който се роди моята дъщеря. Избрах я „по картинката“ – прокелтската визия ми допадна:)

ardbeg

Ardbeg 10YO е обявено от Джим Мъри за световно уиски за 2008 година в своята годишна „библия“ – The Whisky Bible 2008 година. Бутилира се на 46 алкохолни градуса, опушеността му е 23 PPM. Представител е на дестилерията Ardbeg Distillery, която се намира в южната част на Айла и е основана през 1815 година.

Четири факта за Ardbeg, ако искате да блеснете пред приятели:

 • Лимитираният Ardbeg Mor 10 YO е в бутилки от четири и половина литра.
 • Нaй-ceĸcи cĸoчa“ в Шoтлaндия е Ardbeg Corryvreckan. Имeтo му идва от водовъртеж, намиращ се на север от Айла с името – Corryvreckan. Там caмo нaй-cмeлитe ce ocмeлявaт дa преминaт.
 • Ardbeg Double Barrel е нещо много специално: две бутилки уиски от 1974 година в специален кожен калъф. Комплекта включва още писалка, подвързан с кожа бележник, където да записвате дегустационните си бележки и осем сребърни чаши. Бутилирано е през февруари 2007 година и има само 250 бройки от сета.
 • „Властелинът на Айла“ Ardbeg Lord Of The Isles 25 YО е фeнoмeнaлно и мнoгo pядко уиски. Поставено е в ĸyтия, cимвoлизиpaщa цъpĸoвeн peлиĸвapий oт 8 вeĸ.

LAPHROAIG 10 YO.

След като вече духът на Айла ме беше обсебил, се запознах и с може би един от най-разпознаваемите шотландски сингъл малцове.

laphroig

Представител е на любимата дестилерия от острова на принц Чарлз – Laphroaig (Лафройг). Дестилерията Лафройг е създадена през 1815 година от Александър и Донълд Джонстън. Laphroaig е единственото уиски, което покрива изискванията и е одобрено за доставчик на 21-вия по ред принц на Уелс. LAPHROAIG 10 YO отлежава в бъчви от бърбън и се произвежда по същата рецепта, по която Йън Хънтър (човекът, управлявал Laphroaig от 1921 до 1954 година) го е пуснал на пазара преди повече от 75 години. Бутилира на 40 алкохолни градуса. Нивото му на опушване е 40 – 50 PPM.

Четири факта за Laphroaig, за да впечатлите компанията:

 • Laphroaig е галска дума, означава „прекрасната пещера край широкия залив”. 
 • След като Laphroaig е удостоен с личната препоръка на принц Чарлз, принцът е дал правото да се използва неговия отличителен герб (с характерните щраусови пера) като знак, потвърждаващ признанието му за качество и предпочитание. Оттогава гербът на принца стои на етикета на всяка бутилка Лафройг.
 • За да се включите в основания през 1994 година Клуб на приятелите на Laphroaig, трябва да си купите бутилка Laphroaig. В официалния сайт на марката въвеждате нейния уникален код и ставате неин член. Така получавате 0.093 кв.м. земя от остров Айла и сте поканени на него. В дестилерията може да получите годишната си рента, възлизаща на няколо драма, които да изпиете на място. Към момента членовете на клуба са над 600 000 души.
 • Всяка година специално за истинските приятели на марката, дестилерията пуска лимитирани издания. Сред тях са: Laphroaig PX Cask, Laphroaig QA Cask, Laphroaig An Cuan Mor, Laphroaig Cairdeas 2014, Laphroaig Select.

Bowmore 12YO.

Третият, който срещнах от Айла.

bowmore

Представител е на най-старата дестилерия на остров Айла. Тя е и една от най-старите измежду дестилериите в цяла Шотландия. Намира се в най-големото селище на острова, град Боумор. Той е първото планирано създадено населено място на остров Айла. Основан е през 1768 година, а дестилерията през 1779 година. Bowmore 12YO е емблематично за дестилерията BOWMORE и перфектен избор за нейното опознаване. Бутилира се на 40 алкохолни градуса. Опушеността му е 25 PPM.

Четири факта за Bowmore, за да си проличи, че сте ценител:

 • Vaults No.1 е най-старият склад за съзряване на уиски в Шотландия и единственият, намиращ се под морското равнище.
 • Един от шедьоврите на дестилерията е Bowmore 1965. Дестилирано е през 1965 година, отлежавало е за около 20 години в шери бъчви, след което е бутилирано в средата на 80-те години.
 • Портфолиото на дестилерията се състои от няколко продуктови линии: Стандартна линия (Core Range), Лимитирани серии (Limited editions), Тревъл Ритейл (Travel Retail Exclusive).
 • Дестилерията е с годишен капацитет за производство на 2 000 000 литра уиски.

Bruichladdich ”Port Charlotte”.

Най-новата „пушилка“ която опитах едва преди месеци.

bruichladdich

Представител е на „съживената“ през 2007 година дестилерия Брухлади, водеща началото си от дестилерията Лохиндал (работила в периода1829година – до 1929година). Дестилерията се намира в градчето Порт Шарлът на остров Айла. Bruichladdich ”Port Charlotte” се произвежда от 100 процентов шотландски ечемик. Отлежава в американски и европейски дъбови бъчви в с.Лохсайд на Порт Шарлот, преди да бъде бутилирано в дестилерията. Бутилира се на 50 алкохолни градуса. Опушването е около 40 PPM.

Четири факта за Bruichladdich, за да сте душата на компанията:

 • Името Bruichladdich идва от галски и означава „хълм на брега“.
 • Един от най-редките представители на дестилерията е BRUICHLADDICH 1968. Бутилирано през 1988 година, като има само 132 бутилки от него.
 • През 2006-та, в чест на 125-та годишнина от дестилерията излиза BRUICHLADDICH 1970. Отлежалвало в продължение на 35 години в бъчви от американски дъб и за кратко в Пино Гри бъчви.
 • За производството на The Botanist – първия и единствен джин от остров Айла, се използва дестилатор, наречен Грозната Бети “Ugly Betty”.

all-islay_2

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Фотограф: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

МОИТЕ 4! … Четири представителя от четири различни шотландски дестилерии с шери финиш!
ОЩЕ ОТ ПЪЛНОЩАСТИЕ

МОИТЕ 4!…ЧЕТИРИ НЕЩА, КОИТО ДА НЕ ПРАВИМ, АК... Започвам с признанието, че всички тези неща съм ги правила. Е, без последното. Така че, не искам да размахвам пред никого пръст, просто ви предла...
МОИТЕ 4!…ТОРТИ ЗА ПРАЗНЕНСТВА СРЕД ПРИРОДАТА... Всички сме си мечтали за рожден ден сред природата - сред зеленина, край вода, чак докато падне нощта! Уви, красивите гледки и възможността д...
МОИТЕ 4!… Четири идеи за по-малко боклук у д... Свикнали сме с пластмасовите опаковки дотолкова, че ги смятаме за задължителни. Всеки продукт, който купуваме, върви с торбичка, кофичка, кутийка или...
МОИТЕ 4!… Четири неща, които вече да не изхв... През последните двайсетина години боклуците заляха и българските гори и поляни. За градовете да не говорим. Ние произвеждаме купища боклук всеки ден ...

Comments are closed.