НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Паметник на Независимостта в София

Честит ден на Независимостта, българи!

Вкъщи умувахме къде да оставим цвете и как да отбележим празника в семейството ни. Първо, решихме да обясним на четиригодишната ни дъщеря какво означава независимост на държава:

Право да решава самостоятелно, без чужда намеса, своите вътрешни въпроси и политика; суверенитет.

После сметнахме, че ще й разкажем следното:

След като почти пет века нашата Родина е била част от Османската империя, през 1878-ма година българите най-после се освободили от игото. Създадена била Третата българска държава. За жалост много от старите български земи не били освободени. България била много по-малка, отколкото преди да бъде превзета от османците и много българи останали да живеят извън свободните части на страната ни. Земите ни били разделени на три: имало неосвободени територии, Източна Румелия била провинция на Османската империя, Княжество България било подчинено (или васално) на султана на Османската империя. Тоест, всяка година му плащало данък.

След седем години двете освободени, но все-още зависими от Османската империя части на България се обединили. Източна Румелия се присъединила към Княжество България. Това наричаме Съединението на България. Едва след още 23 години тази обединена България получила своята независимост. Дотогава, макар конституцията на Българското княжество да била сред най-свободолюбивите за времето си закони в Европа, нашата страна все-още била подчинена на Османската империя.

В нощта срещу 22 септември цялото българско правителство и българският княз Фердинанд I поели към Велико Търново. Царският влак, в който пътували те, направил почивка на гара Две могили. Там министър-председателят Александър Малинов написал манифеста за независимостта. Независимостта на България била обявена тържествено на 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново.

Решихме да й го разказваме на всеки ден на Независимостта на България, на всеки български празник, свързан с държавността ни. Не да я питаме „Знаеш ли кой ден е днес?“, а да я заведем, за да остави цвете. Историята трябва да бъде разбрана, за да бъде запомена, не мислите ли?

Бихме предпочели да сме във Велико Търново за този празник, но уви, не сме. Затова се разтърсихме и открихме, че в центъра на София се намира първия в България паметник на Независимостта.

УПЪТВАНИЯ:

Ето го. На площад Княз Александър I, до сградата на Националната художествена галерия ще забележите паметника на снимката. Релефът е създаден по фотография от 1908 година, на която Фердинанд тъкмо е обявил Независимостта на България. В подножието на гранитния блок е положен лавров венец, под който са изписани думите:

Да живее свободна и независима България

Можете да не носите нищо със себе си, но ако деня е 22 септември, ви препоръчваме все-пак:

  • цветя

Още веднъж: Честит ден на Независимостта, българи!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.