НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Преславски редут между Алдомировци и Братушково

От тясното, но ново шосе между Алдомировци и Братушково се вижда дървена наблюдателница сред нивите. Към нея води черен път, но указателни табели няма. Оказа се, че това е мястото на Преславския редут по време на Сръбско-българската война през 1885-та.

За Преславски редут* научихме от посещението си при Първия войнишки паметник.

*Редут е постоянно или временно фортификационно, обикновено землено съоръжение от затворен вид, което се е използвало за отбрана.

Ние осъзнахме, че това е Преславския редут едва двайсетина минути, след като пристигнахме там. Окопите помислихме за пресъхнала река, защото се чуваха жаби. Разгледахме кулата за наблюдение, беседката и пейките с маси, чудейки се защо няма мостче. Едва тогава забелязахме кръстовете. Приличаха на надгробни и в тишината на пустото поле ни се видяха злокобни. После прочетохме надписите на кръстовете.

Онази тишина ни помогна да си представим времето, когато тези окопи са били обитавани от защитниците на Родината ни.

УПЪТВАНИЯ:

Първо предупреждаваме, че черния път е лош, изровен от гумите на тракторите. Ако не сте с високопроходим автомобил, минете тези 300-400 метра пеша.

Ако пътувате с автомобил, между селата Братушково и Алдомировци, гореспоменатата наблюдателница се пада от западната страна на пътя ви. Вдясно е, ако посоката е Алдомировци – Братушково и на около километър преди Братушково. Черният път, който води до Преславския редут не е препоръчителен за автомобили, през дъждовни дни вероятно е непроходим за нещо, различно от трактор. В началото не личи, изглежда равен, но след това става много лош и тесен. Ние минахме, но беше напрегнато. Паркирахме на около 50-60 метра редута, при първа възможност. По-нататък не посмяхме да продължим.

На асфалтираното шосе няма много място, където да оставите автомобила си, за съжаление. По черния път също, реално трябва да спрете в края на някоя нива. Уви, при замисъла на тази историческа спирка е предвидено идване само по екопътеката, свързваща редутите. Няма места за паркиране, дори разминаването на два автомобила ще е проблем по черния път.

Стигнахме до извод, че това е продължение на екопътеката Войнишка памет, но маршрутът и в тази част е също толкова трудно различим, както и в частта, която обходихме миналото лято.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Първият войнишки паметник се намира на височината Мрамора в село Алдомировци. Издигнат е между някогашните отбранителни убежища (редути, бел ред.) – Разградския и Преславския.

Това е единственото споменаване на въпросното място, където ние от Пълнощастие попаднахме, водени от любопитството си. Паметникът в Алдомировци е на около 2 километра от там, след него се намира пирамидата и другата кула за наблюдение – те са в края на екопътека „Войнишка памет“. На падналата табела пред кулата за наблюдение може да се прочете:

Проект: Изграждане на екопътека „Войнишка памет“ в землището на село Алдомировци и село Братушково

От което ние решихме, че най-вероятно маршрута на екопътеката е:

Преславски редут – Първи войнишки паметник – пирамидата в местност „Центъра“ 

Забелязахме дървени стрелки, водещи в момента наникъде. Най-вероятно тяхната идея е била да обозначат трасето.

Вече споменахме за трите кръста, скрити в растителността, благодарение на които разбрахме, че това е Преславския редут. Имената, изписани върху кръстовете са на трима, загинали в околността български войни, свързани със сраженията от Сръбско-българската война:

Капитан Марин Маринов

Капитан Марин Янакиев Маринов е български офицер, флигел-адютант* на княз Александър I Батенберг. През Сръбско-българската война полкът на капитан Маринов се сражава при Врабча (на 3 ноември) и при Сливница (от 5 до 7 ноември).  Увличайки след себе си войниците в атаката на височините Три уши, капитан Марин Маринов е тежко ранен и по-късно умира от раните си.

*Флигел-адютантът  е висш щабен офицер, който е пръв адютант на монарх (главнокомандващ).

Капитан Васил Данаджиев

Капитан Васил Данаджиев е български офицер и герой от Сръбско-българската война. Взема участие в боя при Цариброд (на 2 ноември), боя при Драгоман (на 3 ноември) и в Сливнишкото отбранително сражение (от 5 до 7 ноември). На 5 ноември 1885 година в разгара на боя за Преславския редут край село Алдомировци, капитан Данаджиев заедно с подпоручик Александър Папанчев загиват от един и същи вражески снаряд, улучил управляваното от тях оръдие.

Поручик Григор Загорски

Григор Петров Загорски е български офицер (поручик), герой от Сръбско-българската война. По време на войната поручик Загорски е командир на 16-та рота (четвърта дружина) от 2-ри полк. Първоначално полкът му е дислоциран близо до границата с Османската империя и получава задача да укрепи границата при Кюстендил. По-късно е изпратен на Трънската позиция и след отстъплението се присъединява към защитата на Сливница. На 5 ноември ротата, командвана от поручик Загорски, влиза в състава на отряда, който получава заповед да нападне сръбското ляво крило при село Мало Малово. Поручик Григор Загорски загива по време на атаката. Ранен е в лявата ръка, малко по-късно куршум улучва десния му крак, а трети пронизва гърдите му.

Мястото е имало добър замисъл, но не е поддържано. Информационната табела беше паднала, земята беше орасла в драки, а стълбата на наблюдателната кула се клатеше.

Въпреки това, мястото е чудесно за изучаване на тази част от българската история и помага да онагледите сухите факти от учебниците. Децата ще запомнят много по-добре тези героични събития, ако посетите и Преславския редут, макар да не е отбелязан на металната карта, поставена до паметника в Алдомировци.

Снимка на металната карта до Войнишния паметник в Алдомировци:

На Преславския редут няма много сянка. Единствено беседката защитава от слънцето. Препоръчваме посещение през пролетта и есента, но през лятото ще ви бъде горещо.

Носете със себе си:

  • защита от кърлежи – в района може да пасат селскостопански животни
  • шапки и слънцезащита в летните жеги
  • защита от комари привечер
  • питейна вода
  • храна, ако искате да се възползвате от беседката и масите с пейки
  • цветя за героите

Още гледки от Преславския редут:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.